Slovenské letné čatní ReKaRi (fotorecept)

Autor receptu: nonna

Využila som čerstvé, letné produkty z mojej záhrady plné vitamínov, minerálov, pektínu, trieslovín, antioxidantov, živých enzýmov. Dusila som len na troške masla a nie celkom do zmäknutia, ako by to pri čatní malo byť, aby aktívne látky sa nezdegradovali. Cukru tiež len málo. Vynikla tým pôvodná chuť a aj v teplom, aj v studenom stave bola kyselkavo jemno drsno svieža a konzistencia zostala chrumkavejšia. Vznikla rozumná, osviežujúca maškrtka.

1
porcia
12 minút
príprava
13 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Ríbezle odstopkujeme, rebarboru ošúpeme, mrkvu oškrábeme, všetko umyjeme.
  3. Ríbezle popučíme, rebarboru nakrájame na tenké plátky, mrkvu nastrúhame nahrubo, mätové lístky pokrájame.
  4. Rozohrejeme pomaly maslo, keď začne voňať, pridáme cukor a za miešania ho necháme mierne skaramelizovať asi počas 5 minút.
  5. Pridáme karotku a rebarboru. Miešame asi 3 minúty.
  6. Potom ríbezle s mätou a muškátovým kvetom. Za miešania necháme mierne rozvariť počas 5 minút.
  7. Konečné dielo. Pre pochutenie, zdravie a NA ZDRAVIE!