Slimáky z mandľového cesta s plnkou zo sušeného ovocia fotorecept
Foto: ajuska155
Sú to parádne koláčiky, jednoduché na prípravu, vhodné aj na vianočný stôl. Navyše neobsahujú žiaden lepok ani pridaný biely cukor.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
20 g |
|
2 PL (agáve) |
|
150 g |
|
1 čl |
|
Plnka: | |
z 1/4 pomaranča |
|
120 g (datle/sušené slivky) |
|
1 čl |
|
Postup
-
1
Z mandlí, medu, masla a kôry z pomaranča si vypracujeme cesto. Cesto musí byť taký pevný bochník, no dobre tvarovateľný. Maslo môžeme nahradiť kokosovým olejom, no ja ho nepoužívam do varenia. Cesto si odložíme na 10 minút do mrazničky.
-
2
Kým nám chladne cesto v mixéri si zmixujeme sušené ovocie, škoricu a pomarančovú šťavu. Pomer fíg/datlí/sliviek si môžete upraviť podľa toho čo kto má v obľube. Výsledná hmota sa podobá na hustejší džem.
-
3
Cesto vyberieme z mrazničky a rozvaľkáme medzi papierom na pečenie na asi 3 milimetre. Na cesto rozotrieme plnku.
-
4
Pomocou papiera, ktorý je pod cestom, pevne zrolujeme placku na roládu.
-
5
Roládu pokrájame na kolieska široké asi 1 cm. Krájame opatrne aby sa nám kolieska nerozpadli. Ukladáme na papierom vystlaný plech na pečenie v miernych rozostupoch. Chutné sú aj takto bez pečenia, iba ich nechať v chladničke do druhého dňa, no pre mňa sú TOP upečené.
-
6
Slimáky pečieme asi 15 minút na 180°C . Pekne do zlatista.
-
7
Mlsáme, relatívne bez výčitiek :D
Diskusia k receptu