Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. júna 2013
Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept)
Foto: sracz

Dostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre vie, čo mu doma v kuchyni, v komore, alebo v pivnici „zavadzia“. U mňa to bol tentoraz zvyšok šunky s kosťou (kosť má „namierené“ do fazuľovice) a sterilizované lusky fazuľky. „Ryľované“ kurča dostanem kúpiť na každom rohu, romano_šalát „straší“ už dlho v chladničke a tak sa zrodil nápad! Určite sa to dá aj s tarhoňou, alebo mrvenicou!

2÷4
porcie
5÷7 minút
príprava
15÷17 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
220÷250 ml
3÷4 PL
120÷150 g
400÷450 ml
1 čl
300÷330 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    veľmi jednoducho a rýchlo!!! Na rozohriatu panvicu № 1 nalejeme ~ 1 PL oleja a nasypeme ~ 250 g slovenskej „ryže“ (alebo talianskeho orza, alebo tarhone, …) a krátko ju opražíme do „strakata“ t. j. na melír

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na rozohriatu panvicu № 2 nalejeme ďalšiu ~ 1 PL oleja, nasypeme ~ 3÷4 PL na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanej červenej cibule – ale aj keď to bude jedna menšia, nič sa nestane – a vzápätí opäť krátko orestujeme do „priehľadna“ – alias na sklovito

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než pokrájaná červená cibuľa získa požadovaný „color“ pokrájame ~ 150 g údenej šunky (domácej klobásy, či bársčoho čo máme pri ruke), priložíme ju na cibuľový podklad a premiešaním krátko ohrejeme

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z panvice № 1 preložíme melírovanú slovenskú ryžu do panvice № 2 k „teplej“ šunke, všetko nežne zmiešame,

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejeme ~ pol litrom horúcej vody, alebo bársakého vývaru, podľa potreby dosolíme (ja som pridal 1 KL soli), premiešame; teplotu šporáka nastavíme na maximum, panvicu № 2 prikryjeme pokrievkou

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a varíme, až spod pokrievky viditeľne „vyfučí“ ~ ½ tekutiny

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom na horúci „polotovar“ vysypeme konzervu (~ 300 ml) pokrájanej zelenej fazuľky, samozrejme bez nálevu, všetko spolu jemne premiešame, prikryjeme pokrievkou, vypneme tepelný zdroj, ponecháme na pomaly chladnúcej platni a ~ po 3´

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    je chutná „papanica“ hotová

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    môžeme ju servírovať s romano šalátom, alebo tak ako ja mojemu najsamkrajšejšiemu JA s pečenou špargľou v citrónových „slzách“ – ozdobenú halúzkou feniklu, alebo iba tak na „čisto“

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … a ak si niekto myslí, že s pečeným „kurátenkom“ to vyzerá a hlavne chutí lepšie, tak nech sa mu páči, tu je pohľad à la „complet“

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

frezia68
A čože Ty,milý @sracz ,ponocuješ?Veď za morom len mesiac svieti teraz a slnko je u nás?Ale dobrý recept si pridal a priznám sa Ti,že mám zavarenú fazuľku,ale veľmi nemusím.....no na ten vylepšený spôsob iste bude chutiť viac a preto vyskúšam :-)
izabella929
Tvoje jedlo bátyuskám vyzerá fasmózne,.) krásne farebné lákavé pre oči aj dušičku.,-))) gurmán sa nezaprie.-)
staja
Veľmi pekné na pohľad a zaiste aj chutná papanica. Dobre si to uvaril.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha