Slivky do koláčov na zimu fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 8. augusta 2012

Tieto slivky si odkladám každý rok. Sú vynikajúce, preto, že nie sú premočené sirupom a môžu sa použiť do koláčov, pirôh, slivkových guliek, používam ich aj do štrúdlí..sú presne také chuťou, ako počas leta..zostanú pevné a dajú sa dobre pokrájať do plniek..

60 minút
príprava
15 minút
na 70 °C

Suroviny

1 lyžica
1 lyžica

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    tento recept sa vzťahuje na akékoľvek množstvo sliviek. ..tiež sa môžu použiť slivky, podľa vlastného uváženia...zvykla som odkladať bystrické, ale tento rok nemám, tak som použila červené ringloty..najprv som ich obrala..

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    poriadne umyla vo viacerých vodách..

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odkôstkovala...prípadne sa môžu pokrájať na menšie kúsky...ja to iba rozpolím a krájam si potom, podľa toho na čo ich použijem...

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    natlačila som do pohárov toľko, koľka sa vmestí, bez poškodenia a zorpučenia...

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    do každého pohára zarovnanú 1 lyžicu cukru..

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    pridala 1 lyžicu studenej vody..

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zatvorila a vysterilizovala...na 70 st. iba 15 min..dať do police a hotovo...

    Slivky do koláčov na zimu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pokiaľ to vyskúšate, čo veru nie je veľa roboty, určite oceníte ich kvalitu...a prajem vám dobrú chuť..

Recept je zaradený do kategórií:
Zaváraniny

Diskusia k receptu

marijanka712
takéto ringlotky máme aj my prvýkrát zarodila a položila som asi 12 pohárov ja mám rada ako kompót najmä ryži a mäsku bez neho mi ani to mäso nechutí. mám rada ringlotky u nás sa stále zavárali s kôskou a ty si si ich pekne naporcovala ako marhulky - vynikajúci kompotik a zjednodušený recept na zaváranie šikulka -ty tej vody ale spotrebuješ budú mať radosť vodáry a tvoja peňaženka mi na chatu nosíme vodu s prírodného zdroja my sa jej zase nanosíme už máme ruky ako orangutany.....
sovka62
Takto si odkladám zrelé bystričky a keďže sú sladké ako med, cukor ani nepridávam. Natlačím pridám lyžicu vody, zasterilizujem a hotovo. Vydržia aj tri roky bez zmeny kvality a na koláči i guľkách chutia ako čerstvé. Odporúčam vyskúšať.
1x lenkam
marianne69
Paradne Izka,nemas konkurenciu,ak budem mat raz velku zahradu:-),viem kde hladat vynikajuce zavaraniny...
izabella929
@sovka62 , ano máš pravdu, ten cukor je tam nepartný, ale vynikajúce slivky, ako čerstvé...))veru mám na polici aj vlaňajšie a veru nemajú chybu.-)
mata3636
teda, toto vôbec nepoznám. ukladám a vyskúšam pár fliaš. v tom mojom bytíku bez špajze nemám veľa miesta na zaváraniny, tak aspoň kúsok z každého urobím. a tieto slivočky sa mi veľmi pozdávajú :)
paeva
ja tiež zaváram podobne ako Izaella, ale nedávam ani tú lyž. vody, len tak nasucho, ked dám trocha cukru, ony si pustia šťavu, používam ich na koláče, ale tento rok sa mi neurodili.
danielas
Obdobne robím-bez cukru,bez vody,prvýkrát minulý rok,ešte zopár ostalo a sú stále chutné
valeri
Ďakujem za skvelý recept. Sliviek je tento rok požehnane, určite urobím
cica2
veľmi pekne spracovaný recept a výsledok výborný, chválim :-)
klaura
bežne zaváram jablká vo vlastnej šťave na koláč, veru skúsim aj ringlóty ... kk
rajnica
1*** Hurá, konečne. Takto zavárame všelijaké ovocie už dlhé roky a darí sa nám aj ovociu. Proste pohár, ovocie, lyžica cukruv (na 0,7 pohár), trošku vody, sterilizovať! Žiadne sladké sirupy, žiadne konzervačné čudá. Niekedy pridáme kúsok škorice, klinček, očistené jadro z marhule, ...
irenaw
toto mi prišlo veľmi vhod, ďakujem ti :-)
jamalinka
dakujem za pripomenutie, ja som ich tiež takto voľakedy robievala. Pred rokom som zavárala klasicky so sirupom a skoro všetky som tento rok vyhodila, nikto okrem mňa ich nejedol. Ale včera som urobila podľa tohto receptu 20 pohárov 7 dcl, vytešujem sa na jeseň budem robiť z nich slivkové gule.
evanaaa
@izabella929 a nepraskne pohár, keď je málo vody alebo vôbec? Síce, ako sa tu píše, cukor sa roztopí, ale ak nerobím s cukrom ( dávam len sladidlo), dá sa aj v tom prípade len PL vody? Ak niekto vie, poraťe mi, idem zavárať broskyne. Alebo nejaký iný spôsob na dia zaváranie,ďakujem.
izabella929
@evanaaa , neboj sa nepraskne pohár...spokojne zaváraj, môžeš aj so sladidlom, nič sa nestane...stačí iba lyžička vody...recept na broskyne mám medzi mojimi receptami,,kuk tam...dík za komentár.-)
trebisov
Slivky som nakladala podobným spôsobom, ale bez cukru a bez vody. Pri sterilizovaní pustia samy šťavu. Takto pripravené sú vhodné aj pre diabetikov a na koláči si ich môžeme dochutiť. Inak sú výborné aj samotné :)
violeta
Som velmi rada, že som našla tvoj recept @izabella929 , slivky chcem používať na koláče a do guliek, zajtra ich zavarím podla teba, len by som sa chcela uistiť, či naozaj stačí sterilizovať na 70*C - 15 min. Ak môžeš, daj mi vedieť, ďakujem.
izabella929
@violeta... úplne to stačí, pretože nepotrebuješ mať zo sliviek lekvár..majú zostať pekné...potrebuješ iba zasterilizovať viečka...nič viac..ked ich budeš dávať do koláčov a buchiet, budú mať chuť, ako čerstvo oberané...kludne si to urob, je to veľmi skvelá vec...ja mám ešte na polici 2 poháre vlaňajšie a sú krásne, nič im nie je...nech sa ti darí.-))
starkamia
ja som dnes zavárala slivky podľa návodu,ale žiaľ som ich moc nenatlačila a mámich iba do 3/4 štvrtin pohára a zaliate vlastnou šťavou. Ale neva. Receptík sa mi veľmi páčil. Teraz ešte varím či"pečiem" sliv. lekvár v rúre uvidím čo z toho bude.
izabella929
@starkamia...to sa ani tak natlačiť nedá, aby bol pohár plný, aj ja mávam tak do polovice...ale za to sú tvrdé a veľmi fajné.-)ďakujem za vyskúšanie receptu.-)
starkamia
potešili ste ma. ďakujem za odpoveď. sterilizujem len vo veľkom hrnci,tak neviem či bola teplota dodržaná a či nebudú mäkké. sliv.lekvár som "upiekla" z 11/2kg sliviek ostali 2 1/2l fľašky. ešte raz ďakujem
daniela15
môže mi niekto poradiť, čo som urobila zle? Zavarila som 8 fliaš sliviek podľa tohto receptu a dnes som zistila, že 7 z nich je splesnetých (už sú v kanáli) a ani tá 8 fľaša si nie som istá, či je dobrá. Keďže nemám teplomer, tak som pri teplote 100 stupňov sterilizovala 6 minút, nechcela som, aby boli veľmi mäkké. Bolo to krátko? Alebo kde mohla byť chyba? Tak som sa na ne tešila ...
izabella929
@daniela15...t ých 6 min...je veru málo, lebo slivky nie sú ponorené v sirupe..rozhodne bola krátka sterilizácia...mne sa toto stalo vlani, všetky černice sa mi pokazili, lebo som sterilizovala iba 5 min. kôli tomu, že som sa bála, aby sa mi nerozvarili...ale slivkám sa ani pri teplote 100st. a sterilizácii 20min. nič nestane, nerozvaria sa, ak sú pri nakladaní do pohárov tvrdé...najkratšia sterilizácia je 10min.. bude na 100% steriliráciou...ak si poháre poriadne uzatvorila, a ešte ak bolo všetko čisté..mrzí ma veľmi, že si prišla o kopu práce spojenú so zaváraním...
radost
n už..jeden niekedy ani presne nevie..čo sa stalo..ked sa začne kaziť..ja som urobila vianočný slivkový lekvár-a začal kvasiť..prišla som nato včas-znova som ho varila-zo 4 pohárikov mám 2-hustý jak beton..hádam už vydrží..zaváram viac ako 40 rokov..a ..stane sa..hoci zriedkavo..netreba si zúfať...:-)
izabella929
@radost..nu ž je to pravda,niekedy sa kazí,aj keď dodržíme všetky podmienky..mne sa veru nestáva,že sa mi zaváraniny kazia a veru vlani sa mi černice pokazili..bolo mi ich veru ľúto,lebo som ich kúpila...iste,nie je to vec na zúfanie..
daniela15
@izabella929 , @radost , škoda tých sliviek, boli naozaj krásne, no čo už, na budúci rok skúsim znova, ale už budem sterilizovať aspoň 15 minút, dúfam, že bude stačiť,
už dávno sa mi nič zavárané nepokazilo, takže to bolo pre mňa veľké nemilé prekvapenie
zolik
@Izabella929
V 1. rade dakujem za recept a v 2. rade Ta srdecne pozdravujem. Mame nadnadurodu sliviek, aku sme uz roky nemali. Tvoj recept sa naramne hodil, je jednoduchy a vyborny.