Škubánky s makom

nelajsia - fotkanelajsia, 19. marca 2010

Vraj český recept... môj ocko ho pozná ako makové gule, inak sa to vraj volá aj KUCMOCH

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
250 g
200 g
150 g
200 g




Postup

  1. 1

    Očistené zemiaky uvaríme takmer do mäkka v slanej vode, vodu scedíme - ale len polovicu, obrátenou vareškou urobíme do zemiakov otvory, zasypeme múkou a pod pokrievkou necháme na miernom ohni spariť, občas premiešame. Zemiaky potom roztlačíme a vymiešame na hladko.

  2. 2

    Z pripraveného cesta vykrajujeme lyžičkou knedličky, namočíme v rozohriatom tuku, kto nemôže masť, použije maslo. Kladieme na teplé taniere posypeme mletým makom a cukrom, polejeme maslom.

Diskusia k receptu

bozulka
Obdivujem každého kto dokáže škubánky jesť.Ja som to skúšala niekoľko krát,ale vždy to skončílo na slano opečené do chrumkava na panvici.Možno raz dorastiem aj na škubánky s makom a masielkom,lebo strašne rada by som sa to naučila jesť.Vždy mám pocit,že jem surovú múku a to ma zablokuje.
malusa
bozulka ta muka sa musi sparit aby nebola surova ,ale taka mazlava,ale aj tie opecene na panvici nemaju chybu.
nelajsia
Hm, a v palacinkách je tiež múka....aj vajíčko...tak skús ich pariť tak dlho, ako robíš trebárs palacinku...:-))) ale ved všetko nemusí chutiť všetkým
retig
za šúľance by som to určite nevymenil.

p. s. Podľa slovníka českého jazyka škubánky sú kúsky lyžicou vykrajované múkou zahustenej zemiakovej kaše. Slovenský ekvivalent českého slova škubánky je džgance (žgance).
jarunka
To su kucmochy, to ma naucila moja svokra, zajedali sme ich aj so zelnackou-kapustovou polievkou. Davno som to nevarila, hadam aj 30 rok.
jarunka
My sme ich poliali na masti oprazenou cibulkou. My pridavame lyzice muky na vodu ked sa este zemiaky varia, muka sa spari apotom sa to spolu zleje a rozmacka a formujo sa lyzicou kucmochy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia