Slané turbany s ľanovými semienkami fotorecept

pusta - fotkapusta, 6. januára 2015
Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept)
Foto: pusta

Recept patrí pani Baloghné Kele Judit, ktorý uviedla s veľkým úspechom na viacerých maďarských variacich weboch, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, Zobraziť celý popisRecept patrí pani Baloghné Kele Judit, ktorý uviedla s veľkým úspechom na viacerých maďarských variacich weboch, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, je výborný, preto ho pridávam pre varecháčov, ktorí majú radi chutné slané dekoratívne maslové pečivo.

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 PL
25 g čerstvé
1 CL
250 - 300 ml vlažné
50 g rozpustené vlažné do cesta
50 g rozpustené na potretie
na potretie turbanov:
1 ks
na posypanie:
podľa chuti (alebo iné/mak)




Postup

  1. 1

    Droždie som rozdrobila do misky a posypala kryštálovým cukrom. Do preosiatej múky v mise som pridala 1 PL soli a premiešala spolu.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske som rozmiešala spolu droždie s cukrom na hladkú kašičku, ktorú som pridala do múky.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridala som rozpustené vlažné maslo, postupne som prilievala po častiach vlažné mlieko a dôkladne som všetko spracovávala na hladké pružné nelepivé tuhšie cesto, až kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou, nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som dala vykysnuté cesto na jemne pomúčenú dosku, povrch cesta som tiež jemne pomúčila.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z cesta som spravila vakec, ktorý som rozdelila na 8 bochníčkov,...

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...každý jeden bochníček bez dalšieho kysnutia som ihned rozvaľkala do oválu o dĺžke asi 30 cm a o hrúbke asi 0,5 mm

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...povrch som potrela vlažným rozpusteným maslom tak, aby po obvode zostal voľný pás o šírke asi 0,5 cm - 1 cm,...

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ....maslom potretý povrch cesta som ostrým nožom prekrojila až na spodok šikmými rezmi, vzdialenými od seba asi 1,5 cm

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...potom som ovál stočila od dlhšej strany na tesno ako závin,...

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ..ktorého ľavý koniec som uchopila do prstov ľavej ruky tak, aby bol nad úroveň závinu a zvyšok cesta som prstami pravej ruky stočila do tvaru slimáka, pričom pravý koniec cesta som zasunula na spodok, čím vznikol tvar turbana. S cestom sa výborne pracuje.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Slané turbany som preložila na plech vystlaný pečiacou foliou,...

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...potrela som ich rozšľahaným vajcom,...

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...posypala ľanovými semienkami, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť na teple...

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 15 minút, kto bude piecť len na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora, vyhreje svoju rúru na 200 stupňov C a čas pečenia je potom cca 20 minút, čo samozrejme odsleduje podľa pečenia vlastnej rúry, nezabudnúť na spodok rúry hrnček s vriacou vodou - ide o tzv.vlhké pečenie kysnutého cesta. Upečené slané turbany som nechala úplne vychladnúť na mriežke.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Vychladnuté slané turbany som dala na podnos, u nás doma veľmi chutili ako príloha k sýtej fazulici na kyslo s domácou údenou štipľavou klobásou.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Záber zblízka: dobre vidno tvar turbanu a jednotlivých vrstiev takto poskladaného pečiva. Ide o veľmi chutné kvalitné dekoratívne domáce slané maslové pečivo, ktorým príjemne prekvapíte vašich blízkych, svoju rodinku i priateľov a známych a hostí, môže sa podávať len tak samotné alebo s rôznymi nátierkami, paštétami, salámami, syrmi, údeninami, výborné na raňajky, na desiatu, olovrant, či večeru, vhodné ako príloha k rôznym šalátom, k sýtym polievkam či gulášom.

    Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

smejkad
tak toto sa mi paci, som zvedava, ci to zvladnem rovnako pekne, alebo sa mi povalaju :-)))
ked urobim, pridam foto na pobavenie :-)))
uvazujem ci by to pecivku ublizilo, keby som pouzila chlebovu muku T650?
pusta1
@smejkad , som rada, že sa ti ten recept páči :-)
som presvedčená, že sa ti určite podarí, ešte krajšie ako mne. :-)))
na tvoje foto sa už teraz teším :-)
myslím, že spokojne môžeš použiť chlebovú múku či inú hladkú múku, koetujem s myšlienkou na hladkú špaldovú chlebovú múku T 630 dokonca :-)
dakujem za pochvalu a pekné ohodnotenie, všimla som si.
ešte k tomuto pečivu, teraz sme dojedli a bolo mäkkučké a vláčne i dnes na druhý deň.
1x pusta1
motyka
toto pečivko by tiež bolo niečo extrovnejšie pre našu kuchyňu. Vyzerajú super a určite aj budú chutiť. Ale prosila by som o dovysvetlenie. Ten začiatok, čo máš v ľavej ruke, zostane na vrchu len tak? Na Tvojich vidím akoby peknú mašličku.
Či to len nakoniec trocha upravíš ? Ďakujem.
1x ywett
pusta1
@motyka , nič neupravujem, zostane len tak hore, akonáhle zakrútim na tesno prvý kruh slimáka, tak ľavý koniec pustím z prstov rúk ľavej ruky a pokračujem v zakrúcaní slimáka prstami pravej ruky, ked som na konci slimáka, tak pravý koniec cesta iba zasuniem prstami na spodok slimáka.
ak by bolo ešte niečo nejasné, spokojne sa spýtaj.
je to veľmi chutné a dekoratívne maslové pečivo, nesklame ťa chuťou ani vzhľadom.
ak vyskúšaš, iste ťa dostane, vôbec to nie je ťažké.
dakujem za otázku a za pochvalu.
pusta1
@iva2111 , to neviem, nepísala to na týchto stránkach.
pozrela som si tvoj link, to už "Pekaromania" funguje až 10 rokov?
pusta1
aha, nie Pekaromania, však hod link na tie venčeky, kde si ichg pred 10 rr. objavila ty.
dakujem.
smejkad
nechcem vrtat, ale v tom recepte na pekarnomanii je plat cesta na jednej strane v celku, na druhej prekrojeny az do konca ( skoro ako hreben ) , zatial co tu je narezane len vnutri a obvod cely je neporuseny
je to len detail nepodstatny, ale tento postup mi pride jednoduchsi, ked mi nelietaju konce cesta kade tade - co mne by robilo problemy :-)
kazdopadne oba recepty su velmi pekne :-)
pusta1
@registrovana , som rada, že sa ti recept páči a poteší ma, ak vyskúšaš :-)
nie je to ťažké a je to výborné.
dakujem za pochvalu.
1x pusta1
pusta1
@smejkad , výborný postreh :-)
tiež som to videla, pozrela som si aj tie ruské stránky, našla som niečo podobné, nie však práve toto.
ok, poviem nahlas, o čo ide, pani moderátorka to sem dala nie náhodou,
potrebuje reklamovať "to svoje", o nič iné ani nejde :-) a všimni si, že to na Pekaromaniu pridala 16.9.2014, čo však je nie toto. mohla to pridať vtedy aj sem, asi zabudla....
dalej nič nemusím nazývať pravým menom :-)
iva2111
Vim, že existují i mluvky, co musí okomentovat i moje - "i u nás dnes svití slunko" :-)
Zároven jsem netušila, že sem nesmím přidat třeba odkaz (?) na to, jak to dělávám já ve sladké verzi - ne každý ma chuť na slané.
Recept mám na starých stránkách od 17.10.2010 - a všechny staré recepty mám prestěhované na stránky nové (běží od začatku loňského listopadu) kam vás ostatní můžu srdečně pozvat :-)
finczi
Pekne to vyzerá. Môžem jednu poznámočku k ľanovým semienkam? Len na okraj, bez potreby negatívne zasahovať: z výživového hľadiska je vhodné jemne podrviť, pretože celé sú pre človeka nestráviteľné, všetko cenné je vo vnútri. Ak sa mýlim, isto ma niekto poopraví...
@Pusta pekná práca; pre mňa veľmi lákavé, veď viete, že mám kysnuté veľmi rada...
smejkad
aj ja som to uz par krat citala, @finczi :-)
obycajne posypam sezamom a lanom len tak postrasim, nech je to krajsie na oko :-)
a este jeden tip - nemusi sa mliet, staci ho namocit do studenej vody, kym neuvolni taky ako sliz
je neprijemne v takejto podobe to dostat do seba, ale vynikajuco to funguje pri zapchach a zapaloch sliznic traviaceho aparatu :-)
pusta1
@finczi , veľmi pekne dakujem za vysvetlenie.
nevedela som to.
to ma nesmierne teší, že sa ti recept páči a máš rada kysnuté :-)
dakujem za krásnu pochvalu.
pusta1
@smejkad , nevedela som to, aj tebe dakujem za vysvetlenie a za skvelý tip :-)
bolo to semienkami len postrašené, zrejme preto som nemala žiadne ťažkosti spomínaného druhu.
1x pusta1
feromon
@pusta zle citate. Praveze lanove semienka pomahaju pri tych tazkostiach, nie ze by mohli tie tazkosti vyvolat :D
pusta1
dobre som čítala, @
ja totiž nemám žiadne ťažkosti tohto druhu, či so semienkami ľanovými, inými, či bez nich.
presnejšie, žiadne tráviace ťažkosti.
feromon
@pusta - aha, dobre ste citali...zle ste ale teda pochopili, kedze to pisete takto:
"bolo to semienkami len postrašené, zrejme preto som nemala žiadne ťažkosti spomínaného druhu."

evanaaa
Aj ja som to pochopila tak, že @pusta aj napriek tomu, že užila tie semienka, nemala žiadne tráviace a iné ťažkosti...., dosť zle sa vyjadrila a tak sa to potom dá aj chápať. Ak by napísala, že ona nemá tie ťažkosti, tak ani kvôli tomu nemusí žiadne semienka užívať a ani ich drviť, to by už bolo iné. Ozaj záleží, ako sa človek vyjadruje. A tak potom vznikajú mnohé nedorozumenia......a tie turbanky sú pekné.
pusta1
@evanaaa , prepáč, svoj komentár som upresnila, takže je dosť jasný.
nemyslíš?
načo to znovu zamotávaš.
dakujem.
valeri
u Teba som zvyknutá na takéto vychytávky, ani tentokrát si ma nesklamala :-)). Zase jeden 100 bodový nápad
2x pusta1 a amia
pusta1
@valeri , to som nevedela:-)
no snažím sa podeliť s varecháčmi o takéto, ak objavím niečo pekné :-)
som rada, že som ťa nesklamnala :-)
tvoja pochvala ma nesmierne teší, dakujem a dakujem veľmi pekne aj za tvojich 100 bodov .
1x pusta1
dandika1
@pusta moja turbany som piekla,prvy bol ako traktorove koleso ,ale potom sa to zlepsilo celkom som spokojna chlapi chvalili. Nabuduce koli sebe dam menej soli inak OK. Este raz vdaka
1x pusta1
pusta1
@dandika1 , moja, vidíš, že to ide a čím dalej, tým šikovnejšie :-)
teším sa veľmi, že sa ti vydarili a že chutilo a tvoji chlapi chválili :-)
no bodaj by nie!!! však si veľmi šikovná :-)
to ja dakujem tebe za vyskúšanie a za úžasnú správu.
1x pusta1
marika21
Chutné, pekné. Vždy niečo nové. To poteší a chutí.*****
pusta1
@marika21 , presne tak, mám rada vždy niečo nové, chutné a pekné :-)
dakujem za uznanie a 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia