Foto: tatranka
Dozrieva veľa kôstkového ovocia,takže u nás na stole bude častejšie nejaký koláč s ovocím. Dnes je to slivkový.Lepší by bol s čučoriedkami,ale ten inokedy.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
550 g |
|
2 lyžice |
|
1 ks |
|
pol malej lyž. |
|
pol deci |
|
pol kocky |
|
3,5 dcl |
|
1 kg |
|
1 sáčok |
|
1 káv.lyž. |
|
4 lyžice |
|
Posýpka: | |
150 g |
|
100 g |
|
12,5 dkg |
|
Postup
-
1
Pripravené ingrediencie na pečenie.
-
2
Pripravím si kvások zo 3,5 dcl teplého mlieka, 2 lyžíc práškového cukru,2 lyžíc múky,pol balíčku droždia.Po nakysnutí vlejem kvások do misky ,kde je 550g polohrubej múky pol malej lyžičky soli,celé vajíčko a pol deci oleja.Vypracujem ľahké cesto.
-
3
Vypracované cesto,nechám nakysnúť.Je to v miske rýchlo kiske asi pol hodinku.
-
4
Nakysnuté cesto.
-
5
Rozváľkam ho na pomúčenom lopáry.
-
6
Prenesiem na pomastený pekáč. Poukladám naň umyté a do sucha utreté slivky.Rozdelím ich na polovicu-vykôstkujem.
-
7
Posypem ich kryštálovým cukrom,škoricou a vanilkovým cukrom.
-
8
Zasypané:
-
9
Príprava mrveničky. Múku,maslo a práškový cukor spracovať na cestíčko,ktoré sa má mrviť.
-
10
Hotová mrvenička:
-
11
Zasypem koláč a dám ho upiecť na 180 stupňov,na 35 minút.
-
12
Hotový koláčik.
-
13
A už len hamkať.
vôbec,,,slivkove koláčiky zbožňujem a sposypkou.....:-)))
Takú červenú dózičku mám aj ja / to je z našej mladosti /
Dnes sú ako zákusok.Chutné.No dármo.Niekoľkoročnou praxou.
P.s. krásne dieťatko máš na rukách.Bude komu variť a vypekať chutné veci.
Je vinikajúci. Pozdravujem a ďakujem.
t2.aimg.sk/pokec/fotoalbumy/06/455740766_c5fe36a41...
Škoda že sa ti nepodarilo pridať fotografiu.To nevadí.