Foto: pusta
Recept patrí pani Baloghné Kele Judit, ktorý uviedla s veľkým úspechom na viacerých maďarských variacich weboch, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, Zobraziť celý popisRecept patrí pani Baloghné Kele Judit, ktorý uviedla s veľkým úspechom na viacerých maďarských variacich weboch, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, je výborný, preto ho pridávam pre varecháčov, ktorí majú radi chutné slané dekoratívne maslové pečivo.
príprava
na 180 °C
Suroviny
500 g |
|
1 PL |
|
25 g čerstvé |
|
1 CL |
|
250 - 300 ml vlažné |
|
50 g rozpustené vlažné do cesta |
|
50 g rozpustené na potretie |
|
na potretie turbanov: | |
1 ks |
|
na posypanie: | |
podľa chuti (alebo iné/mak) |
|
Postup
-
1
Droždie som rozdrobila do misky a posypala kryštálovým cukrom. Do preosiatej múky v mise som pridala 1 PL soli a premiešala spolu.
-
2
V miske som rozmiešala spolu droždie s cukrom na hladkú kašičku, ktorú som pridala do múky.
-
3
Pridala som rozpustené vlažné maslo, postupne som prilievala po častiach vlažné mlieko a dôkladne som všetko spracovávala na hladké pružné nelepivé tuhšie cesto, až kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou, nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som dala vykysnuté cesto na jemne pomúčenú dosku, povrch cesta som tiež jemne pomúčila.
-
4
Z cesta som spravila vakec, ktorý som rozdelila na 8 bochníčkov,...
-
5
...každý jeden bochníček bez dalšieho kysnutia som ihned rozvaľkala do oválu o dĺžke asi 30 cm a o hrúbke asi 0,5 mm
-
6
...povrch som potrela vlažným rozpusteným maslom tak, aby po obvode zostal voľný pás o šírke asi 0,5 cm - 1 cm,...
-
7
....maslom potretý povrch cesta som ostrým nožom prekrojila až na spodok šikmými rezmi, vzdialenými od seba asi 1,5 cm
-
8
...potom som ovál stočila od dlhšej strany na tesno ako závin,...
-
9
..ktorého ľavý koniec som uchopila do prstov ľavej ruky tak, aby bol nad úroveň závinu a zvyšok cesta som prstami pravej ruky stočila do tvaru slimáka, pričom pravý koniec cesta som zasunula na spodok, čím vznikol tvar turbana. S cestom sa výborne pracuje.
-
10
Slané turbany som preložila na plech vystlaný pečiacou foliou,...
-
11
...potrela som ich rozšľahaným vajcom,...
-
12
...posypala ľanovými semienkami, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť na teple...
-
13
...vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 15 minút, kto bude piecť len na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora, vyhreje svoju rúru na 200 stupňov C a čas pečenia je potom cca 20 minút, čo samozrejme odsleduje podľa pečenia vlastnej rúry, nezabudnúť na spodok rúry hrnček s vriacou vodou - ide o tzv.vlhké pečenie kysnutého cesta. Upečené slané turbany som nechala úplne vychladnúť na mriežke.
-
14
Vychladnuté slané turbany som dala na podnos, u nás doma veľmi chutili ako príloha k sýtej fazulici na kyslo s domácou údenou štipľavou klobásou.
-
15
Záber zblízka: dobre vidno tvar turbanu a jednotlivých vrstiev takto poskladaného pečiva. Ide o veľmi chutné kvalitné dekoratívne domáce slané maslové pečivo, ktorým príjemne prekvapíte vašich blízkych, svoju rodinku i priateľov a známych a hostí, môže sa podávať len tak samotné alebo s rôznymi nátierkami, paštétami, salámami, syrmi, údeninami, výborné na raňajky, na desiatu, olovrant, či večeru, vhodné ako príloha k rôznym šalátom, k sýtym polievkam či gulášom.
ked urobim, pridam foto na pobavenie :-)))
uvazujem ci by to pecivku ublizilo, keby som pouzila chlebovu muku T650?
som presvedčená, že sa ti určite podarí, ešte krajšie ako mne. :-)))
na tvoje foto sa už teraz teším :-)
myslím, že spokojne môžeš použiť chlebovú múku či inú hladkú múku, koetujem s myšlienkou na hladkú špaldovú chlebovú múku T 630 dokonca :-)
dakujem za pochvalu a pekné ohodnotenie, všimla som si.
ešte k tomuto pečivu, teraz sme dojedli a bolo mäkkučké a vláčne i dnes na druhý deň.
Či to len nakoniec trocha upravíš ? Ďakujem.
Tam jsem je kdysi dávno objevila i já a tvarovaní si půjčila na věnečky sladké :-) je to opravdu velice jednoduché ;-)
www.pekarnomanie.cz/jogurtove-venecky-se-skorici/...
ak by bolo ešte niečo nejasné, spokojne sa spýtaj.
je to veľmi chutné a dekoratívne maslové pečivo, nesklame ťa chuťou ani vzhľadom.
ak vyskúšaš, iste ťa dostane, vôbec to nie je ťažké.
dakujem za otázku a za pochvalu.
pozrela som si tvoj link, to už "Pekaromania" funguje až 10 rokov?
dakujem.
je to len detail nepodstatny, ale tento postup mi pride jednoduchsi, ked mi nelietaju konce cesta kade tade - co mne by robilo problemy :-)
kazdopadne oba recepty su velmi pekne :-)
nie je to ťažké a je to výborné.
dakujem za pochvalu.
tiež som to videla, pozrela som si aj tie ruské stránky, našla som niečo podobné, nie však práve toto.
ok, poviem nahlas, o čo ide, pani moderátorka to sem dala nie náhodou,
potrebuje reklamovať "to svoje", o nič iné ani nejde :-) a všimni si, že to na Pekaromaniu pridala 16.9.2014, čo však je nie toto. mohla to pridať vtedy aj sem, asi zabudla....
dalej nič nemusím nazývať pravým menom :-)
Zároven jsem netušila, že sem nesmím přidat třeba odkaz (?) na to, jak to dělávám já ve sladké verzi - ne každý ma chuť na slané.
Recept mám na starých stránkách od 17.10.2010 - a všechny staré recepty mám prestěhované na stránky nové (běží od začatku loňského listopadu) kam vás ostatní můžu srdečně pozvat :-)
to ja dakujem tebe i za pochvalu.
@Pusta pekná práca; pre mňa veľmi lákavé, veď viete, že mám kysnuté veľmi rada...
obycajne posypam sezamom a lanom len tak postrasim, nech je to krajsie na oko :-)
a este jeden tip - nemusi sa mliet, staci ho namocit do studenej vody, kym neuvolni taky ako sliz
je neprijemne v takejto podobe to dostat do seba, ale vynikajuco to funguje pri zapchach a zapaloch sliznic traviaceho aparatu :-)
nevedela som to.
to ma nesmierne teší, že sa ti recept páči a máš rada kysnuté :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
bolo to semienkami len postrašené, zrejme preto som nemala žiadne ťažkosti spomínaného druhu.
ja totiž nemám žiadne ťažkosti tohto druhu, či so semienkami ľanovými, inými, či bez nich.
presnejšie, žiadne tráviace ťažkosti.
"bolo to semienkami len postrašené, zrejme preto som nemala žiadne ťažkosti spomínaného druhu."
nemyslíš?
načo to znovu zamotávaš.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
no snažím sa podeliť s varecháčmi o takéto, ak objavím niečo pekné :-)
som rada, že som ťa nesklamnala :-)
tvoja pochvala ma nesmierne teší, dakujem a dakujem veľmi pekne aj za tvojich 100 bodov .
teším sa veľmi, že sa ti vydarili a že chutilo a tvoji chlapi chválili :-)
no bodaj by nie!!! však si veľmi šikovná :-)
to ja dakujem tebe za vyskúšanie a za úžasnú správu.
dakujem ti.
dakujem za uznanie a 5*