Foto: pusta
Tento recept sa odlišuje od tých, ktoré poznáme bežne u nás, ale základom každej dobej držkovej polievky okrem držiek je dobrý domáci vývar z Zobraziť celý popisTento recept sa odlišuje od tých, ktoré poznáme bežne u nás, ale základom každej dobej držkovej polievky okrem držiek je dobrý domáci vývar z hovädzích špikových kostí a veľa cesnaku. Táto polievka nemá perkeltový základ, ale obsahuje sušenú štipľavú papriku, sladkú smotanu a citrónovú šťavu, je vynikajúcej ostro - kyslej chuti. Pridávam recept pre milovníkov pikantných ostro-kyslých polievok.
porcie
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
500 g |
|
podľa potreby z hovädzích špikových kostí |
|
1 hlavička |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
250 ml |
|
1 ks |
|
2 - 3 PL |
|
2 - 3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravila som si predvarené krájané držky, predávajú sa hlboko zmrazené od firmy Reischenbeck z Nemecka v 1000 gramovom balení, sú veľmi kvalitné a výborné, overilo si to už viacero varecháčov, vrelo odporúčam, môžete samozrejme použiť čerstvé hovädzie držky.
-
2
Očistila som celú hlavičku cesnaku, môžete použiť aj viac podľa vlastnej chuti.
-
3
Držky som nechala voľne rozmraziť pri izbovej teplote, viackrát som ich dobre premyla pod prúdom studenej vody a nechala dobre odkvapkať z vody.
-
4
Zohriala som domáci vývar z hovädzích špikových kostí, mala som už uvarený, recept mám tu na vareche, môžete použiť domáci vývar z hovädzieho mäsa, ktorý je základom každej dobrej držkovej polievky a preto nepoužívajte miesto neho len vodu a už vôbec nie vývar alebo bujón z kocky, nič umelé. Do vývaru som pridala polovicu očisteného celého cesnaku, dodá výbornú chuť držkovej , nebojte sa toho množstva, kľudne dajte aj viac, cesnak sa dlhým dusením rozvarí.
-
5
Pridala som pripravené držky a prikryté pokrievkou som ich varila na strednom plameni za občasného dolievania vývaru, až kým držky neboli mäkké - asi 180 minút.
-
6
Kým držky nezmäkli, pripravila som si ostatné potrebné suroviny, jednu veľkú mrkvu som nastrúhala na jemno, mrkva dá polievke jemný nasládly šmrnc a polievku pekne a prirodzene zahustí, teda žiadne zahusťovanie múkou nie je na mieste.
-
7
Pokrájala som na malé kúsky jednu celú sušenú červenú štipľavú papriku, semienka som ponechala, milujeme ostré, pikantná chuť k držkovej polievke neodmysliteľne patrí.
-
8
Pripravila som citrónovú šťavu.
-
9
Do pohára som dala 1 vaječný žĺtok, ...
-
10
...priliala som sladkú smotanu, rozmiešala spolu, toto je miesto zátrepky, polievku zjemní, vylepší a aj dostatočne zahustí.
-
11
K mrkve som pristrúhala druhú polovicu cesnaku, je výraznejší než prelisovaný.
-
12
Na rozohriatej domácej bravčovej masti masti som krátko orestovala mrkvu s cesnakom - asi 1 až 2 minúty, kým sa cesnak rozvoňal a mrkva pustila peknú oranžovú farbu, tiež sa zlepší jej chuť..
-
13
K držkám som pridala pokrájanú štipľavú sušenú papriku aj so semienkami,...
-
14
..pridala som opraženú mrkvu s cesnakom spolu s masťou
-
15
..,a polievku som okorenila čerstvo mletým čiernym korením.
-
16
Ked už boli držky mäkké, pridala som sladkú smotanu rozmiešanú s vaječným žĺtkom, nechala som ju za stáleho miešania len prevrieť a vypla som plameň.
-
17
Hotovú polievku som nechala chvíľu odstáť a dochutila som ju na záver ešte citrónovou šťavou.
-
18
Horúcu polievku som nabrala do anierov a posypala som ju čerstvo pokrájanou petržlenovou vňaťou, podávala som s čerstvo upečenými bosniakmi podľa receptu @iva63, vrelo odporúčam aj Vám. Podávala som ako samostatný hlavný chod s bosniakom, lebo to je výdatná a sýta polievka, druhý chod sa už nežiadal.
-
19
záber zblízka: Ide o vynikajúcu ostro - kyslú držkovú polievku, ktorú už netreba už ničím zahusťovať, domáci vývar z hovädzích kostí, sladká smotana i mrkva dodáva na jej kvalite, správnej hustote, konzistencii i skvelej chuti, citrónová šťava so štipľavou paprikou dávajú tejto polievke ten správny šmrnc, ako Česi hovoria, ten "správny říz". Táto polievka pochádza zo Sedmohradska, kde má niekoľko variant s malými odchýlkami. Treba ju síce dlho variť, ale ten čas sa oplatí , čakanie sa oplatí a výsledok sa Vám patrične odmení, Vy si môžete zatiaľ spraviť kopec iných vecí. Takúto držkovú polievku som tu na Vareche nenašla, preto ju pridávam pre milovníkov ostro-kyslých polievok.
množstvo cesnaku môžeš kľudne zvýšiť podľa seba.
dakujem.
dakujem.
áno, niekde sa pridáva práve kyslá smotana a štipľavú papriku môžeš servírovať v malej miske zvlášť, ako v reštaurácii, aj tak sa to robí.
my máme radi ostrejšie, takže bola aj v polievke a ešte aj zvlášť, každý si mohol dochutiť navyše.
dakujem.
ale či sa na mňa nahneváš, či nie, nebudem reagovať už na teba, či už povieš dobré alebo zlé.
dakujem za pochopenie.
prajem ti všetko dobré!
tebe iste netreba vysvetľovať, že v polievke nie je zrazená smotana, ale vlákenká jemne nastrúhanej mrkvy a kvapôčky tuku z vývaru zo špikových kostí a sladkej smotany :-)
Pekný deň ti prajem!
správne!
nechcem ťa presviedčať o opaku, len sa pokúsila vysvetliť.
teší ma, že recept považuješ za veľmi pekný.
dakujem za uznanie.
Komu sa nepozdáva, nech si nedá :)
dakujem za pochvalu.
budem rada, aj vyskúšaš, potom poprosím o správu, ako sa u vás táto držková polievka uviedla :-
dakujem.
dakujem ti, si milá.
však sa vyjadríš, ak tú polievku uvaríš.
dakujem.
Túto polievočku som nemala možnosť ochutnať,takže by bolo dobre uvariť a vyskúšať.
Je dobré,že si vysvetlila vyzáž polievky,lebo aj ja pri prvom kontakte s s úvodnou fotografiou,som mala pocit že sa ti smotana zrazila.
No to y som neriešila,lebo len vyzuálny dojem také niečo pokazí,ale na chuti neuberie.A keďže si skúsená gazdinka,viem že by si konala aby si chybu skorigovala a nepredstavila tak svoj nezdar.
Takže tá drobne nastrúhaná mrkvička urobila tiež svoje.
Recept som si uložila a vyskúšam. Pre mňa to bude výzva.
tiež som ju robila po prvýkrát a táto polievka nás doma dostala pikantnou ostro-kyslou chuťou :-) iste nebola naposledy.
dakujem za tvoje uznanie, vážim si to od teba, tiež dakujem za uloženie do kk a poteší ma, ak aj ty vyskúšaš, potom poprosím o tvoj - váš chuťový dojem.
všetkým držkomilcom a pikantofilom odporúčam vyskúšať, cesnaku naozaj nie je veľa - potvrdzujem! zdobila som kysličkou
máš odo mňa pochvalu a TS
ánio, je oveľa slávnostnejšia ako bežne u nís doma varené držkovice.
som rada, že si potvrdila, že cesnaku naozaj nie je veľa.
krásne odporúčanie si dala všetkým držkomilom a pikantofilom :-)))
perfektné zdobenie.
samotný fakt, že si ju varila, je pre mňa úžasná pochvala - úprimne dakujem za vyskúšanie :-)
*...u nás...
Dodám zaujímavé: na Šariši sa bežne varievala, iste aj varí dodnes. Málokto vie, že Gazdovia (tzv. Hasdingovia - jedna časť Vandalov sa zo Sedmohradska vrátila na Slovensko a usadili sa práve na jeho východe. Rovnako, ako mak, slaninu a brindzu práve oni doniesli dio Rumunska. Tieto pokrmy majú dodnes toto pomenovanie v Rumunsku.