Sečuánske kung pao bravčové kocky so sušenými chilli papričkami

hkbarbie - fotkahkbarbie, 27. apríla 2010
Sečuánske kung pao bravčové kocky so sušenými chilli papričkami
Foto: hkbarbie

Original secuanske kung pao sa robi s kuracim masom, ale ja ho mam rada s bravcovym. Je to vynikajuce pikantne jedlo a vzdy sa Zobraziť celý popisOriginal secuanske kung pao sa robi s kuracim masom, ale ja ho mam rada s bravcovym. Je to vynikajuce pikantne jedlo a vzdy sa mu manzel potesi, ked ho najde na vecernom stole. Ja v tomto recepte pouzivam surove arasidy, ktore sama prazim, ale daju sa nahradit aj nesolenymi oprazenymi z obchodu. Toto je autenticke cinske jedlo ako ma ho naucila varit moja cinska svokra.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

450 g
1/2 hrnčeka (125 ml)
8 ks
1 CL
500 ml
Marinada:
1 PL
1/2 PL
1 a 1/2 PL
Koreninova omacka:
1 PL
1 PL
1 PL
1/2 PL
1 CL
1/4 CL
1/2 CL




Postup

  1. 1

    Mäso vyklepeme a pokrájame na kocky veľkosti 1.5 cm. Marinujeme v marináde 20 minút.

  2. 2

    Surové arašidy namočíme do vriacej vody na 5 minút. Nevaríme. Zlejeme vodu a arašidy ošúpeme. Potom ich na malom plameni vypražíme v oleji (musia v ňom plávať) do svetlohneda. Vyberieme z oleja a necháme vychladnúť. Ak nemáte surové arašidy, použite nesolene prazene arašidy, ale tie uz potom neprazime.

  3. 3

    500 ml oleja zohrejeme vo woku na 160 stupňov Celzia. Mäsové kocky ponoríme do horúceho oleja na 20 sekúnd a vyberieme. Najlepsie budu, ak ich rozdelite na polovicu a najprv uprazime jednu polovicu, vyberieme z oleja, pockame pokial sa znova nenahreje olej a uprazime druhu polovicu. Necháme odkvapkať olej a mäso si odložíme na ďalší postup. Olej vylejeme z woku a wok vytrieme papierovou utierkou. Tento olej mozeme precedit a znova pouzit 2-3 krat pri fritovani inych masovych jedal.

  4. 4

    Vo woku si teraz zohrejeme 2 polievkové lyžice oleja. Na vysokom plameni poprazime sušené chili papričky pokrajane na 3 cm. Popražíme ich v oleji na par sekúnd až pokiaľ olej nezcervenie, pridáme nastrúhaný zázvor a mäso. Na vysokom plameni to všetko par sekúnd popražíme. Vlejeme koreninovú omáčku, pomiešame pokiaľ vsetko nezhustne. Vypneme plamen. Vsypeme popražené arašidy. Dobre premiešame a podávame horúce s ryžou. Dobru chut!

Diskusia k receptu

cistinka
nádherná fotka....a na to jedlo si zoženiem suroviny, pretože je neodolateľné :-)
twold
V poslednom čase sa rozhliadam po receptoch na kung pao a tento vyzerá veľmi dobre. Jediná vec, čo sa mi nepozdáva, je tých 0.5l oleja. Skutočne je nutné použiť tak veľa? Pripadá mi to ako veľké plytvanie. Alebo sa môže ten olej použiť znova? Druhá otázka je, či sa recept zásadné zmení ak sa použije kuracie mäso (ktoré osobne preferujem). Vopred ďakujem za odpovede.
cokomilka
Indicka kuchyna plytva olejom, nedivim sa tomu pollitru. A oriesky uprazene na oleji k tomu ? Hodne syte...
marlen
ja som to s tým olejom pochopil tak, že sa vyleje, ako po každom vyprážaní aj u nás, alebo vo fritéze. niekto ho filtruje a použije znova osobne - radšej bravčové . vonia mi to aj nadiaľku
2010
hkbarbie,
to je super ze si dala v povodnej originalnej verzii.Myslim ze vela zaoceanskych kucharov je prekvapenych ako Kung Pao naozaj vyzera v rodnej krajine.
Odkladam dik
hkbarbie
@twold recept sa nezmeni vobec ak pouzijes kuracie maso, povodna verzia kung pao je s kuracim masom. Ten olej som nekomentovala v recepte, cakala som na reakcie :-) Maso sa ma vlastne "ufritovat", olej sa da precedit a pouzit znova ako ked robime hranolky vo friteze. Ide o to, aby sa maso v tom horucom oleji "uzavrelo" a nepustilo pri konecnej uprave stavu. Tiez sa takymto sposobom vlastne "uvari" a preto je konecna priprava 30-sekundova. V cinskej kuchyni jedlo uvarime, ale nerozvarame a tiez ak chceme, aby to dobre chutilo, tak to mat byt zvnutra stavnate a zaroven nie surove. Preto ho "fritujeme". Dovodom preco cina tak vsetkym chuti je takato nezdrava priprava :-) Oni to potom kompenzuju jedenim vela zeleniny a ovocia namiesto zakuskov.
hkbarbie
@cokomilka bola by si prekvapena kolko oleja Cinania pri priprave jedal pouziju :-) tento olej NEJEME a ani v nom maso na tanieri neplava, pouziva sa iba na predpripravu masa a da sa pouzit niekolkokrat :-) co sa tyka orieskov, tie prazim surove. Postup som opisala skor pre zaujimavost. Da sa to zjednodusit. Ak sa nedaju kupit v obchode surove, teda suche v supke a nesolene a neprazene, tak mozes kupit uz PRAZENE NESOLENE a tie pridat uz len na koniec. Upozornujem, tie kupovane prazene a nesolene uz potom NEPRAZIT! Inac mama mi vravela, ze sa daju kupit aj tie suche surove. Ked si ich urobim doma tak je to predsa len lepsia chut ako tie kupovane, ktore nie su az take dobre chrumkave.
hkbarbie
@2010 dakujem za podporu :-) a ostatnym nadsencom - urcite si zozente tie koreniny, octy, omacky, vina, ked uz do toho investujete cas aj peniaze, tak tu hodim este niekolko receptov, aby to nevyslo navnivoc :-) urcite sa oplati! :-) vraj je ich dostat v Bille,Tescu a inych velko-obchodoch.
michsamant
Nepovedala by som,ze indicka kuchyna plytva olejom...snad zalezi od toho kto to vari. Poulicne bhaji a podobne prazene veci urcite ano, urcite aj v restauraciach sa s tym moc nekaslu,ale indky co varia doma si teda sakra davaju pozor na to kolko olej pouziju a ked dusia zeleninu, dokonca ju len paria tak,ze zeleninu osolia, zakryju hlbsim tanierom do ktoreho naleju vodu a takto zeleninu uparia. pred koncom okorenia....
2010
hkbarbie,
este jedna vec vela ma laktozovu netoleranciu , takze jedenie bez zakuskov mlieka a syrov.Mozes sa inym napchavat.
veronka8
máme radi čínsku kuchyňu a robievam kukg pao už veľa rokov a recept mám z medzinárodnej kuchárky.........
prikladám do KK
jarco
Aj ja by som sa potešil, ak by som si toto jedlo našiel na vecernom stole :-)
babidka
co uz k tomu dodat ?:-))))
snad len to , ze toto jedlo nema chybu:-)
cistinka
ďakujem @hkbarbie za to, ako podrobne a trpezlivo si všetko vysvetlila...všetky tvoje recepty sú úžasné a originálne
hkbarbie
dakujem fanusikom za pozitivnu odozvu :-) ked budete v Hong Kongu ozvite sa, pohostim vas ako sa patri :-)
sovka62
Kung pao som už viackrát varila podľa receptu, ktorý mám vo svojej čínskej kuchárskej knihe (v slovenskom jazyku). Toto tvoje má s ním spoločné asi toľko, že mäso je na kocky a pridávajú sa arašidy. Takže určite vyskúšam. Aj tá spotvorenina, čo som varievala doteraz celkom dobre chutila, ale to tvoje musí byť úžasné. Už aj ukladám do KK.
2010
hkbarbie
Ja sa ozvem, moja zena nie lebo to ked je HK tak je ako posadnuta kupovanim do odpadnutia.( aj by som kupoval ale vsetko je male na mna)...
babidka
@2010 male - nemale , nakupovaniu v HK prepadol aj moj muz ktoreho u nas dostat do obchodu je hotove martyrium:-) ani mne sa uz tolko nechcelo behat po obchodoch a jeho to stale lakalo ...tak sme aspon poriadne oplieskali nase kreditky ...:-))))))))))
milan2
HURÁ, tak konečne mám pravý nefalšovaný, originálny recept na kung-pao. Robím ho doma často, my ho máme tiež najradšej z bravčoviny. Lenže moje mäso býva suché, konečne viem, že ho treba ufritovať vo veľa oleji, aby sa uzavrelo a ostalo šťavnaté. Odteraz to budem robiť takto. Len si ešte musím zohnať tie pravé čínske ingrediencie. Ďakujem za recept.
marienka44
To vyberanie masa po ufritovani je po jednotlivych kuskoch? To by trvalo dlho. :-0
hkbarbie
@marienka ja ich vyberam s plochou naberackou co ma na spodku dierky, vyzera ako ploska lopatka s dierkami, urcite nie po jednom, to by bolo vela prace :-)
twold
@hkbarbie , ďakujem za odpoveď. Práve varím podľa receptu, tak snáď to dobre dopadne :-) Ale musím povedať, že sa mi nepodarilo zohnať zďaleka všetky suroviny, takže som ich nahradil (maizena -> múka, čínske víno -> naše víno, čínsky ocot -> normálny ocot, atď.). Určite to nebude zďaleka tak dobré ako originál, ale pre začiatok stačí. Časom sa pokúsim tie veci pozháňať, takže sa teším na ďalšie recepty.
1andy
ďakujem a pridávam si do KK. Všetkym ktorý majú problem so surovinami..... ja si ich kupujem priamo v skladoch v BA na Vajnorskej ulici. Hkbarbie, chcela by som ta poprosit o originálny recept na ostrokyslú a japonskú polievku ktorú tu v našich fashfoodoch predavaju v takych velkych miskach plnych cestovin a zeleniny.Tiez milujem ryzu jazmínovu a tu si tiez kupujem v BA poradili mi tam ako ju pripravovat ale privítam tvoj sposob pripravy dakujem dakujem dakujem. mozes aj na skype:Andrea.Steffkova
hkbarbie
@andy diky, ze si pytas recepty :-) ked mozes, tak zisti ako sa ta polievka vola, ostrokyslu co poznam je thajska a vola sa tom yum goong, budes potrebovat citronovu travu, cerstvy zazvor, recept napisem :-) tu japonsku myslis asi "miso"? je taka matna bezova a su v nej kusky makkeho tofu a morskych rias. Vari sa z miso prasku (fermentovana soja) a neviem ci ho maju na SK. Ak to nie je ta, trosku opis co v nej je, co v nej plava, aka zeleninka, pokusim sa napisat recept :-)
forneta
ani neviete ako ste ma potešili s týmto receptom... naozaj... milujem kung-pao a čínsku slepačiu polievku (aj keď mám radšej francúzsku kuchyňu... =)))... určite niekedy vyskúšam... =DD
lucylee
@hk barbie včera som robila na obed z kuraciny, dodržala som presne všetko ako píšeš, len som použila nesolené pražené arašidy a sušené chilli, nemala som papričky, je to absolútne geniálny recept, veľmi pekne ďakujem
alfino2
vyzerá to skutočne super, tiež to musím otestovať..
vybusna
ja sa chcem opytat...nepredavaju su tie surove neprazene, neosupane arasidy u nas ako *podzemnica*?
sovka62
Áno, @vybusna , arašidy sa botanicky nazývajú podzemnica olejná, takže je to to isté.
finnn
perfektní recept :) skusím rád sice mam rači kuřecí ale s vepřovím se dá též skusit :)
slice
paráda. keď som ho pred pár rokmi urobil prvý krát týmto spôsobom a ponúkol priateľke, tak povedala, že túto chuť mala ukrytú niekde v podvedomí a márne ju hľadala v slovenských ázijských reštikách..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia