Sedmohradská držková polievka fotorecept

pusta - fotkapusta, 29. mája 2014
Sedmohradská držková polievka (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept sa odlišuje od tých, ktoré poznáme bežne u nás, ale základom každej dobej držkovej polievky okrem držiek je dobrý domáci vývar z Zobraziť celý popisTento recept sa odlišuje od tých, ktoré poznáme bežne u nás, ale základom každej dobej držkovej polievky okrem držiek je dobrý domáci vývar z hovädzích špikových kostí a veľa cesnaku. Táto polievka nemá perkeltový základ, ale obsahuje sušenú štipľavú papriku, sladkú smotanu a citrónovú šťavu, je vynikajúcej ostro - kyslej chuti. Pridávam recept pre milovníkov pikantných ostro-kyslých polievok.

4
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

500 g
podľa potreby z hovädzích špikových kostí
1 hlavička
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 ks
podľa chuti
250 ml
1 ks
2 - 3 PL
2 - 3 PL




Postup

  1. 1

    Pripravila som si predvarené krájané držky, predávajú sa hlboko zmrazené od firmy Reischenbeck z Nemecka v 1000 gramovom balení, sú veľmi kvalitné a výborné, overilo si to už viacero varecháčov, vrelo odporúčam, môžete samozrejme použiť čerstvé hovädzie držky.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistila som celú hlavičku cesnaku, môžete použiť aj viac podľa vlastnej chuti.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Držky som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, viackrát som ich dobre premyla pod prúdom studenej vody a nechala dobre odkvapkať z vody.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zohriala som domáci vývar z hovädzích špikových kostí, mala som už uvarený, recept mám tu na vareche, môžete použiť domáci vývar z hovädzieho mäsa, ktorý je základom každej dobrej držkovej polievky a preto nepoužívajte miesto neho len vodu a už vôbec nie vývar alebo bujón z kocky, nič umelé. Do vývaru som pridala polovicu očisteného celého cesnaku, dodá výbornú chuť držkovej , nebojte sa toho množstva, kľudne dajte aj viac, cesnak sa dlhým dusením rozvarí.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som pripravené držky a prikryté pokrievkou som ich varila na strednom plameni za občasného dolievania vývaru, až kým držky neboli mäkké - asi 180 minút.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kým držky nezmäkli, pripravila som si ostatné potrebné suroviny, jednu veľkú mrkvu som nastrúhala na jemno, mrkva dá polievke jemný nasládly šmrnc a polievku pekne a prirodzene zahustí, teda žiadne zahusťovanie múkou nie je na mieste.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pokrájala som na malé kúsky jednu celú sušenú červenú štipľavú papriku, semienka som ponechala, milujeme ostré, pikantná chuť k držkovej polievke neodmysliteľne patrí.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravila som citrónovú šťavu.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do pohára som dala 1 vaječný žĺtok, ...

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...priliala som sladkú smotanu, rozmiešala spolu, toto je miesto zátrepky, polievku zjemní, vylepší a aj dostatočne zahustí.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    K mrkve som pristrúhala druhú polovicu cesnaku, je výraznejší než prelisovaný.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na rozohriatej domácej bravčovej masti masti som krátko orestovala mrkvu s cesnakom - asi 1 až 2 minúty, kým sa cesnak rozvoňal a mrkva pustila peknú oranžovú farbu, tiež sa zlepší jej chuť..

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    K držkám som pridala pokrájanú štipľavú sušenú papriku aj so semienkami,...

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..pridala som opraženú mrkvu s cesnakom spolu s masťou

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    ..,a polievku som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ked už boli držky mäkké, pridala som sladkú smotanu rozmiešanú s vaječným žĺtkom, nechala som ju za stáleho miešania len prevrieť a vypla som plameň.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť a dochutila som ju na záver ešte citrónovou šťavou.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Horúcu polievku som nabrala do anierov a posypala som ju čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou, podávala som s čerstvo upečenými bosniakmi podľa receptu @iva63, vrelo odporúčam aj Vám. Podávala som ako samostatný hlavný chod s bosniakom, lebo to je výdatná a sýta polievka, druhý chod sa už nežiadal.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    záber zblízka: Ide o vynikajúcu ostro - kyslú držkovú polievku, ktorú už netreba už ničím zahusťovať, domáci vývar z hovädzích kostí, sladká smotana i mrkva dodáva na jej kvalite, správnej hustote, konzistencii i skvelej chuti, citrónová šťava so štipľavou paprikou dávajú tejto polievke ten správny šmrnc, ako Česi hovoria, ten "správny říz". Táto polievka pochádza zo Sedmohradska, kde má niekoľko variant s malými odchýlkami. Treba ju síce dlho variť, ale ten čas sa oplatí , čakanie sa oplatí a výsledok sa Vám patrične odmení, Vy si môžete zatiaľ spraviť kopec iných vecí. Takúto držkovú polievku som tu na Vareche nenašla, preto ju pridávam pre milovníkov ostro-kyslých polievok.

    Sedmohradská držková polievka (fotorecept) - obrázok 19

Diskusia k receptu

denyany
Podobnú držkovú varieva svokor, ako presne neviem, nepátrala som po tom, ale nám nechutila. Keď sa však pozerám na to množstvo cesnaku a iné ingrediencie v tvojom recepte, tak by som veru aj vyskúšala...
onika
milujem tuto polievku. Ja ale pridavam kyslu smotanu a bez tej stiplavej papriky. Tu si tam da kazdy sam. Aj v restauracii tak podavaju tuto polievku a v malej miske papriky.
pusta
@denyamy , však vyskúšaj, potom môžeš porovnať, či je taká, ako od tvojho pána svokra, a povieš mi :-)
množstvo cesnaku môžeš kľudne zvýšiť podľa seba.
dakujem.
pusta
@onika , odteraz patrí aj u nás doma medzi milované polievky :-)
áno, niekde sa pridáva práve kyslá smotana a štipľavú papriku môžeš servírovať v malej miske zvlášť, ako v reštaurácii, aj tak sa to robí.
my máme radi ostrejšie, takže bola aj v polievke a ešte aj zvlášť, každý si mohol dochutiť navyše.
dakujem.
altyn
Môžem sa opýtať prečo sa volá "sedmohradská", Keď už som bol obvinený z toho že "vraj" sa do teba milá @pusta navážam, tak sa teraz naozaj naveziem. Máš "zgrcnutú" smotanu! Ja by som sa hanbil uverejniť takú fotku a ako si pamätám, nieje to u teba po prvý krát. Len doteraz som sa zdržiaval, snažil som sa ťa prehliadať, no ty si VŠADE! Nech otvorím varechu ráno o druhej či večer o šiestej, stále si tu so svojimi múdrosťami a tak sa nediv že som konečne vyjadril svoj názor. Ak by sa mne takto zgrcla šťava, tak počkám so zverejnením až do druhého varenia. A nesnažil by som sa vypadať ako pán dokonalý! Ja viem, teraz sa začneš oháňať zlým záberom, alebo smotanou, alebo citrónom, alebo že si to neskôr odtiahla z plameňa (platne)... Alebo ma prekvapíš niečim novým? Teším sa, len sa ospravedlňujem vopred zato že nebudem ihneď reagovať, vstávam zavčasu do práce a tak musím ísť aj zavčasu spať, ale v sobotu sa môžem venovať našej plodnej diskusii. :-)
altyn
Ďakujem za "vyčerpávajúcu" odpoveď ohľadom názvu. Normálne by som na to nedošiel:-) Ale nechápem čo zlé som napísal, veď toto je môj druhý komentár a ty píšeš že "už" nebudeš na mňa reagovať. Veď si reagovala prvý krát. V prvom komente si ma ignorovala, takže som poctený, že si si ma vôbec všimla. Ale nenapísala si nič k tej "grcke". Nadnes sa lúčim vstávam o druhej a potrebujem sa vyspať, no teším sa na ďalšiu inteligentnú diskusiu. Dobrú noc! :-)))
jozefj
ALTYN Vaša diskusia ma do inteligencie dosť ďaleko.Čo sa týka kvalitných receptov mate po p.Pusty ešte veľmi ďaleko.
pusta
@jozefj , dakujem .
tebe iste netreba vysvetľovať, že v polievke nie je zrazená smotana, ale vlákenká jemne nastrúhanej mrkvy a kvapôčky tuku z vývaru zo špikových kostí a sladkej smotany :-)
Pekný deň ti prajem!
2010
@pusta velmi pekny recept, pozeram a este aj na bode 17 je polievka hladka, neviem ale daco sa dakde stalo bud ked si dala zltko spravila sa ti prazenica na miesto pudingu alebo ked si pridala citron, sekla sa co neberie na chuti.
pusta
@2010 , pozri postupne bod 14 až 17, všade vidno dobre vlákenká na jemno nastrúhanej mrkvy a kvapôčky masti. polievka fakt nebola seknutá, mala som ju na tanieri. keby sa stalo, vedela by som, čo mám robiť, aby smotana bola hladká, nemusela som.. pri mojom kuracom paprikáši bola smotana naozaj zrazená, vtedy mi poradili varecháči. máš pravdu, vtedy to vôbec neubralo na chuti. esteticky to síce nebolo nič moc.
nechcem ťa presviedčať o opaku, len sa pokúsila vysvetliť.
teší ma, že recept považuješ za veľmi pekný.
dakujem za uznanie.
safran
v našej rodine sa všetci idú za držkami pomlátiť, skoro jedno, či pripravím pacalpörkölt, po tirolsky či florentínsky, alebo držkovú... ostrokyslé chute sú preferované, tak skúsim aj toto :-)
pusta
@safran , u nás je to rovnako, najradšej majú klasickú našu držkovú polievku s červenou paprikou, ale táto ich uchvátila, iste bude na programe častejšie. :-)
budem rada, aj vyskúšaš, potom poprosím o správu, ako sa u vás táto držková polievka uviedla :-
dakujem.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ pusta aj ked ste má pomenovali že som mladá a nerozumiem...predsa Vám poradím,možno aj iným,ak sa zrazí smotana,pridajte štipku soda bikarbona,nechajte doviesť do varu a polievka,alebo omáčka bude hladká:-)
pusta
@Iba , mne neprekáža, ak mi poradí mladá žena alebo mladý muž. až by sa mi zrazila smotana, použijem tvoju radu, v tejto polievke sa mi však nezrazila.už mi poradili v minulosti aj iní varecháči, vedela by som hned vtedy, čo mám spraviť, ale nebolo treba. dojem vznikol pri úprave fotky pridaním kontrastu.
dakujem ti, si milá.
1x jozefj
evanaaa
Tieto talianske držky kupujem aj ja ak sú v akcii, lebo inak sa mi zdajú trochu drahšie, držkovú polievku robím každý mesiac, ale len tú klasickú, túto tvoju by som musela najprv ochutnať a až potom sa vyjadriť k nej, možnože by mi aj zachutila, neviem.....
pusta
@evanaaa ,ja viem tak, že sú to nemecké držky, myslím tie, čo som použila a drahé nie sú.
však sa vyjadríš, ak tú polievku uvaríš.
dakujem.
tatranka
Tiež som si pozorne prečítala tento tvoj recept na držkovú polievku.Ja varievam len klasickú držkovú,alebo držky na husto.
Túto polievočku som nemala možnosť ochutnať,takže by bolo dobre uvariť a vyskúšať.
Je dobré,že si vysvetlila vyzáž polievky,lebo aj ja pri prvom kontakte s s úvodnou fotografiou,som mala pocit že sa ti smotana zrazila.
No to y som neriešila,lebo len vyzuálny dojem také niečo pokazí,ale na chuti neuberie.A keďže si skúsená gazdinka,viem že by si konala aby si chybu skorigovala a nepredstavila tak svoj nezdar.
Takže tá drobne nastrúhaná mrkvička urobila tiež svoje.
Recept som si uložila a vyskúšam. Pre mňa to bude výzva.
pusta
@tatranka - martuška milá, je to jednak vlákenkami na jemno postrúhanej mrkvy a pridaním kontrastu pri úprave fotky, nie je seknutá smotana. som rada,l že si si to všimla.
tiež som ju robila po prvýkrát a táto polievka nás doma dostala pikantnou ostro-kyslou chuťou :-) iste nebola naposledy.
dakujem za tvoje uznanie, vážim si to od teba, tiež dakujem za uloženie do kk a poteší ma, ak aj ty vyskúšaš, potom poprosím o tvoj - váš chuťový dojem.
safran
dnes prišiel na ňu rad... príde mi takááá... slávnostnejšia :-)
všetkým držkomilcom a pikantofilom odporúčam vyskúšať, cesnaku naozaj nie je veľa - potvrdzujem! zdobila som kysličkou



máš odo mňa pochvalu a TS
pusta
@safran - nádherné foto, polievka vyzerá úžasne :-)))
ánio, je oveľa slávnostnejšia ako bežne u nís doma varené držkovice.
som rada, že si potvrdila, že cesnaku naozaj nie je veľa.
krásne odporúčanie si dala všetkým držkomilom a pikantofilom :-)))
perfektné zdobenie.
samotný fakt, že si ju varila, je pre mňa úžasná pochvala - úprimne dakujem za vyskúšanie :-)
logal
Teraz som sa vrátil zo Sedmohradska. Jedol som ju 2x. VYNIKAJÚCA. Pritom milujem "našu" držkovú. Veľmi lahodná, doporučujem uvariť.
Dodám zaujímavé: na Šariši sa bežne varievala, iste aj varí dodnes. Málokto vie, že Gazdovia (tzv. Hasdingovia - jedna časť Vandalov sa zo Sedmohradska vrátila na Slovensko a usadili sa práve na jeho východe. Rovnako, ako mak, slaninu a brindzu práve oni doniesli dio Rumunska. Tieto pokrmy majú dodnes toto pomenovanie v Rumunsku.
betka1969
Gratulujem,ta polievka je perfektna,je zo Sedmohradska,cize recept pochadza z rumunskej kuchyn,lebo ja pochadzam z Rumunska.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia