Foto: medovnicek
Slivkovo maková kombinácia v koláčoch je u mňa obľúbená. Tento recept mám odložený z nejakého časopisu.
Postup
-
1
Do misy nasypeme múku, pridáme mlieko, cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme zakryté v teple kysnúť cca 40 minút.
- 2
Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, keď vrie, tak prisypeme mletý mak a cukor. Krátko povaríme. Slivky odkôstkujeme - ja som mala mrazené.
- 3
Vykysnuté cesto vyvaľkáme.
- 4
Nakrájame ho na tri rovnako široké pásy.
- 5
Každý z nich potrieme makovou plnkou
- 6
A oba dlhé konce spojíme dokopy - zoštipkáme ich
- 7
Zoberieme guľatú formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vystelieme papierom na pečenie.Postupne špirálovito ukladáme.
- 8
Do medzier medzi jednotlivými pásmi povkladáme vykôstkované slivky.
- 9
Slivky posypeme hnedým cukrom a cesto potrieme vajíčkom.
- 10
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180. Pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@afataga s tým tvarom máš pravdu - chybička se vloudila:)
@rea1 úplne s tebou súhlasím
@weron0605 :)
@havino aj ja túto kombináciu mám veľmi rada:)
@babidka ten mak s višňami to máš veľmi dobrý nápad, nabudúce vyskúšam aj ja tú kombináciu
Všimla som si na obr. 7, že cesto treba ukladať do formy so švíkom nahor. Alebo natom nezáleží? :-)
Všimla som si na obr. 7, že cesto treba ukladať do formy so švíkom nahor. Alebo natom nezáleží? :-)
@lusinkab @pulsatilka veľmi pekne ďakujem za milé komentáre
@babkamt som na tom podobne, pečenie z kysnutého cesta je mojim relaxom
@tiginko veľmi pekne ďakujem a verím, že ak naň niekedy vyjde rada, tak budeš spokojná
Piekla som ho už dávnejšie, ale myslím, že cesto bolo vtedy v poriadku, možno je to ozaj dĺžkou pečenia - každá rúra pečie inak. Môžeš aj troška znížiť tuk, myslím, že to cestu vôbec neublíži. Ja u kysnutého cesta aj keď dodržím množstvo surovín, tak pri miesení, ak sa mi zdá veľmi lepivé, troška pridám múky, ono ani každá múka nie je rovnaká, ja kupujem zväčša babičkinu, alebo som zvykla používať koláčovú, ale tú už teraz v Coop Jednota nevidím
To ma veľmi teší Katka
Náhodou sa ti vydaril priam ukážkovo a je to super nápad tá štvorcová forma:)