Foto: lekorica
Tento chutný recept na sirup mi dala moja mamka. Je naozaj výborný a v letných horúčavách osvieži.
60 minút
príprava
príprava
40 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ríbezle, ríbezľové lístky a vodu varíme 30 minút. Potom odstavíme a scedíme. Mám toho viacej, lebo som robila až z 5 dávok.
-
2
Do šťavy pridáme cukor a necháme priviesť do varu. Takto varíme ešte 10 minút (sirup musí vrieť a netreba variť dlhšie, lebo vám veľmi zhustne). Odstavíme a nakoniec pridáme kyselinu citrónovú. Zamiešame a ešte horúce vlievame do fliaš. Najlepšie sú tieto z mlieka, lebo chytia viečko a sirup sa nekazí. Po otvorení sirup skladujem v chladničke, aby sa neprekysol.
až toľko ho zase nemáme. A radšej urobím sirup. Ale svokra zvykla robievať. :-)
ja som aj na Orave asi posledná zberala, lebo ich mám pod stromami. :-)
To som len tak okrajovo pripomenula, na jarmoku predávali víno z čiernych ríbezlí. Len som skúsila, vynikajúce. Ľutujem, ze som si nekúpila. Kdesi od Trenčína boli predávajúci. Tiez mám jeden krik, kedysi sme mali asi desať červených krikov, dve čierne, veľmi dobrá sorta a uz sme nevedeli co s nimi, aj sa porozdavalo a tak sme robili víno. Akosi sa nam s ním darilo, malo krásnu rubínovú farbu aj vôňu. Uz su vyprodukovane a mne sa zacnelo po čiernych. Tiez som stihla len do misky, drozdy sa do nich pustili. Takze o rok povysadzam, len tak pre potechu a možno aj to vínko.
@Siisa určite neoľutuješ. ;-)
@Venusa keby som mala viacej, určite by som vyskúšala. :-)
Myslis v slovencine? Ja si to ani neuvedomujem. :-)