Sirup z čierneho ríbezlia

lekorica - fotkalekorica, 25. júla 2016
Sirup z čierneho ríbezlia
Foto: lekorica

Tento chutný recept na sirup mi dala moja mamka. Je naozaj výborný a v letných horúčavách osvieži.

60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 ks
200 ml
1 l
1 kg (alebo 600 g fruktózového cukru)
2 ČL




Postup

  1. 1

    Ríbezle, ríbezľové lístky a vodu varíme 30 minút. Potom odstavíme a scedíme. Mám toho viacej, lebo som robila až z 5 dávok.

    Sirup z čierneho ríbezlia - obrázok 1
  2. 2

    Do šťavy pridáme cukor a necháme priviesť do varu. Takto varíme ešte 10 minút (sirup musí vrieť a netreba variť dlhšie, lebo vám veľmi zhustne). Odstavíme a nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Zamiešame a ešte horúce vlievame do fliaš. Najlepšie sú tieto z mlieka, lebo chytia viečko a sirup sa nekazí. Po otvorení sirup skladujem v chladničke, aby sa neprekysol.

Diskusia k receptu

venusa
U vas dozrievajú a u nas uz zuzitkovane. Čierna ribezla je taky maly zázrak prírody. A ta voona. Vínko nerobíte?
lekorica
@Venusa (25.7.2016 09:51)
až toľko ho zase nemáme. A radšej urobím sirup. Ale svokra zvykla robievať. :-)
ancicka
takto sirup som nerobila,uložim si rcp a na budúci rok vyskúšam,lebo naše sú už pooberané.kk
lekorica
@Ancicka (25.7.2016 12:02)
ja som aj na Orave asi posledná zberala, lebo ich mám pod stromami. :-)
mares
No ja by som si ten sirup aj urobila/vyzerá pekne a iste aj tak chutí/, ale ja som prišla na záhradu pre čierne ríbezle po funuse. Ostali mi len čisté strapce a ríbezlí nikde. Sprvu som si myslela, že si pochutili na nich susedia /nechcelo sa mi veriť, že áno/, ale toť ŠKORCE mi pomohli pri zbere. Aby nebolo toho dosť, zaparkovali si hniezdo na strome. Ukladám si recept do KK a už až na budúci rok bude sirup. Pekný deň.
1x radost
siisa
Ukladám do KK, aj nám škorce zjedli tých pár čo nepomrzlo :) ale na budúci rok odskúšam :)
venusa
@Lekorica (25.7.2016 10:15)
To som len tak okrajovo pripomenula, na jarmoku predávali víno z čiernych ríbezlí. Len som skúsila, vynikajúce. Ľutujem, ze som si nekúpila. Kdesi od Trenčína boli predávajúci. Tiez mám jeden krik, kedysi sme mali asi desať červených krikov, dve čierne, veľmi dobrá sorta a uz sme nevedeli co s nimi, aj sa porozdavalo a tak sme robili víno. Akosi sa nam s ním darilo, malo krásnu rubínovú farbu aj vôňu. Uz su vyprodukovane a mne sa zacnelo po čiernych. Tiez som stihla len do misky, drozdy sa do nich pustili. Takze o rok povysadzam, len tak pre potechu a možno aj to vínko.
lekorica
@Mares (25.7.2016 14:32) Ja som to našťastie vystihla. :-)
@Siisa určite neoľutuješ. ;-)
@Venusa keby som mala viacej, určite by som vyskúšala. :-)
kukulienka71
to je krásne slovo - ríbezlie:-) nepočula som ho už celé veky. A receptík ukladám a ďakujem, zíde sa;-)