Sladká vianočná kapustnica

Autor receptu: jamaica178

Už o 2 týždne sa bude doma variť .... hmmm .... už cítim ako voní :) Ešte som sa nestretla s nikým, kto by robil vianočnú kapustnicu nasladko. U nás je táto kapustnica však rodinnou tradíciou. Kto je zvyknutý na kapustnicu na kyslo, asi bude mať s touto trochu problém :), keďže je to úplne niečo iné, ale kto chce skúsiť niečo nové, hurá do toho :) My si dávame pri večeri každý vždy 2x :)

Postup

  1. Kapustu nakrájame na V - krájači, dáme ju do misy a posolíme, necháme trochu postáť, aby zmäkla.
  2. Do hrnca (u nás sa robí v 7 litrovom) dáme olej, na ňom osmažíme nakrájanú cibuľu (stačí menšia) - k cibuli neskôr pridáme nakrájanú kapustu - osmažíme. Potom zalejeme vodou (množstvo vody dáme také, aby bola voda kúsok nad kapustou).
  3. Keď kapusta vrie cca 20 - 25 minút, pridáme sušené huby (množstvo podľa vlastného zváženia) a sušené slivky (cca jeden 100g balíček - osladia polievku a každý ich hľadá v tanieri:)). Varíme ďalej.
  4. Keď je už kapusta mäkká (treba skúšať, nesmie byť chrumkavá), prilejeme 1,5 litra mlieka a 2 šľahačkové smotany.
  5. Na masle si urobíme zápražku (maslo + múka + mlieko). Mala by byť taká hustá, aby urobila polievku krémovou. Zápražku nalejeme do kapustnice a necháme prevrieť. Ochutíme malým množstvom čierneho korenia. Vyskúšame, či je polievka dosť sladká od sliviek - ak nie je, pridáme trochu cukru.