Môj vianočný slivkový lekvár

archaa - fotkaarchaa, 8. augusta 2013
Môj vianočný slivkový lekvár
Foto: archaa

Suroviny

3 kg
250 g
250 g
1 ČL
1 ČL
1 ks citróna
1 ČL




Postup

  1. 1

    Slivky umyjeme, rozpoltíme a odkôstkujeme. Zmiešame s cukrom, koreninami, citrónovou šťavou a varíme v hrnci do husta (môžete ho dať aj do pekáča a piecť 2-3 hodinky pri 180 stupňoch, kým nezhustne. Ja to nerobím). Hustý trocha pomixujeme, pridáme kyselinu citrónovú a ešte asi 5 minút povaríme. Naplníme poháre a dobre uzatvoríme. Ja vždy aj sterilizujem 10 minút, potom vyberiem osuším, otočím hore dnom a nechám pod dekou do druhého dňa. Hnedý cukor spôsobí, že lekvár bude aromatickejší. Robím ho každý rok. Je výborný a perníčky na vianoce sú s ním nesmierne dobré!!!

Diskusia k receptu

margaretka28
Páči sa mi Tvoj lekvár, vyskúšam aj ja tento rok s hnedým cukrom, robievam ho každoročne s bystričiek, len tie budú zrelé až v septembri, tak si ešte počkám :-)
radost
láka ma vyskúšať...-tie koreniny:škorica a perníkové....uvidím..
archaa
@radost : skús, tie koreniny robia ten lekvár vianočným...veď uvidíš...
mimka946
musim dať aj tie koreniny? nejde to bez nich a namiesto hnedeho mozem dať kryš.cukor?
archaa
@mimka946 : ale veď jasne, nemusíš ani koreniny ani hnedý cukor ale to už nebude vianočný lekvár... :)
archaa
@izabella929 : hmmm rum ma nikdy nenapadlo pridať, môžeš skúsiť a potom napíš správičku, budem sa tešiť :)
izabella929
ja už bohužiaľ slivky nemám, takže možno až na rok.-) ale robievam Vianočný džem, ktorý je skutočne vynikajúci a mám ho tu v albume...niečo tak výborné som nikdy nejedla...vyniakjúci na chlebík s maslom , ale aj do zákuskov...
leomax
Slivky budu a Tvoj recept sa mi veľmi pozdáva. S tými koreninami to musí byť dobrota. Zaujímalo by ma, či to pri varení netreba miešať do "zblbnutia". Mimochodom: 5*.
kika1212
aj tento sa mi páči, určite výborný s tými koreninami, vyskúšam:)
archaa
@leomax : tak miešať sem-tam treba ale určite nie do zblbnutia :) a ďakujem za *

@kika1212 : určite stojí za vyskúšanie, je veľmi dobrý
danielas
Páči sa mi tvoj receptík s voňavými prísadami. Slivky nám akurát dozrievajú, tak ide sa na to! ďakujem a už sa naň teším :-)
neposed
veru tak, tie koreniny ho robia vianocnym, recept sa mi velmi paci, dakujem
danila
veľmi sa mi zapáčil tvoj lekvár, lebo ja slivkový lekvár milujem, som schopná zjesť ho samotný aj celý pohár, mňam...Koľko pohárov ti vyšlo z tohoto množstva, ktoré uvádzaš?Určite si ho spravím, len zoženiem slivky :-))
archaa
Ďakujem vám za komentáre, @danila : z tohto množstva výjde 4-6 pohárov závisí od ich veľkosti...nám to stačí na zimu lebo sme dvaja, ak potrebujete viac, zdvojnásobte ingrediencie..
archaa
@marianne : spokojne si urob marmeládku, veď kto ako má rád...tomu sa predsa medze nekladú :)
danja301
jedna otazocka, sterilizujes v rure? pri kolkych stupnoch? ja sa snazim presne dodrziavat postupy ak nieco robim prvy krat a tvoj vianocny lekvar mi uz bubla na sporaku....
archaa
@danja301 : asi idem neskoro s odpoveďou, ale tak skúsim...nesterilizujem v rúre ale normálne na sporáku prikryté v hrnci s vodou...nech sa vydarí :)
danja301
nie,este nie je neskoro ,dakujem za odpoved a uz teraz je chut aj vona uzasna....
archaa
@danja301 : to verím, teším sa že chutí, ja by som ho dokázala jesť len taký samý, tak mi chutí...:)
radost
@archaa
práve na sporáku rozváram tento vianočný slivkový...až ráno bude hotový..bo nebudem do noci pri ňom stáť..no musela som si -pre intenzívnu vôňu-za jeden varechový "liz" dať..super..
robím len z dvoch kíl-dostala som len toľko...
no pokúsim sa vyžobrať sliviek viac..aby nám ostalo aj na ten decembrový mesiac...
radost
nestačila som sa podakovať a želať radosť v kuchyni...a už som odklikla..
zdravím...:-)
58vlasta
Práve som nakrájala slivky s pomarančmi, zasypala cukrom, bude to stáť do zajtra, kým sa cukor nerozpustí a budem variť džem./+pridám zajtra orechy a brandy nemám, nahradím whisky+želír. prípr./ Ešte mi zostali slivky, tak idem variť tento vianočný. Už cítim tú vôňu... Ukladám.
kika1212
@archaa , ďakujem za recept. Lekvár hotový zo 4 kg sliviek. Robievam klasický slivkáč a nutellu. Tento je chuťovo iný. Tie koreniny v ňom dajú dobrú chuť a ešte som ho vylepšila 1 dcl rumom podľa rady našej milej @izabelky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia