Foto: babkamt
V piatok si bola švagriná obrať bystrické slivky na lekvár. Vraj je z týchto sliviek najlepší. Manžel mi sľúbil, že Zobraziť celý popisV piatok si bola švagriná obrať bystrické slivky na lekvár. Vraj je z týchto sliviek najlepší. Manžel mi sľúbil, že mi na druhý deň oberie slivky na lekvár. Po troch dňoch čakania som si obrala sama:-)
Postup
-
1
Musím priznať, že mi manžel sám od seba pomohol umyť a vykôstkovať slivky. Odvážila som ich. Bolo ich 7,5 kg.
-
2
Po tej ťažkej práci sedel a pozoroval ma ako som slivky mlela:-)
-
3
Teplomer vonku ukazoval 31 stupňov. Manželovi som dala obed. Išiel si ľahnúť, aby mi v kuchyni nezavadzal.
-
4
Takže teraz sa už v kľude môžem venovať vareniu sliviek. Slivky som začala variť o pol druhej.
-
5
Dala som ich do najväčšieho kastróla, čo doma mám. Než som do neho vložila pomleté slivky, hrniec som poliala 2 pl octu, aby sa mi nepripaľovali.
-
6
Varila som ich do piatej. Prišiel syn, tak som si spravila prestávku na kávu.
-
7
Oheň som vypla, aby sa mi slivky trochu ochladili.
-
8
Potom som z nich odoberala do menšieho hrnca a ponorným mixérom som ich mixovala.
-
9
Rozmixované slivky sa mi už zmestili do menšieho hrnca. Priviedla som ich k varu a stále miešala. Postupne som pridala 750 g cukru tak, aby sa neprerušilo vrenie.
-
10
Slivky mi síce neprihoreli, no oprskanú som mala hádam celú kuchyňu:-) Lekvár som varila ešte dovtedy, kým sa asi tretina z neho neodparila. Na tanierik som dala trochu lekváru sledovala som jeho hustotu.
-
11
Pripravila som si rum a škoricu. Tie som pridala až na záver. Škorice som dala za 1 čl a 100 ml rumu. Stále som ochutnávala lekvár. Kuchyňa krásne voňala po slivkách.
-
12
Lekvár som naplnila do pripravených fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. V deke som ich nechala vychladnúť. Na vychladnuté poháre som nalepila štítky s dátumom a šup s nimi do špajze. V zime môžem do zbláznenia piecť buchty plnené lekvárom, tie má vnučka rada.
-
13
Zostalo aj niečo na koštovku. Je trištvrte na deväť a ja končím prácu v kuchyni. Hurá do sprchy.
mne chutí viac lekvár z durandzií..len je s ním viac práce-najskôr rozvariť..prepasírovať..ale je sladší..vlani sme varili v kotli na dvore..teraz ani na sporáku sa nebude..aspoň gule uvarím../dúfam/...:-)
@sovka62 u nás bolo trochu sliviek , no nie ako zvyčajne. Stihla som z nich aj zavariť. Celkovo som spokojná s tohoročnou úrodou v záhrade. No tiež sa mi vo všetkom nedarí. Petržlen som sadila 3 krát, nestojí za veľa. Nevyšli mi tento rok ani uhorky. Zasadila som zopár balíčkov, no vyšlo mi len 5 koreňov. Zavarila som pár fliaš uhoriek, čo mi dala švagrinka. Predstav si, že sa nám zbláznili jahody. Teraz kvitnú a sú na nich už aj dozreté plody. To sa mi ešte nestalo.
@denyany pri varení v kotlíku bola zábava. Pri miešaní sa striedala celá rodina.Veru, budem mať čo vyťahovať v zime.
nuž-rozdielna poloha..ty na juhu..ja severnejšie..tak aj výsledky na ovocí sa odrazia..od pol júla sa leto menilo na jeseň..jeseň mám rada=ked je teplá,slnečná..no druhý mesiac viac prší ako slniečko svieti..čo už..
babka pozdravuje babku..:-)
a-struky..karfiol so strúhankou robievame..jednoduchá dobrota..
Ak aj u vás platí vyššie uvedené príslovie, radšej ho na jar ignoruj a ak ti osivo nevyžerú mravce, malo by byť všetko v poriadku.
@babidka tiež si myslím, že tá námaha stojí zato. Dnes podvečer prestalo pršať, tak som si bola obrať zopár sliviek, čo som dočiahla zo zeme. Niečo zjem pri telke, niečo bude zajtra na koláč.