Slivkovo-maková špirála fotorecept

medovnicek - fotkamedovnicek, 21. januára 2014

Slivkovo maková kombinácia v koláčoch je u mňa obľúbená. Tento recept mám odložený z nejakého časopisu.

Suroviny

400 g
100 g
150 ml vlažné
20 g
60 g
1 ks
 štipka
Plnka:
100 ml
50 g
1000 g
150 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy nasypeme múku, pridáme mlieko, cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme zakryté v teple kysnúť cca 40 minút.

  2. 2

    Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, keď vrie, tak prisypeme mletý mak a cukor. Krátko povaríme. Slivky odkôstkujeme - ja som mala mrazené.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyvaľkáme.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nakrájame ho na tri rovnako široké pásy.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý z nich potrieme makovou plnkou

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A oba dlhé konce spojíme dokopy - zoštipkáme ich

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zoberieme guľatú formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vystelieme papierom na pečenie.Postupne špirálovito ukladáme.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do medzier medzi jednotlivými pásmi povkladáme vykôstkované slivky.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Slivky posypeme hnedým cukrom a cesto potrieme vajíčkom.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180. Pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.

    Slivkovo-maková špirála (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

55 komentárov k receptu
ako nápad sa mi to nesmierne páči, všetko makové je dobré a v kombinácii so slivkami, no, hotový luxus. ale keďže som na kysnuté cesto mierne lenivá, spravím z lístkového, veď najdôležitejší je ten mak, hneď za ním slivky a v neposlednom rade tvar koláča, druh cesta až nakoniec. :-))
@medovnicek , tak tomuto ja hovorím dokonalosť, moje obľúbené suroviny - mak a slivky a v takej prekrásnej forme, no ja to už dávno vravím, že s cestom Ty vieš robiť naozajstné divy :) 5*
Urcite to bude dobrota :-) ja mama rada tuto kombinaciu a urcite ten kolacik budem piect .Mam vsak rada aj mak v kombinacii s visnami , nechala som sa inspirovat a skusim urobit aj mak a visne .
@Medovnicek , hneď ma upútal Tvoj recept, výborná kombinácia. Určite vyskúšam a preto ukladám dio KK.
Všimla som si na obr. 7, že cesto treba ukladať do formy so švíkom nahor. Alebo natom nezáleží? :-)
@Medovnicek , hneď ma upútal Tvoj recept, výborná kombinácia. Určite vyskúšam a preto ukladám dio KK.
Všimla som si na obr. 7, že cesto treba ukladať do formy so švíkom nahor. Alebo natom nezáleží? :-)
Večer som piekla tento slivkovo makový koláč ktorý som mierne upravila. Pásy som zložila nie na polovicu, ale na tretiny. Štipkaním uzavrela a tak dala do okrúhlej formy. Je veľmi pekný aj v reze a chuťovo fakt skvelý.
vyskúšala som, len sa mi zdalo cesto akési lepkavejšie, ako kysnuté obyčajné cesto. Žeby to bolo tým maslom - pomer množstvo múky/tuk? alebo možno som ja mala koláčik dlhšie piecť. Vzhľadovo som ho mala ako je na obrázku, aj pekne nakysol, len sa nám trochu okoby lepil na zuby. Tak nabudúce skúsim dlhšie piecť.
@Evia (31.7.2017 14:48)

Piekla som ho už dávnejšie, ale myslím, že cesto bolo vtedy v poriadku, možno je to ozaj dĺžkou pečenia - každá rúra pečie inak. Môžeš aj troška znížiť tuk, myslím, že to cestu vôbec neublíži. Ja u kysnutého cesta aj keď dodržím množstvo surovín, tak pri miesení, ak sa mi zdá veľmi lepivé, troška pridám múky, ono ani každá múka nie je rovnaká, ja kupujem zväčša babičkinu, alebo som zvykla používať koláčovú, ale tú už teraz v Coop Jednota nevidím
My sme s týmto koláčom veľmi spokojní. Kombinácia mak+slivky nemôže sklamať. Tiež ho budem nabudúce dlhšie piecť, lebo stred sa mi dobre neprepiekol, ale piekla som ho v rúre, ktorú ešte nepoznám, tak musím vychytať muchy. Do cesta som dala len bielok a žĺtok použila na potretie. Chuť koláča je výborná, aj mi je sladký akurát, nedala by som ani viac, ani menej cukru. Samozrejme neviem tak pekne zložiť a uzavrieť jednotlivé pásy, tak som ich zrolovala ako závin ๑ Formu som použila štvorcovú, lebo okrúhlu tu nemám. Ďakujem ti @Medovnicek za recept, iste nerobím podľa neho naposledy. Maj sa krásne ツ

Pridaj komentár k receptu: