Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha fotorecept

sracz - fotkasracz, 1. júna 2013
Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept)
Foto: sracz

Dostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre Zobraziť celý popisDostal som sa do duševného stavu, keď mi už klasická príprava slovenskej ryže, ale aj talianskeho „orza“, začala liezť „krkom“! Každý zodpovedný „gazdiniak“ dobre vie, čo mu doma v kuchyni, v komore, alebo v pivnici „zavadzia“. U mňa to bol tentoraz zvyšok šunky s kosťou (kosť má „namierené“ do fazuľovice) a sterilizované lusky fazuľky. „Ryľované“ kurča dostanem kúpiť na každom rohu, romano_šalát „straší“ už dlho v chladničke a tak sa zrodil nápad! Určite sa to dá aj s tarhoňou, alebo mrvenicou!

2÷4
porcie
5÷7 minút
príprava
15÷17 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 PL
220÷250 ml
3÷4 PL
120÷150 g
400÷450 ml
1 čl
300÷330 ml




Postup

  1. 1

    veľmi jednoducho a rýchlo!!! Na rozohriatu panvicu № 1 nalejeme ~ 1 PL oleja a nasypeme ~ 250 g slovenskej „ryže“ (alebo talianskeho orza, alebo tarhone, …) a krátko ju opražíme do „strakata“ t. j. na melír

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na rozohriatu panvicu № 2 nalejeme ďalšiu ~ 1 PL oleja, nasypeme ~ 3÷4 PL na drobno (asi ako na „tatarák“) pokrájanej červenej cibule – ale aj keď to bude jedna menšia, nič sa nestane – a vzápätí opäť krátko orestujeme do „priehľadna“ – alias na sklovito

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    než pokrájaná červená cibuľa získa požadovaný „color“ pokrájame ~ 150 g údenej šunky (domácej klobásy, či bársčoho čo máme pri ruke), priložíme ju na cibuľový podklad a premiešaním krátko ohrejeme

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    z panvice № 1 preložíme melírovanú slovenskú ryžu do panvice № 2 k „teplej“ šunke, všetko nežne zmiešame,

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zalejeme ~ pol litrom horúcej vody, alebo bársakého vývaru, podľa potreby dosolíme (ja som pridal 1 KL soli), premiešame; teplotu šporáka nastavíme na maximum, panvicu № 2 prikryjeme pokrievkou

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a varíme, až spod pokrievky viditeľne „vyfučí“ ~ ½ tekutiny

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    potom na horúci „polotovar“ vysypeme konzervu (~ 300 ml) pokrájanej zelenej fazuľky, samozrejme bez nálevu, všetko spolu jemne premiešame, prikryjeme pokrievkou, vypneme tepelný zdroj, ponecháme na pomaly chladnúcej platni a ~ po 3´

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    je chutná „papanica“ hotová

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    môžeme ju servírovať s romano šalátom, alebo tak ako ja mojemu najsamkrajšejšiemu JA s pečenou špargľou v citrónových „slzách“ – ozdobenú halúzkou feniklu, alebo iba tak na „čisto“

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    … a ak si niekto myslí, že s pečeným „kurátenkom“ to vyzerá a hlavne chutí lepšie, tak nech sa mu páči, tu je pohľad à la „complet“

    Slovenská ryža špeciál alebo ako kombinovaná príloha (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

frezia68
A čože Ty,milý @sracz ,ponocuješ?Veď za morom len mesiac svieti teraz a slnko je u nás?Ale dobrý recept si pridal a priznám sa Ti,že mám zavarenú fazuľku,ale veľmi nemusím.....no na ten vylepšený spôsob iste bude chutiť viac a preto vyskúšam :-)
izabella929
Tvoje jedlo bátyuskám vyzerá fasmózne,.) krásne farebné lákavé pre oči aj dušičku.,-))) gurmán sa nezaprie.-)
staja
Veľmi pekné na pohľad a zaiste aj chutná papanica. Dobre si to uvaril.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia