Slivkový koláč s makovou posýpkou fotorecept

havino - fotkahavino, 10. augusta 2013
Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept)
Foto: havino

Tento hrnčekový postup na koláč používam počas leta dosť často. Dnes som urobila miesto bielej maslovej posýpky, makovú. Hrnček má mierku 2,5 dcl. Zobraziť celý popisTento hrnčekový postup na koláč používam počas leta dosť často. Dnes som urobila miesto bielej maslovej posýpky, makovú. Hrnček má mierku 2,5 dcl.

20 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

3 hrnček
1 hrnček
1/2 hrnček
1 bal
1 - 1,5 hrnček
1 ks
1 bal.
Posýpka:
3/4 hrnčeka
1- 2 PL
100 g , odporúčam doma pomletý, kupovaný mletý je suchší
50 g aj viac




Postup

  1. 1

    hrnček má mierku 2,5 dcl
    Múku, cukor, olej, škoricový cukor zamiešame.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vznikne takáto masa, akoby olejová posýpka, vidličkou dobre múku rozmiešať, aby bola čo najdrobnejšia.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z masy ODOBERIEME, ODLOŽÍME bokom 3/4 hrnčeka, do hrnčeka s ktorým sme merali múku a olej.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do ostatnej časti zamiešame 1 vajce, hrnček mlieka, mlieka môže byť potrebné aj viac, záleží od múky, cesto nech, ale nie je riedke, aby sa úplne nelialo, také roztierateľné. Ďalej pridáme citrónovú kôru, prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a poukladáme slivky.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Odobratú časť, olejovú posýpku, odobratú zo zmesi múky, oleja a cukru preložíme do väčšej nádoby, pridáme mak, chladené maslo, cukor podľa chuti, škoricu. Masla tiež sa môže stať, že treba pridať, nech máte hrudky maku, obalené v masle. Urobíme makovú posýpku, musí byť mastnejšia, aby sa mak neprášil pri zahryznutí. Dáme piecť. Ja som piekla na 200 C, 35 min. Maková posýpka nikdy ale nie je, ako plnka, pretože v nej nie je tekutina, vždy bude sypkejšia, ako klasická posýpka, len z múky a masla, cukru. Mak sa spojí s maslom a so šťavou zo sliviek. Na hotovú posýpku posypanú na koláči, zvyknem ešte poukladať plátky masla, podľa zváženia a chuti.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takúto makovú posýpku dávam aj na kysnutý koláč so slivkami, kedže ten sme mali minulý týždeň s čučoriedkami, dnes bol tento hrnčekový so slivkami. Dobrú chuť.

    Slivkový koláč s makovou posýpkou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
@havino , Tatianka, ešte týždeň a slivky budú zrelé, spravím :-)
výborný recept :-) určite sa nebude mak prášiť,maslo aj masť, to ochkám kk*****
frezia68
Už som bola zvedavá na ten recept,dobre že si pridala,pridávam ***** pre jeho rýchlosť :-)
marianne
Tak o makovej posypke som este nechyrovala a ja mak tak rada,perfektne @havino , vyborna rychlovka...
havino
dakujem dievčence, som rada, že sa vám páči,obyčajný, rýchly, ale dobrý. Váhala som či ho tu dať, je tu veľa hrnčekových, zas len makovú posýpku samotnú? ako by som len samotnú, nech je vidieť celkový efekt s ňou. So slivkami zásadne len makovú robím. Ked sa robí na kysnutý koláč tak, maslo, cukor, škorica, múky trochu a maku veľa, ale musí byť mastnejšia, ako z múky, lebo tá sa pripečie, zchrumkavie na koláči, v tejto by sa mak rozsýpal. Inak aj toto cesto je výborné, s jedným vajcom, také šetriace, ale skutočne je nadýchané.
tiginko
mňam, nekysnutý slivkovo-makový milujem. Pekný recept, určite sa zíde
akeber
Tento koláčik poznám, robieva ho moja svokra je fantastický.....už sa naň chystám ....určite koláč odporúčam :-)
luss44
veru mňam, s tou posýpkou nasiaknutou šťavou zo sliviek musí byť famózny, tento týždeň mám sľúbené slivky, tak ho urobím
danda3
No Tánička, ja len toľko, že mňam.♥
kredenc
3sandra3 napísala si - perfektny koláč.
Obdivujem ťa - .nekoštovala si, nepiekla si a predsa vieš.
marta5
Rada ho vyskúšam už dnes,vyzerá súper,mám slivky aj mak,Ďakujem za skvelý recept.
havino
no som ozaj rada dievky moje, že sa aj zíde niekomu recept, presne @luss44 , časť maku vsaje do slivkovej šťavy.

@kredenc , no vitaj u mňa, tajnostkár jeden, veru máš pravdu, @sandra vie čo píše, ved už zo surovín a z pohľadu na koláč je jasné, že je perfektný, slivky a mak? kto má rad tú kombináciu si pochutí. A tebe sa nepáči? ani si nepochválil, ani nepohanil, ale aspoň si omrkol.
@babidka , daj vedieť , ja nápodobne @margaretka , inak slivky ani nerobievam, vždy a všade len s makom.
tatranka
@havino chutný receptík.Ja som si to pri tomto koláčiku prehodila.Tiež som to vyskúšala aj s makom,ale dala som ho osladený pod ovocie.Tiež to bolo veľmi chutné.Na vrch som dala posýpku.
afataga
zaujimavy vynalez ta posypka :-) najblizsie musim vyskusat
stacy77777
juuuj,aj mne sa posýpka veľmi páči,no aby som nevyskúšala...:-))),super
izabella929
koláčik sa vydaril a tá posýpka vynikajúci nápad, ktorý sa mi veľmi páči.-))
babidka
Upeceny ...a uz aj zjedeny:-) Ve vyborny , robila som iba z polovicnej davky na plech 23x23 cm a nam bolo akurat .Az na mletie maku a trhanie sliviek je to skutocne velmi rychlo urobeny kolacik .Zvladne ho vlastne aj uplny zaciatocnik v peceni . Chutny a stavnaty , ta makova posypka je na nom samozrejme najlepsia !:-)
elysa
moji makové nemusia, ale vyhoviem im aj sebe- pol plechu s makom a pol klasika- mrvenička, kk
havino
dakujem vám všetkým, som rada, potešilo ma, že sa vám pozdáva
@afataga , takto moja mama robievala makovú posýpku na slivky, od nej to mám zaužívané, vyskúšajte dievčatá, len pozor, viac masla! nech sa spojí s maslom a šťavou zo sliviek, aby sa vám z pusiniek mak neprášil :-), vtedy to nie je bohviečo. Aj tak sa mi už podarilo, kedže nechcem byť pri sebe a šetrila som maslom, sa mi to vrátilo, ked hundrali, že čo mi ten mak z toho padá a nechutilo to ani mne veru.
@babidka , vdaka za odozvu, samozrejme, je to veľmi, veľmi jednoduchý koláč, naozaj dlhšie aj mne trvalo slivky rozpoliť. ja ich volám tento druh koláčov cez týždňové, počas inej roboty človek šupne do rúry a je postarané s chuťou na sladké, alebo na raňajky.
medovnicek
mám veľmi rada spojenie sliviek a maku a makovú posýpku som ešte neskúšala, nechám sa tebou inšpirovať
brambora
dnes som kolacik robila. je fajn. neviem ako ostatny, ale na 3 hrnceky muky je 1 hrncek mlieka malo... ak to ma byt teda polotuhe cesto. posypku som mala trosku suchsiu a pritom som aj menej maku dala a dost masla, ale nevadi... chutilo aj tak... dakujem za recept.
havino
@bramborka , vdaka za komentár, super si si poradila, zrejme dopíšem, že aj viac mlieka, včera mne stačilo hrnček, pretože tam sa vlastne odoberie jeden hrnček na posýpku a tým je to už menej múky v zostalej časti, ktorá ide na cesto, no len nie je múka, ako múka a cesto som mala také hustejšie, aby mi slivky dole neklesli až moc.
zdenkab
Mak milujem , tá kombinácia je úžasná. Už vidím, že tomuto neodolám napriek tomu, že mi z maku býva zle. Ale nech, vyskúšam, možno .... Ďakujem za pochúťku.
manya
mak som nejedla už veľmi dávno ( neprajník- žlčník ), upečiem, slivky už dozrievajú, robila som posýpku s orechami a kakaom, bola vynikajúca, tak o makovej nepochybujem aj bez ochutnania viem, že bude dobrá, naši doma mak môžu.
ywett
lákavý a krásny koláč a ešte s makom, také ľúbim :)
tiginko
koláč je výborný, ale tiež sa mi posýpka sypala, polovica zostávala mimo koláča. Dala som 150g maku a 150g masla. Podľa mňa by stačilo aj menej maku, toľko, aby všetok nasiakol šťavou zo sliviek. Tie som mala úplne nahusto a otočené reznou stranou hore, práve aby sa mak zvlhčil, ale bola ho dosť vysoká vrstva. Namiesto obyčajného mlieka som dávala kvôli dcére kokosové, možno aj to prispelo k tomu, že koláč bol fakt úžasný. Určite ho budem ešte piecť. Vďaka za recept
havino
vďaka @tiginko , cesto je ozaj dobré, rýchle, na to, že s jedným vajcom, dá sa. áno nie je tá posýpka taká, ako z múky, že zchrumkavie, ja som ho tiež v sobotu robila, mala som veľa sliviek a guľky už v mrazáku mám, poviem takto, resp.opýtam sa @tiginko , nech to pomôže aj iným, kto sa rozhodne ho upiecť. Mala si mletý kupovaný mak? pri tomto tu na foto som ja mala, mala som posledný sáčok a chcela som ho minúť. Inokedy si vždy meliem a tiež sa mi vtedy sypala viac, ako inokedy predtým. Teraz v sobotu som si pomlela už svoj a mne sa zdá, ako to napísať, že z tohto doma pomletého posýpka bola omnoho mastnejšia, mak držal na koláči, neviem koľko som dala už doma pomletého, nevážila som, ale tiež dosť. Ja si myslím, že ten kupovaný je suchší, že doma pomletý a za čerstva je mastnejší a lepšie sa zlepil s maslom. Fakt, len môj názor. Masla som dala 2 PL, také kopcom.
tiginko
a vieš že môžeš mať pravdu @havino ? Mala som kupovaný, páčilo sa mi, že nemusím doma mlieť. Nabudúce vyskúšam z doma mletého, je pravda, že ten vyzerá taký mastnejší a "lepivejší"
havino
@tigi ja tam asi dopíšem, že z pomletého čerstvého nech robia. Ved ho jedávam od detstva, no len mama iný, ako pomletý mak nedávala. Neboli takéto vymoženosti, že pomletý v obchode. Ja už tiež roky len meliem a robievam túto makovú posýpku len na kysnutý koláč pár krát do roka. Kedže sme mali predtým čučoriedkový kysnutý a mala som doma tri vrecká maku pomletého z obchodu, pre mladých čo u nás bývajú počas dovolenky, nevedeli by si u nás mak pomlieť a sú na sladké, tak, že nech majú. neminuli, ja išla minúť, z toho jedno vrecko tak horké, že od @evianky makový koláč šiel do smeti a tretie bolo o.k., tak som ho dala na tento koláč, že skúsim, inak ho robievam len s tou posýpkou čo sa odoberá do šálky a tiež sa mi to nepozdávalo, že je iná,ako na kysnutom. No, ale chutná zas je, len sa nesmie prášiť, :-) ako som aj hore napísala a pritom sa mi na kysnutom nikdy nerozsýpala. Teraz v sobotu som ju na tento rýchly opäť dala, ale teda už doma pomletý mak a bola iná, mastnejšia, kde tu vypadlo na tanierik maku, nie je to predsa len plnka ,ale spojila sa so slivkami. Bud menej maku, ale ked ja by ho jedla na kilá a nepoznám mieru, že poprášiť, alebo teda ozaj doma pomletý. Ešte raz ho schválne urobím na tomto ceste, čo to urobí a dopíšem. Lebo zas koláč,ako rýchlovka dá sa, že? aj cesto dobré,aj maková so slivkami, no len sa nesmie prášiť :-) som sa rozpísala, nuž, ale ak má pomôcť niekomu, tak radšej napíšeme. @dusan , vdaka moc za komentár aj za hviezdičky :-)
anna087
Včera som ho upiekla,ale posýpku som dala pod slivky aby sa s koláča nesypala.Všetým čo ešte váhajú,poviem toľko že úžasnýýýý.
havino
@anna097 , srdečná vdaka za komentár, za nápad, aj za pochvalu, naozaj super si to vymyslela, na kysnutý dám klasicky,ako dávam roky, na slivky, tam sa akosi vpije inak, zrejme zlepí aj s cestom, ale na tento hrnčekový, super nápad, dám aj pod slivky a poprášim aj na slivky, vyriešené
luss44
koláčik je výborný, robila som presne podľa rcp, len plátky masla som dala navrch od oka - viac ako 50g to bolo určite, a maková posýpka sa nesype, cesto je dosť vysoké. Piekla som rovno 2 plechy - jeden pre darcu sliviek :) ponúkla som aj susedky, pochvaľovali si veru. Určite ho budem piecť častejšie, vďaka za rcp.
havino
to som rada @luss44 a dakujem za komentár a odozvu spokojnosti. ja som ho tiež v piatok robila a iný mak, ako doma pomletý už nedám , maslo na plátky, poviem pravdu nevážila som už, nechám na každú gazdinkú podľa zváženia
havino
Jarka, dakujem, nebyť teba ani neviem, potešilo
venusa
Kto ma rad makove iste zaujme a oceni kazdu radu. Chcem ho vyskusat s tym makom na pol plechu (dcera mak nemusi) . Jedno je vsak iste. Kupovany pomlety mak nema tu masnotu, ktoru ma doma pomlety mak a je sakra rozdiel aj v tom domacom. Preto netreba setrit maslom pri tom kupnom, az sa neprasi :)
havino
tak tak @venusa , múdro píšeš čo sa maku týka a kludne si daj na druhú polovicu koláča len posýpku z múky zmiešanú s olejom a cukrom , čo sa odoberá do pohára, dochuť škoricou, vanilkou ešte, podľa ovocia, aj taká je dobrá sama o sebe na koláči, vdaka ti za komentár
venusa
Pravdu ? Nesetrila som maslom, tak neprasi. Je stavnaty na 1/3 som dala klasicku posypku+drvene vlasske orechy. Cesto fajn, no dala som stipku soli a bez citronovej kory, aby nahodou z tolkej osetrenosti, ci umyvania cesto nezhorklo. Tak-tak, no nanic mak. Mlela som tesne pred pripravou, aby nestihol zhornut. Z troch druhov som vybrala cesky. Po otvoreni bol v poriadku no pri mleti mal divnu vonu. (asi viacx prebaleny). Kedze som na mak a z detstva si pamatam vonu domaceho, tak ohundravam, ten mak. Inak z tej davky je ho poriadne plechysko. Ak ma niekto male plechy, pozor, znizte davky surovin. (kto nema rad vysoke kolace). Ps : Dostala som dve hrste maku (biely+modry) s odporucanim ako ho vysadit. Tak sa nan tesim.
havino
@venusa , ty si podarená, teší ma, že si koláč vyskúšala a poradila si si aj tým dnešným už nie makom, ako býval mak,ked otec mlel mame na počkanie do koláčov, tak si to ja pamätám, vždy v ten deň sa pekne pomlel, kým cesto kyslo, alebo sa išlo piecť. Ja som tiež maková a na mak si potrpim, kupujem len z Dolniakov u nás na trhu, som sním spokojná. Čo sa týka výšky koláča, odobrala si si na posýpku z masy, zmiešanej z múky, oleja a cukru? Ak nie, tak je vyšší preto.
luss44
dievčatá, ja som sa dala v poslednej dobe na makové koláče, donedávna som mak veľmi nemusela, chute sa menia asi celý život :) mak kupujem len celý, som spokojná s CBA, ale dnes som kúpila na vinobraní v stánku 1kg maku, tak uvidím či bude nejaký rozdiel v chuti... maku zdar :)))
venusa
havino , odobrala, no nikdy do bodky nedodrzujem gramaz a toho ohundraneho maku som riadne pridala. No mam uz v oku, ci uvedena davka muky je vhodna pre rozne s=dl plechu. Fakt je dobry, bola som prekvapena, je cca 3cm vysoky, ale mala som aj velke slivky :) Dakujem, isto ho este urobim.
havino
@venusa , je to potešenie tvoje slová pre autora receptu, si mi radosť urobila a vidieť, že si zručná v kuchyni a rozumieš, vieš si poradiť a zhodnotiť ako na vec, v tomto prípade na koláč, dakujem ti
salinka
@havino môj, máš veľkú pochvalu od mojich stravníkov:-) Výborný koláčik, použila som mrazené slivky, všetko bolo ako má byť. Ešte raz vďaka za recept:-)
katka78
@havino , veľmi pekne ďakujem za recept na ďalší chutný koláčik! Dala som biely mak, lebo iný teraz nemám, každopádne, je výborný. Ďakujem pekne :-)

havino
@katka78 , no akú ja radosť mám na dobrú noc, nech vám len chutí a padne na úžitok, foto na zjedenie
jozka2
havino tvoj kolacik musi byt velmi dobry,hlavne ma zaujala ta makova posypka,robievam s orechovou,makovu som neskusala,ale co nie je-moze byt,len ak mozem povedat,mam taku skusenost,ze slivky ukladam supkou dole,kolac nenamokne od stavy , ta sa vpije do maku5*
havino
@jozka zlatá, kde si ho tu našla po roku? dakujem, maková je fakt výborná, no len nech je mastnejšia, nie suchá, vo štvrtok som ho zrovna piekla a ak si prečítaš komentáre o sypaní maku, že nie z kupovaného, mlela som svoj, asi som dala viac, ako sa patrí, lebo ja mak strašne rada, sypal sa mi niekde, to tak ked s maslom šetrím, takže viac masla, plátky na vrch, no a slivky? už viem a už si aj pamätám, že šupkou dole, ked som piekla tento, priznávam bez mučenia, moja slabá stránka,za otca som nevedela, či dole či hore, preto je to aj tak jedna hore, jedna dole, tu som sa tu naučila
katka78
Dievčatá a ja ho mám práve v rúre :-) Pôvodne som chcela mariamkin robiť, no toľko všeličoho som na trhu kupovala, až som zabudla na jablká a tak prišiel na rad plán B. Tento koláč už mám overený, je naozaj vynikajúci a ja si naňho chutím, rozvoniava mi celým bytom :-)
1x havino
havino
ja tu odpadnem @katka , ani na mail ešte neprišiel mail, že nový komentár, čítam ťa v súhrne, sa teším, ako jojo pred spaním, som rada, ja ho tiež dosť často pečiem počas leta, mám naň svoj plech, dávka akurát vysoký, ked marhule tak klasika posýpka, len odoberiem z toho základu, pridám škoricu, vanilku, orechy a je zas iná posýpka, jaj ako si ma potešila moja
katka78
Havino milá a ja som zase rada, že som ťa potešila :-)
havino
Marianka moja, aj Mirko, aj Ty ste mi urobili pekný večer. Teším sa moja, že Ti koláč padol do oka, máš ho taký, ako má byť. Ja som robila kysnutý slivkový s touto makovou posýpkou v týždni, ešte mi slivky zostali a dnes ma škubalo, že tento hrnčekový urobím, ale radšej som šla makať na dvor a chuť ma prešla. Dakujem.
salinka
@havinko môj, aby si mi verila, že tvoj koláčik naozaj robievam (lebo nám všetkým chutí), posiem fotodokumentáciu:-) Do posýpky dávam v rámci energeticky úsporných opatrení len 50 gr masla, ako uvádzaš a stačí to. Naozaj výborné a rýchle a navyše ťa vždy pri konzumácii chválime:-)))


1x havino
kimlo
Vďaka tohtoročnému suchu mi na zahrade opadali vsetky slivky, myslíte že by sa dali použiť aj zavárané?
havino
@saline čka, Ty moja mačička čo my dve so psíkom sme varili, ked už Tebe, mojej krvnej skupine neveriť, tak už nikomu, ved Ty, ako ja, bud nič, mlčím, alebo poviem, napíšem. Sa teším, že vám chutí, nech vám vždy padne na úžitok. Ja som ho už tri krát piekla teraz, posledný mesiac , ale aj kysnutý raz, posýpka s maslom tá istá. ďakujem za pekné foto, koláčik na zjedenie.
@kimlo , ani neváhaj so zavaranými slivkami, ja ich na tento účel zaváram, už mám, vo vlastnej šťave bez cukru, bude úplne super
babkamt
jéj, ako som si mohla nevšimnúť tento super koláčik?
salinka
@havko , tento koláč nám veľmi chutí a taktiež často robím od teba makové palacinky so slivkami. Milujem túto kombináciu:-) ďakujem za inšpirácie a nech sa takéto dobroty šíria ďalej.
Pre @kimlo by som tiež odkázala, že zo zaváraných sliviek to bude tiež výborné. Robievam aj z mrazených.
havino
@Bronislava , ale že tvoj koláč píše makovo, takto má vyzerať, ukážkový, na to, že je to rýchlovka, dakujem za krásnu fotku, len chuť som dostala, mak,slivky, moja slabosť , ja tiež už len zo špaldovej a všetko
kucharka
Výborný koláčik, ďakujem za recept. Ja som si to trošku uľahčila : na cesto som poukladala slivky, posypala makom a cukrom, trošku pokvapkala mliekom, podávala plátky masla a potom dala posýpku z cesta. Všetkým chutilo!
1x havino
havino
@kucharka , dakujem a hlboko sa ospravudlnujem, nestíhala som spamy pozerať, dnešný komentár mi na mail prišiel, tento som teraz našla v spame, som potešená, že sa recept páči, jednoduchý, ale viem, že dobrý a tvoj návod sa mi veľmi pozdáva, ja ho určite budem piecť teraz ked sú slivky a urobím, ako píšeš s posýpkami, dakujem a vážim si spätnú reakciu
janger
@havino , Tani, piekla som tento tvoj kolacik. Vyborny. Tu makovu plnku som ale dala tak vselijako, cast pod slivky, cast medzi slivky, cast na slivky. My tu nemame take tie slivky, co su na Slovensku, ale take vacsie, gulate. Bala som sa, ze moc pustia stavu do cesta, tak preto som dala aj pod ne makovu plnku.
Cesto velmi chutne. Ozaj sa oplati tento kolacik upiect. Dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia