Slivkovo-maková špirála (fotorecept)
Autor receptu: medovnicek
Slivkovo maková kombinácia v koláčoch je u mňa obľúbená. Tento recept mám odložený z nejakého časopisu.
Postup
- Do misy nasypeme múku, pridáme mlieko, cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme zakryté v teple kysnúť cca 40 minút.
- Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, keď vrie, tak prisypeme mletý mak a cukor. Krátko povaríme.
Slivky odkôstkujeme - ja som mala mrazené.
- Vykysnuté cesto vyvaľkáme.
- Nakrájame ho na tri rovnako široké pásy.
- Každý z nich potrieme makovou plnkou
- A oba dlhé konce spojíme dokopy - zoštipkáme ich
- Zoberieme guľatú formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vystelieme papierom na pečenie.Postupne špirálovito ukladáme.
- Do medzier medzi jednotlivými pásmi povkladáme vykôstkované slivky.
- Slivky posypeme hnedým cukrom a cesto potrieme vajíčkom.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180. Pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.