Slávky v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke fotorecept
Foto: pusta
Milujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som Zobraziť celý popisMilujeme slávky, pripravila som ich v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke, mali sme rýchly, ľahký a vynikajúci obed. Je tu veľa receptov na slávky, ale takýto som na vareche nenašla, preto pridávam svoj vlastný recept pre milovníkov slávok.
porcie
príprava
na 90-100 °C
Postup
-
1
Očistila som šalotku a pokrájala na jemno.
-
2
Umyté vajcové cherry paradajky som pokrájala na drobno, tieto vajcové majú vynikajúcu príjemnú sladkú chuť.
-
3
Na rozohriatom oleji s maslom som orestovala šalotku.
-
4
Pridala som na jemno pokrájanú čerstvú chilli papričku aj so semienkami, my máme radi ostré jedlá :-),...
-
5
...prelisovaný strúčik cesnaku a všetko som spolu krátko orestovala, kým sa cesnak a paprička pekne rozvoňali - asi 1 minútu.
-
6
Priliala som domácu paradajkovú šťavu.
-
7
Pripravila som si kvalitné biele suché víno, použila som Chardonnay a...
-
8
..priliala som ho k paradajkovej šťave a priviedla do varu.
-
9
K vriacej zmesi som pridala morskú soľ, umyté očistené slávky, ked sa otvorili, pridala som pokrájané cherry paradajky. Poznámka: po umytí studenou vodou treba vyhodiť otvorené slávky a pridať variť len slávky uzavreté. Po uvarení treba vyhodiť tie slávky, ktoré sa neotvorili, teda uzavreté.
-
10
Varila som prikryté pokrievkou asi 10 minút.
-
11
Pridala som pokrájanú petržlenovú vňať.
-
12
Dala som súčasne variť Spaghetti Tratoria Verdi, sú to veľmi kvalitné talianske bezvaječné špagety. Varila som ich iba 6 - 7 minút, aby zostali Al dente, dôjdu ešte v horúcej paradajkovo-vínovej omáčke.
-
13
Slávky som varila už odokryté prudkým varom, kým sa omáčka primerane nezredukovala, boli hotové zároveň so špagetami.
-
14
Tu je detailný záber na hotové slávky, ktoré som podávala horúce aj s úžasne chutnou omáčkou spolu so špagetami. Celé som ešte hojne posypala čerstvou petržlenovou vňaťou, ktorú si toto jedlo priam žiada. Podávala som k nim to isté dobre vychladené kvalitné suché biele víno Chardonnay.
-
15
Slávky uvarené v pikantnej paradajkovo-vínovej omáčke sú veľmi chutné, prevzali úžasnú chuť vína paradajok, chilli, cesnaku a ostatných použitých ingrediencií, je to ľahký rýchly a vynikajúci obed. Slávky sú veľmi zdravé, sú zdrojom minerálnych solí, železa, vitamínov A, B, C, D a bielkovín, majú korenistú chuť a len málo kalórií, sú vhodné pre diéty ako redukčnú, diabetickú a iné. Podávajú sa v lastúrach i bez nich, sú základom mnohých jedál v kuchyni francúzskej, španielskej, francúzskej, talianskej a iných. Vyskytujú sa na skalách severo-atlantického pobrežia severnej Ameriky i Europy a v miernych polárnych vodách po celom svete, len v Europe sa ich spotrebuje až 100 tisíc ton ročne. Ich lastúry bývajú purpurovo-červené, modré alebo hnedé.
dakujem za tvoj obdiv :-)
kedysi môj otec a ja sme sa za nimi išli utĺcť :-) patrili k našim obľúbeným delikatessám doma.
vyvolala si moje krásne spomienky na drahého priateľa, ktorý už, žiaľ,nežije, prežili sme spolu dlhé roky a chodili sme na ich rodinnú súkromnú pláž pri mori, kde sme zbierali čerstvé ustrice a jedli priamo tam hned po zbere s čerstvým citrónom - fantázia :-)))))
teší ma, že sa ti môj recept páči, dakujem ti za uloženie i uznanie.
mne sa zase veľmi pozdávajú tvoje Moules marinieres :-)))))
musím ich spraviť, tak veľmi nás lákajú :-)
poteší ma, ak ich vyskúšaš - tieto moje zas, pravda, až budú dobré paradajky.
dakujem ti úprimne za uznanie :-)