Skartovaná špargľa ako surový stužkový šalát

safran - fotkasafran, 22. mája 2014
Skartovaná špargľa ako surový stužkový šalát
Foto: safran

Ak Vám práve nie je do smiechu, stačí si zapnúť translator... mňa dostane zakaždým, alebo aspoň usmeje. A ak nestačí, skúste prehodiť: preložené znova Zobraziť celý popisAk Vám práve nie je do smiechu, stačí si zapnúť translator... mňa dostane zakaždým, alebo aspoň usmeje. A ak nestačí, skúste prehodiť: preložené znova preložiť... bavíte sa o to viac, ako tie jazyky poznáte :-) Nie, tentokrát neduste zeleninu, až je sentimentálna (ostane surová) :-)

1-2
porcia
5 minút
príprava
10-12 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 5 ks
pár koliesok
zopár lístkov
Dresing na šalát:
1 štvrtina
3 PL
1 a viac PL
 podľa chuti
 štipka




Postup

  1. 1

    Škrabkou na zemiaky skartujte zelenú očistenú a umytú špargľu :-) Pomáhajte si ako viete, niekedy je lepšie od spodu, hlavička sa dá lepšie rozkrájať z vrchu. Ani najostrejším nožom sa mne to nedalo. Škrabka je škrabka...

  2. 2

    Zo surovej zelenej cukiny nakrájajte 3mm kolieska a tie prekrájajte na malé kocky 3x3mm. Krajšia by bola žltá naisto.

  3. 3

    Paradajku so šupkou, bez semien, iba dužinu nakrájajte na drobno.

  4. 4

    Na dresing alebo zálievku, podľa toho, ako ste pravoverný Slovák, rozpučte štvrťku zrelého avokáda, pridajte olivový olej, citrónovú šťavu a rozbombardujte na prvočinitele. Trocha vody pomôže, možno aj štipka soli a korenia,

  5. 5

    Poukladajte stužky špargle na tanier, spôsobne porozhadzujte kocôčky cukiny, paradajky, zalejte avokádovou zálievkou, prípadne ešte pokropte olivovým olejom. Pre zelenožravcov podávajte teraz.

    Skartovaná špargľa ako surový stužkový šalát - obrázok 5
  6. 6

    Pre ostatných doplňte nejakými bielkovinami a prisypte pár lístkami hladkej pertžlenovej vňate. Tu je filet z dúhového pstruha. Dá sa ponúknuť na studeno alebo s naparenou špargľou ako teplé predjedlo či ľahká večera. Ak podávate na teplo, nezabudnite nahriať tanier - ryba si to vyžaduje... Dobrú chuť!

    Skartovaná špargľa ako surový stužkový šalát - obrázok 6

Diskusia k receptu

pusta
takýto svieži šalát by mi veľmi chutil, krásny recept.
ako pozerám, ty @safran dlho nič, si v úzadí a potom sa rozbehneš skvelými neokukanými novinkami pre varecháčov, najmä pre vegetariánov a milovníkov sezonnej aktuálnej lahodnej zeleninky :-)
vynikajúca kombinácia (y)
vysoko oceňujem tento prínos :-)
safran
ďakujem za pekné komentáre... @elixir , ja som to nevymyslela, len sa mi zapáčil tak, že som ho chcela spraviť (s malými úpravami, prirodzene)
@ampara , ani mňa nebaví čítať vždy to isté len na iných tanieroch :-) snažím sa o niečo nové, aj keď je to na vareche dosť ťažké a niekedy sa zdá, že všetko už tu bolo - toto sa mi vidí, ešte nebolo :-)
safran
@Pusta , nerozumiem Ti, medzi 19. a 21. májom sa Tebe zdá "dlho nič"? :-))) je pravda, že aj keď jem mäso veľmi výnimočne, pripravujem ho, takže ma bavia najmä recepty, ktoré sa dajú urobiť tak obojako :-) ešte viac tie, čo sú sezónne, lebo na tento recept je treba naozaj čerstvú chrumkavú špargľu, aby sa dala takto upraviť. Ďakujem za pochvalu, viem, že vieš oceniť dobrý nápad aj vyhotovenie, cením si zvlášť.
pusta
no vidíš, mne sa to videlo veru dlho :-)
zrejme čítaním množstva tvojich komentíkov k iným receptom a okrem toho mne čas strašne rýchlo uteká :-)))
safran
@chutimi , ďakujem, radšej neukladaj, ale sprav, s globálnym oteplením už dávno neplatí, že špargľová sezóna končí svätojánskou nocou :( ale do prvých čerešní a už sú...
pusta
nie, nerozumieš dobre :-)
presne naopak, rada ich čítam a učím sa pri tom.
jamarlen
úvod tvojho receptu ma prudko rozosmial… zdá sa, že podobné máme nielen chute, ale aj zábavky:)
safran
tak to sa teším @Pusta , že si to takto :-) som rada,
@Jamarlen , presne to som chcela dosiahnuť svojim úvodníkom, ale zatiaľ si aj prvá aj jediná :-) lebo keď som prvýkrát čítala skartovaný šalát... bavila som sa dobre, ale sentimentálna zelenina zatiaľ vedie :-)
safran
hej, krásne svietilo slniečko, fotka sa mi vydarila... ale už chápem - keď špargľa, tak pochváliš obrus :-) som uzrozumená @Kukulienka , aj tak ďakujem... odteraz špargľu vždy len na peknom obruse :-))
safran
ďakujem @Marianne , ale chce dosť veľa vody, aby bol v tej konzistencii, ako vidíš na fotke... a ozaj zrelé avokádo, aby bol chutný (moje avokádo už trošku na pohmat pri kúpe, ešte čakalo týždeň mimo chladničky, kým som ho uznala za vhodné) tak ako myslíš :-) z polovičky avokáda vyšiel celý jeden malý pohárik od francúzskej horčice.
kukulienka71
pekným obrusom nič nepokazíš :-) ale v tomto prípade by bol úplne zbytočný, ten šalát je krásny, farebný, farby a formy sa v ňom striedajú akoby náhodou, ale pritom s precíznym výberom tebe vlastným, @safran ;-)
safran
ďakujem ešte raz @Kukulienka , hej :-) dala som si záležať a keď to na prvýkrát nebolo ono - tak som to prerobila :-)