Slivkový koláč s makovou posýpkou fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 31. októbra 2012

Keďže mak milujem, urobila som slivkový koláč s makom. Recept som dávno objavila v nejako starom kalendári. Mala som ho nafotený ešte od leta, keď boli čerstvé slivky.

20 - 25
porcií
20 minút
príprava
15 - 25 minút
na  180 - 150 °C

Suroviny

200 g
50 g
50 g
50 ml
130 ml
110 ml
1/2 kocky
1 KL
asi 500 - 700 g čerstvé
100 - 150 g
100 - 120 g alebo obyčajný krištálový
Mrvenička 1:1:1
80 + 80 + 80 ( 100 + 100 + 100 ) g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny:

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slivky umyjeme a prekrojíme na polovičky.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si kvások necháme vykysnúť, kysnuté cesto, ako obvykle, vložíme na natretý plech herou alebo palmarínom a roztiahneme mastnými rukami po plechu.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na cesto ukladáme slivky týmto spôsobom ako je na fotke ( jedným špicom dohora, aby sa prekrývali ).

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zomelieme mak, pomiešame s cukrom.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Slivky dobre posypeme makom, jednu tretinu som posypala mrveničkou, lebo mi zostala z predchádzajúceho koláča. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C, cca 15 - 20 min.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto upečený koláč vyberieme z rúry, prikryjeme papierom na pečenie, necháme vychladnúť, rozkrájame a môžeme ochutnať. Dobrú chuť!

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

baty
Neodporucam naolejovany plech lebo sa cesto zle roztahuje, doporucujem plech vytriet herou pripadne inym takymto tukom,robim ho aj ja a doporucujem je to vyborny kolacik.
lusinkab
ulozene :-) no najviac sa mi paci ten obrazok s tymi naukladanymi slivkami asi minutu som na nho pozerala a skoro sa mi stalo,ze som obrazovku olizala :-)))
frezia68
Môj obľúbený,vynikoš! Dávam na pečiaci papier a prenášom valčekom,ale ináč pečieme tuším celkom rovnako,aj múka,ešte aj tanier červený :-)))
jeka
Vyzerá úžastne,len škoda že nemám slivky.
mariaklara
Ďakujem, škoda, že tie slivky netrvajú dlhšie. Aj ja by som si dnes dala.
ubka
dobrý nápad, však hádam aj zo zavarených to bude jedlé ?
salinka
Skoro som tento koláčik prepásla!!! To je fantastická kombinácia: mak a slivky, už sa teším:-) Myslím, že aj z mrazených bude vynikajúci. Ďakujem za receptík:-))
mariaklara
Samozrejme, že mrazené sú ešte lepšie ako zavárané. Škoda, že nemám v mrazničke aj ja. @salinka , aspoň si pripomenieš leto:-))))

Zaujímavé video z archívu TV Varecha