Slivkovo-maková špirála (fotorecept)

Autor receptu: medovnicek

Slivkovo maková kombinácia v koláčoch je u mňa obľúbená. Tento recept mám odložený z nejakého časopisu.

Suroviny

Postup

  1. Do misy nasypeme múku, pridáme mlieko, cukor a rozmrvíme droždie. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto, ktoré necháme zakryté v teple kysnúť cca 40 minút.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Dáme variť mlieko, keď vrie, tak prisypeme mletý mak a cukor. Krátko povaríme. Slivky odkôstkujeme - ja som mala mrazené.
  3. Vykysnuté cesto vyvaľkáme.
  4. Nakrájame ho na tri rovnako široké pásy.
  5. Každý z nich potrieme makovou plnkou
  6. A oba dlhé konce spojíme dokopy - zoštipkáme ich
  7. Zoberieme guľatú formu na tortu, ktorú vymastíme, alebo vystelieme papierom na pečenie.Postupne špirálovito ukladáme.
  8. Do medzier medzi jednotlivými pásmi povkladáme vykôstkované slivky.
  9. Slivky posypeme hnedým cukrom a cesto potrieme vajíčkom.
  10. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180. Pečieme cca 30 minút. Po upečení potrieme rozpusteným maslom.