Foto: ancicka
Dva z jedného cesta.
príprava
na 180-200 °C
Suroviny
1/2 l |
|
1/2 kocky |
|
2-3 ks |
|
1 pl |
|
2 čl |
|
1 ks |
|
200 g (do cesta) |
|
450 g |
|
450 g |
|
1 ks |
|
200 g (na pagáčiky) |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na potretie) |
|
(na posypanie koláča) |
|
Postup
-
1
Najsamprv si zomeliem škvarky.
-
2
Do vlažného mlieka pridám droždie cukor a zemiaky.Droždie nechám nabutnať.
-
3
Pridám škvarky,žltko a vajce.Bielko si odložím na potretie pagáčikov.
-
4
Pridám preosiatú múku a soľ,zamiešam do mlieka,
-
5
a vypracujem vlačné cesto.nechám na teplom mieste vykysnuť,až zdvojnásobí svoj objem,.
-
6
Ked cesto vykysne,vyložím na dosku a rozdelím na polovicu.
-
7
Jednu polovicu rozvaľkám na tenšie a vykrajujem kolieska.
-
8
Okruhlý plech vymastim a na začiatok urobim malú guličku na to potom ukladám kolieska.
-
9
Kolieska postupne poukladám dookola plechu.Každé koliesko potriem olejom.
-
10
Do stredu ukladám tak isto kolieska,ale trošku menšie,tak aby stred sa vyplnil.Do samého stredu s koliesok urobím ružičky,pre pekný vzhľad.Nechám trocha podkysnúť a upečiem ,asi 20 min.pri 180-200 °C.
-
11
pred pečením posýpem semienkami.Použila som rascu,ľanové semienko a stred som posýpala sezamovým semiačkom.
-
12
Druhu polovicu cesta rozvaľkam a na polovicu cesta potriem škvarky,cesto preložím na polovicu,
-
13
polovicu zasa potriem škvarkami a preložim.Ak sú škvarky nesolené,tak treba škvarky posoliť.
-
14
Takto poprekladané cesto nechám odpočinuť .
-
15
Potom cesto rozvaľkam a vykrojím kolieska,potriem bielkom a posýpem semienkami.Upečiem asi 15 min.na 180-200 °C.
-
16
Koláč sa pekne listuje .
-
17
Dobrú chuť!
Želám veľa zdravia v kreatívnom vyváraní a pečení :-)
dakujem vám @ dievčence!