Slávnostná štrúdľa

Daniel Balát
šéfcukrár spoločnosti Delikatesa v Trenčíne, 2. októbra 2011
Slávnostná štrúdľa
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
8
porcií

Suroviny

200 g
4 ks
1 PL
1 PL
1 PL
2 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Jablká nakrájame a okamžite ich pokvapkáme citrónovou ťavou. Nasekané orechy zmiešame s medom a primiešame jablká.

  2. 2

    Rozvaľkaný plát cesta prenesieme na plech, doprostred rozložíme jablkovú zmes a zrolujeme do závinu.

  3. 3

    Cesto zvrchu nakrojíme ostrôžkou. Závin prudko upečieme. Po upečení ho potrieme zohriatym marhuľovým džemom a pocukrujeme.

Diskusia k receptu

douglas
Citrónová šťava na rezu jabĺčka robí divy. V reze nehnedne a mení sa i chuť jabĺčka. Ten trik s horúcou marmeládou je pekný. Čo ma udivilo, že pod názvom Slávnostná štrúdľa je štrúdľa robená z lístkového cesta. Nič proti lístkovému cestu, ale na opravdovú štrúdľu by malo sa použiť cesto iné. Pamätám si štrúdľu, ktorú doniesla vďačná pacientka mojej sestre-lekárke, rcp bol od jej pra-pra tetinky, ktorá slúžila v kuchyni na cisárskom dvore vo Viedni. A veruže nebola pečená z lístkového cesta. Vaša štrúdla vyzerá veľmi pekne, lákavo, ale vďaka použitému cestu plných 100% u mňa nedosiahla .
evusik
a ja si zas pamätám ťahanú štrúdlu mojej mamy :-)
@douglas čo sa týka lístkového cesta úplne s tebou súhlasím
dogagador
nemam nic proti listkovemu cestu, vzdy je lepsia, ako "odstata" z cukrarne!
mariaklara
Myslím, že by mohla byť aj v nedeľu, hoci máme hody. Veď nikde nieje napísané, že na hody musí byť zákusok alebo torta. Toto je určite aj zdravšie aj ľahšie pre žalúdok. Čo vy na to?
maorka
mňam, mňam.... aj ja tak robím, niekedy miesto džemu a cukru vymiešam kyslu smotanu so škoricovým a van. cukrom .. a na to sem -tam niekedy nastruham čokoladu... xixi ... a to sa potom krásne priberááááááááááá




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia