Slané turbany s ľanovými semienkami (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Recept patrí pani Baloghné Kele Judit, ktorý uviedla s veľkým úspechom na viacerých maďarských variacich weboch, veľmi sa mi páčil, vyskúšala som ho, je výborný, preto ho pridávam pre varecháčov, ktorí majú radi chutné slané dekoratívne maslové pečivo.

30 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Droždie som rozdrobila do misky a posypala kryštálovým cukrom. Do preosiatej múky v mise som pridala 1 PL soli a premiešala spolu.
  2. V miske som rozmiešala spolu droždie s cukrom na hladkú kašičku, ktorú som pridala do múky.
  3. Pridala som rozpustené vlažné maslo, postupne som prilievala po častiach vlažné mlieko a dôkladne som všetko spracovávala na hladké pružné nelepivé tuhšie cesto, až kým sa na povrchu nezačali tvoriť pľuzgieriky, cesto som prikryla čistou utierkou, nechala som ho vykysnúť na teple do dvojnásobného objemu - asi 1 hodinu, potom som dala vykysnuté cesto na jemne pomúčenú dosku, povrch cesta som tiež jemne pomúčila.
  4. Z cesta som spravila vakec, ktorý som rozdelila na 8 bochníčkov,...
  5. ...každý jeden bochníček bez dalšieho kysnutia som ihned rozvaľkala do oválu o dĺžke asi 30 cm a o hrúbke asi 0,5 mm
  6. ...povrch som potrela vlažným rozpusteným maslom tak, aby po obvode zostal voľný pás o šírke asi 0,5 cm - 1 cm,...
  7. ....maslom potretý povrch cesta som ostrým nožom prekrojila až na spodok šikmými rezmi, vzdialenými od seba asi 1,5 cm
  8. ...potom som ovál stočila od dlhšej strany na tesno ako závin,...
  9. ..ktorého ľavý koniec som uchopila do prstov ľavej ruky tak, aby bol nad úroveň závinu a zvyšok cesta som prstami pravej ruky stočila do tvaru slimáka, pričom pravý koniec cesta som zasunula na spodok, čím vznikol tvar turbana. S cestom sa výborne pracuje.
  10. Slané turbany som preložila na plech vystlaný pečiacou foliou,...
  11. ...potrela som ich rozšľahaným vajcom,...
  12. ...posypala ľanovými semienkami, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť na teple...
  13. ...vložila som ich piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov C, na funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom, piekla som 15 minút, kto bude piecť len na funkcii horný a dolný ohrev bez ventilátora, vyhreje svoju rúru na 200 stupňov C a čas pečenia je potom cca 20 minút, čo samozrejme odsleduje podľa pečenia vlastnej rúry, nezabudnúť na spodok rúry hrnček s vriacou vodou - ide o tzv.vlhké pečenie kysnutého cesta. Upečené slané turbany som nechala úplne vychladnúť na mriežke.
  14. Vychladnuté slané turbany som dala na podnos, u nás doma veľmi chutili ako príloha k sýtej fazulici na kyslo s domácou údenou štipľavou klobásou.
  15. Záber zblízka: dobre vidno tvar turbanu a jednotlivých vrstiev takto poskladaného pečiva. Ide o veľmi chutné kvalitné dekoratívne domáce slané maslové pečivo, ktorým príjemne prekvapíte vašich blízkych, svoju rodinku i priateľov a známych a hostí, môže sa podávať len tak samotné alebo s rôznymi nátierkami, paštétami, salámami, syrmi, údeninami, výborné na raňajky, na desiatu, olovrant, či večeru, vhodné ako príloha k rôznym šalátom, k sýtym polievkam či gulášom.