Foto: pusta
Briošky môžu mať rôzny tvar, cesto majú ľahučké, jemné, chutné a náplň umožňuje značnú variabilitu. Na tento recept som sa chystala dávnejšie, je trošku Zobraziť celý popisBriošky môžu mať rôzny tvar, cesto majú ľahučké, jemné, chutné a náplň umožňuje značnú variabilitu. Na tento recept som sa chystala dávnejšie, je trošku náročnejší na tvarovanie i prípravu, ale vynikajúci. Určite sa zavďačíte svojim milovaným, ak ho vyskúšate a pripravíte s láskou pre nich.
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
500 - 550 g |
|
3 PL |
|
4 PL |
|
1 CL do kvásku |
|
1 štipka |
|
podľa chuti |
|
1 PL na potretie cesta |
|
25 g |
|
200 ml |
|
100 ml do cesta |
|
1 ks do cesta |
|
1/1 ks/PL na potretie briošiek |
|
podľa chuti na posypanie briošiek |
|
80 g do cesta |
|
Postup
-
1
Do misy som preosiala múku, pridala som soľ, kukuričný škrob,a kryštálový cukor, všetko som dobre premiešala.
-
2
Uprostred som spravila jamku, do ktorej som namrvila droždie a posypala som ho kryštálovým cukrom. Kto chce, môže použiť miesto kryštálového cukru med.
-
3
Pridala som vlažné mlieko, vajce, žltok a kyslú smotanu.
-
4
Ked vykysol kvások - cca 15 minút, som priliala rozpustené vlažné maslo, všetko som dôkladne spracovala na vláčne, mäkké, pružné cesto, ktoré je trošičku lepivé.
-
5
Jemne som ho posypala múkou, prikryla čistou utierkou a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu - asi hodinu. Cesto som znovu poriadne prepracovala a vytvarovala som z neho rovnomerný valec. Cesto je veľmi jemné, akoby hodvábne, pružné, dobre sa s ním pracuje, treba však troška podsypávať múkou, málinko lepí.
-
6
Valec som rozdelila na 10 približne rovnakých dielov.
-
7
Každý jednotlivý diel cesta som ešte raz prepracovala rukami do tvaru bochníčkov, ktoré som sploštila dlaňou a nechala som bochníčky podkysnúť ešte 20 minút.
-
8
Každý bochníček som rozdelila ostrým nožom na polovicu.
-
9
Každú polovičku rozdeleného bochníčka som rozvaľkala do podlhovastého oválu o hrúbke asi 1 mm.
-
10
Jeden ovál /ten, ktorý bude spodný/ som potrela olejom tak, že po obvode som vynechala pruh o šírke asi 1 cm. Na časť potretú olejom som nasypala škoricový cukor, ktorý som jemne vtlačila chrbtom čajovej lyžičky do cesta. Ja som dala asi 1 zarovnanú CL škoricového cukru /stačili mi 2 balenia/, ale záleží na Vašej chuti, koľko použijete.
-
11
Naplnený spodný ovál cesta som prikryla druhým - prázdnym oválom, ktorý som dookola po obvode jemne popritláčala.
-
12
Ostrým nožom som po dĺžke prekrojila obidve cestá naskrz v odstupoch asi 1 cm od seba, so zachovaním neporušeného súvislého lemu cesta po obvode o šírke asi 1 cm.
-
13
Do prstov oboch rúk som uchopila oba konce cesta na dlhšej strane a zatočila som ich šraubovite v protismere.
-
14
Tento valček šraubovite stočeného cesta som kruhovite spojila tak, že cez jeho stred som pretiahla oba konce tak,...
-
15
aby asi v strede vznikol uzol, čím sa narezané časti so škoricovým cukrom vejárovite rozovreli.
-
16
Potom som oba konce cesta ukryla pod vzniknutým kruhom, čím sa vytvoril tvar venčeka.
-
17
Briošky v tvare venčeka som uložila dalej od seba / lebo značne zväčšia svoj objem/ na plech s teflonovou foliou /pečiacim papierom.
-
18
Potrela som ich zmesou vajca a kyslej smotany, ktoré som predtým dobre rozšľahala a posypala som ich hnedým kryštálovým cukrom. Briošky som nechala na teple kysnúť 30 minút.
-
19
Piekla som ich 20 minút v trúbe vyhriatej na 170 stupňov C.
-
20
Briošky sú veľmi ľahké, nadýchané a jemné. Výborne chutia na raňajky s čajom, mliekom, kakaom alebo ku kávičke, sú naozaj pekným a veľmi vhodným a efektným pohostením i pre návštevy.
www.primapekarna.estranky.cz/fotoalbum/f-o-t-o-p-o-s-t-u-p-y/venecky...
:)) Mám tyhlety odkazy moc ráda, pže se ráda mrknu i na originál a třeba tam vidím zas něco jiného, dalšího, co mě "posune" jinam.
Navíc, tohle uvedení zdroje receptu považuji (aspoň tedy u mých receptů) za jedinou odměnu pro autora receptu. Svá těsta si vymýšlím (a odzkouším) sama, pokud ne, uvedu zdroj.
Díky!
vyskusam .Fajnove cesto a skorica v nom iste nesklamu.;-) .
Mňam, všetko škoricové milujem. Asi sa začnem učiť kysnuté cesto, s týmto jediným sa "nekamarátim", inak pečiem rada, ale nie kysnuté.
Už sú presmerované do Kk.Vďaka.Pozdravujem z NL.
pozdravujem z Ba
Spravím ako pridem na SK.Dúfam,že to neskazím.Logický popis a krásne foto mi to hádam nedovolia.
Na šunku si pýtaj u mesiara vrchný šál zo stehna.
Je to ok časť.So mnou moja polovička trochu
vybabrala priniesla mi orech.Preto aj tie tmavé časti
v mojej šunke rsp.v mojom rcp.Ale to len taký tip
Ďakujem za pozdrav.Tebe pekný večer.
Nadherne,vonave,mäkkucke a veeeelmi chutneeee....Deti vcera pozerali v mojej KK recepty,ze co mam dnes upiec,take cosi zoberu na desiatu do skoly...a padla volba na 2 kolaciky..."TIETO" su jedny znich ;-DD Dakujem za recept,uz je vypisany v mojej pisanke ;-))
dakujem za úžasné foto, ktoré si pridala.