Slivkovo-maková špirála fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 21. januára 2014

Slivkovo maková kombinácia v koláčoch je u mňa obľúbená. Tento recept mám odložený z nejakého časopisu.

Suroviny

400 g
100 g
150 ml vlažné
20 g
60 g
1 ks
 štipka
Plnka:
100 ml
50 g
1000 g
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, pridáme mlieko, cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme zakryté v teple kysnúť cca 40 minút.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, keď vrie, tak prisypeme mletý mak a cukor. Krátko povaríme. Slivky odkôstkujeme - ja som mala mrazené.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame ho na tri rovnako široké pásy.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý z nich potrieme makovou plnkou

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A oba dlhé konce spojíme dokopy - zoštipkáme ich

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zoberieme guľatú formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vystelieme papierom na pečenie.Postupne špirálovito ukladáme.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do medzier medzi jednotlivými pásmi povkladáme vykôstkované slivky.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Slivky posypeme hnedým cukrom a cesto potrieme vajíčkom.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180. Pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Múčne jedlá, Dezerty, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

anic
přesně- dokonalý koláček 5*****
anic
přesně- dokonalý koláček 5*****
kukulienka71
@medovn íček,tento koláčik sa mi stráááášne páči.Určite nabudúce upečiem,práve dnes sme mali makové rezance.Tie slivky tam dodajú iste šťavnatosť.Ukladám,dakujem,*****
nikola166
jeej tak toto je veľmi pekné a pritom aké jednoduché :) vyskúšam !
lyali
@medovnicek , raz darmo, ty s kysnutým cestom teda onakvejšie čarujes ,-) Mak a slivky hohooo, mnam mnam. Akurát že v špajzičke natrafím len na zavárané..
afataga
krany kolac, paci sa mi, ze makom si nesetrila :-), len taka pozn.: forma nie je gulata, ale okruhla alebo kruhova
rea1
ako nápad sa mi to nesmierne páči, všetko makové je dobré a v kombinácii so slivkami, no, hotový luxus. ale keďže som na kysnuté cesto mierne lenivá, spravím z lístkového, veď najdôležitejší je ten mak, hneď za ním slivky a v neposlednom rade tvar koláča, druh cesta až nakoniec. :-))
havino
si ma dostala teraz, moja kombinácia mak slivky, keby som recept na obed videla, už je upečené, perfektné 5*
mariamka
100 bodov, za tvar, napln aj chut, uz len ju tu mat, clovek by myslel, ze uz vsetko bolo vymyslene, a predsa nie :)
eviana
@medovnicek , tak tomuto ja hovorím dokonalosť, moje obľúbené suroviny - mak a slivky a v takej prekrásnej forme, no ja to už dávno vravím, že s cestom Ty vieš robiť naozajstné divy :) 5*
orchidea
aj u mňa je mak a slivky super kombinácia...pekný koláčik si upiekla...
paeva
dobrý nápad, použijem zavarené slivky, ktoré mám bez nálevu, chválim
babidka
Urcite to bude dobrota :-) ja mama rada tuto kombinaciu a urcite ten kolacik budem piect .Mam vsak rada aj mak v kombinacii s visnami , nechala som sa inspirovat a skusim urobit aj mak a visne .
marienka44
@Medovnicek , hneď ma upútal Tvoj recept, výborná kombinácia. Určite vyskúšam a preto ukladám dio KK.
Všimla som si na obr. 7, že cesto treba ukladať do formy so švíkom nahor. Alebo natom nezáleží? :-)
marienka44
@Medovnicek , hneď ma upútal Tvoj recept, výborná kombinácia. Určite vyskúšam a preto ukladám dio KK.
Všimla som si na obr. 7, že cesto treba ukladať do formy so švíkom nahor. Alebo natom nezáleží? :-)
lusinkab
Tak to musi byt velmi dobre a krasne fotky a postup no co dodat len treba vyskusat :-) krasa
pulsatilka
Božský koláčik. Určite upečiem. Doposiaľ som o ňom nepočula-nevidela. Mňam.
babkamt
Rada pečiem z kysnutého cesta. Mám ďalšiu inšpiráciu. *****
tiginko
nádherný koláč, musí byť výborný... uložíme-uvidíme :-)
medovnicek
@danielas mám radosť z toho, že koláč chutil, aj u nás bol úspešný
@babkamt som na tom podobne, pečenie z kysnutého cesta je mojim relaxom
@tiginko veľmi pekne ďakujem a verím, že ak naň niekedy vyjde rada, tak budeš spokojná
dvorka
Večer som piekla tento slivkovo makový koláč ktorý som mierne upravila. Pásy som zložila nie na polovicu, ale na tretiny. Štipkaním uzavrela a tak dala do okrúhlej formy. Je veľmi pekný aj v reze a chuťovo fakt skvelý.
medovnicek
@dvorka som rada, že sa ti koláčik páčil a keď ho budem robiť druhý raz, tak ho skúsim upiecť podľa tvojho postupu:)
evia
vyskúšala som, len sa mi zdalo cesto akési lepkavejšie, ako kysnuté obyčajné cesto. Žeby to bolo tým maslom - pomer množstvo múky/tuk? alebo možno som ja mala koláčik dlhšie piecť. Vzhľadovo som ho mala ako je na obrázku, aj pekne nakysol, len sa nám trochu okoby lepil na zuby. Tak nabudúce skúsim dlhšie piecť.
medovnicek
@Evia (31.7.2017 14:48)

Piekla som ho už dávnejšie, ale myslím, že cesto bolo vtedy v poriadku, možno je to ozaj dĺžkou pečenia - každá rúra pečie inak. Môžeš aj troška znížiť tuk, myslím, že to cestu vôbec neublíži. Ja u kysnutého cesta aj keď dodržím množstvo surovín, tak pri miesení, ak sa mi zdá veľmi lepivé, troška pridám múky, ono ani každá múka nie je rovnaká, ja kupujem zväčša babičkinu, alebo som zvykla používať koláčovú, ale tú už teraz v Coop Jednota nevidím
katka78
My sme s týmto koláčom veľmi spokojní. Kombinácia mak+slivky nemôže sklamať. Tiež ho budem nabudúce dlhšie piecť, lebo stred sa mi dobre neprepiekol, ale piekla som ho v rúre, ktorú ešte nepoznám, tak musím vychytať muchy. Do cesta som dala len bielok a žĺtok použila na potretie. Chuť koláča je výborná, aj mi je sladký akurát, nedala by som ani viac, ani menej cukru. Samozrejme neviem tak pekne zložiť a uzavrieť jednotlivé pásy, tak som ich zrolovala ako závin ๑ Formu som použila štvorcovú, lebo okrúhlu tu nemám. Ďakujem ti @Medovnicek za recept, iste nerobím podľa neho naposledy. Maj sa krásne ツ