Foto: tatranka
Recept mám dávno.Jeden z prvých.No robievala som ich pred tým málo.Veľmi som sa s nimi zabavila.Kým som si nachystala domáce lístkové cesto a pokračovala,vždy Zobraziť celý popisRecept mám dávno.Jeden z prvých.No robievala som ich pred tým málo.Veľmi som sa s nimi zabavila.Kým som si nachystala domáce lístkové cesto a pokračovala,vždy to trvalo.Odkedy dostať hotové cesto,sem tam ich urobím.No neplním penou,ale šľahačkou,plním ich najradšej chutným vanilkovým krémom.
porcií
príprava
na 200-180 °C
Postup
-
1
Pripravím si kovové formičky na natáčanie trubičiek.Nech vás nemýlia dve veľkosti.Robila som aj slané trubičky,len na schrumkanie.Tie už mám uvedené v receptoch na vareche. Kovové suché rúrky,potriem olejom.
-
2
Po vyválkani cesta,malo by mať dĺžku asi od36-40 cm,aby sa vám pekne natáčalo na trubičky.Hrúbku po vyváľaní asi 2-3 mm.Šírka pásu 2,5 až 3 cm.Pomáham si dlhým pravítkom.Krájam pásy popri pravitku,ostrým nožom.Pásy sú pekné rovné pravidelné.Z jedného cesta urobím 18-20 pásov. Potom ich natáčam na poolejované trubičky.
-
3
Šamrolky stáčam od úzkej strany smerom k širšej strane.Keď pásik dotočím,konček potriem rozšľahanym vajíčkom.Je to pre to,aby sa šamrolka neroztočila.Stáčané cesto sa musí asi 2-3 mm prekrývať.Po uložení na mastný papier a plech šamrolky natriem vajíčkom. Takto pripravené sa budú piecť.
-
4
Rúru rozohrejem na 200 stupňov.Vyhrejem ju.Pri vložení šamroliek,teplotu stiahnem na 180 stupňov a pečiem25-30 minút. Po upečení,ešte horúce vyberám za pomoci kuchynských nožníc.Ináč by ste sa mohli popáliť.Na to pozor.A studené by sa vám rozpadávali.Trubičku uchytím na širšej strane a stiahnem smerom k úzkej strane.Nechám vychladnúť.
-
5
Krém. -Uvarím si puding.Do mlieka zamiešam zlaté klasy a vanilkový cukor.Keď je puding uvarený,do horúceho pridám lyžicu masla,aby sa mi netvorila koža. Tiež nechám vychladnúť.
-
6
Do pudingu dám cukor pol masla a štamperlík rumu.Všetko našľahám šľahačom.
-
7
Našľahaný krém vložím do vrecka na zdobenie.Je vystlaný mikroténovým sáčkom.Na jednom konci zastrihnem.Koniec vrecka dobre zaviažem.Mne sa do vrecka zmestí toto celé množstvo plnky.
-
8
Piekla som aj slané špirálky.Tie nech vás nemýlia. Sú už tu na vareche uvedené.
-
9
Plním najprv z jednej strany a potom z druhej strany.Šamrole cukrujem len pred podávaním,aby vám nezvhli.Potom už nie sú chutné.Sú vlastne mokré.
-
10
A tu ešte ukážka.Po naplnení mikroténového sáčku, je vrecko na zdobenie relatívne čisté a tak si ušetríte veľké čistenie vrecka.ktoré som veľmi nerada robila.
@ailuj82 , a požičané rúrky aj s ochutnávkou , s krásne upečenými šamrolkami dones mamke.Uvidíš,ako ju potešíš.
@huck Držím ti palce.Raz začať treba.Neboj sa toho.
@zdezda sama dobre vieš,ako si tým uľahčím prácu.Ale ušijem si niečo z voskového plátna a gumenou stranou nechám dnu,aby sa mi plnka a cesto šmýkali.No akosi som sa ešte k tomu nedostala.Nápad je len v hlave.
a tu na stránke sú slané šamrolky,ktoré som robila spolu s týmito vanilkovými.
Ale u nás sa za zákuskami len tak zapráši, takže čo to tu ja vlastne melem .......
nemám zatiaľ tieto rúrky ale raz som kdesi vyčítala, že sa dá stočiť šunka /môže byť aj so syrom/ alebo na tenké párky a otočiť ich pásikmi lístkového cesta ako na tie rúrky, posypač rascou alebo syrom a dobrota
k vínku alebo pivku je na svete
gratulujem tatranka, spracovanie receptu je naozaj excelentné
Ja robím slané na tenkých trubičkách, plnené nivovou plnkou a z každej strany dám mandľu alebo oriešok a dozdobím na koncoch vňaťou.
Super, ďakujem za skvelý typ.
klasické šamrole s bielkovou penou, mohla som vyskúšať novú formáciu, takže sa odkladá na budúce, čo u nás nebude naozaj dlho trvať, pretože manžel šamrole miluje, no a ja sa pridám.
vás odkaz: varecha.pravda.sk/recepty/slane-samrole-so-semienkami-fot...
Ak by ste sa chcela pozrieť čo som upiekla, tak to nájdete na
foto.dama.cz/galerie_user.php...
Moja prezývka je myslím autentická s reginom v ktorom pôsobím.
Tiež rada varím pečiem.Sledujem trendy gastronómie no predsa som len zameraná na Slovenskú klasiku varenia.No rada vyskúšam aj niečo nové.Stránku ,ktorú si mi uviedla som prezrela,ale je tam veľa toho a neviem,čo patrí k tebe.
Ešte ráz ťa vítam na Vareche.Ponúkni svoje osvedčené recepty.
Na mimibazare mám aj fotopostupy:
www.mimibazar.sk/recepty.php?user=11052...
môj nick tam je:Yvett, chcela som sa tak prihlásiť i tu, ale už bol obsadený, tak mám ten istý ako na dáme.
Ďakujem,že si mi dala vedieť,ako si bola s receptom spokojná.
no a ešte ako dlho môžem v chladničke skladovať naplnené šamrole, teda či je to trvanlivejšie alebo len 2-3 dni...Ďakujem a držte mi palce, aby som ich mala aspoň z polovice také krásne ako vy :)
Odpovedám ti dosť neskoro,mrzí ma to.No nie vždy sa dostanem k odpovediam správ.Ďakujem za pekný komentárik.
Slané sa ti naozaj na Silvestra hodí.Želám ti všetko dobre a nech sa ti darí.