Slivkový koláč s mrveničkou (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Dozrieva veľa kôstkového ovocia,takže u nás na stole bude častejšie nejaký koláč s ovocím. Dnes je to slivkový.Lepší by bol s čučoriedkami,ale ten inokedy.

40 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravené ingrediencie na pečenie.
  2. Pripravím si kvások zo 3,5 dcl teplého mlieka, 2 lyžíc práškového cukru,2 lyžíc múky,pol balíčku droždia.Po nakysnutí vlejem kvások do misky ,kde je 550g polohrubej múky pol malej lyžičky soli,celé vajíčko a pol deci oleja.Vypracujem ľahké cesto.
  3. Vypracované cesto,nechám nakysnúť.Je to v miske rýchlo kiske asi pol hodinku.
  4. Nakysnuté cesto.
  5. Rozváľkam ho na pomúčenom lopáry.
  6. Prenesiem na pomastený pekáč. Poukladám naň umyté a do sucha utreté slivky.Rozdelím ich na polovicu-vykôstkujem.
  7. Posypem ich kryštálovým cukrom,škoricou a vanilkovým cukrom.
  8. Zasypané:
  9. Príprava mrveničky. Múku,maslo a práškový cukor spracovať na cestíčko,ktoré sa má mrviť.
  10. Hotová mrvenička:
  11. Zasypem koláč a dám ho upiecť na 180 stupňov,na 35 minút.
  12. Hotový koláčik.
  13. A už len hamkať.