Foto: alex37
Viem, že slivkových koláčikov je tu neúrekom. Tento je však výnimočný použitím tvarohovej plnky, ktorá ho robí neskutočne šťavnatým a vydrží aj 3dni ako Zobraziť celý popisViem, že slivkových koláčikov je tu neúrekom. Tento je však výnimočný použitím tvarohovej plnky, ktorá ho robí neskutočne šťavnatým a vydrží aj 3dni ako čerstvý. Je trošku pracnejší, ale námaha stála za to.
príprava
na 175 °C
Suroviny
300 g |
|
25 g |
|
2 ks |
|
3 PL |
|
150 g Hélia, Palmarín |
|
7-8 PL |
|
PLNKA: | |
|
|
500 g |
|
6-7 PL |
|
2 ks |
|
2 PL alebo kukuričný škrob |
|
3 PL |
|
Cesto II: | |
5 ks |
|
1 ks |
|
4 PL |
|
3 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
vymiešame si žĺtky s práškovým cukrom, pridáme zmäknuté maslo, kvások z mlieka droždia a cukru, práškový cukor a štipku soli. Vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť na teple.
-
2
Rozvaľkáme ho, ja som ho vaľkala na pečiacom papieri a tak som ho aj dala na plech. Uložíme si naň vykôstkované, rozpolené slivky rezom hore.
-
3
Pripravíme si plnku z tvarohu, mlieka, práškového cukru a maizeny /pridala som viac cukru ako je písané v recepte - nech je dobre sladká/ a natrieme na slivky. Pri pečení sa pekne roztečie,všade kam patrí. Dáme piecť na 175°C na 45´.
-
4
Pred dopečením si pripravíme orechové cesto, vyšľaháme bielky s cukrom, pridáme žĺtok a múku zmiešanú s orechmi.
-
5
Po 45´vyberieme z rúry a natrieme s orechovým cestom. Dáme späť a pečieme ešte 20´.
-
6
Upečený necháme vychladnúť, /lepšie sa krája/ a môžeme sa doňho pustiť.
niektorým sa ani neušiel :)
@afataga moja babička tiež piekla s masťou, ja v podstate nemám problém ani s masťou, ani s maslom, ani s olejom, v tomto recepte bola hera a popravde ani som nerozmýšľaľa nad tým, ale naozaj sa môže zameniť za iný tuk, kto nemá rád umeliny kľudne môže použiť čo mu vyhovuje :)
Spravím dva plechy , jeden od teba a druhý od @havino : varecha.pravda.sk/recepty/slivkovy-kolac-s-makovou-posypk...
Pôjdu aj vnukom :-.)