Šamrole s vanilkovým krémom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 19. augusta 2011
Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept)
Foto: tatranka

Recept mám dávno.Jeden z prvých.No robievala som ich pred tým málo.Veľmi som sa s nimi zabavila.Kým som si nachystala domáce lístkové cesto a pokračovala,vždy Zobraziť celý popisRecept mám dávno.Jeden z prvých.No robievala som ich pred tým málo.Veľmi som sa s nimi zabavila.Kým som si nachystala domáce lístkové cesto a pokračovala,vždy to trvalo.Odkedy dostať hotové cesto,sem tam ich urobím.No neplním penou,ale šľahačkou,plním ich najradšej chutným vanilkovým krémom.

20
porcií
35 minút
príprava
30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

balíček
1 ks
0,5 litra
2 balíčky
1 balíček
125 g
100 g
štamperlik
lyžica
  na posypanie




Postup

  1. 1

    Pripravím si kovové formičky na natáčanie trubičiek.Nech vás nemýlia dve veľkosti.Robila som aj slané trubičky,len na schrumkanie.Tie už mám uvedené v receptoch na vareche. Kovové suché rúrky,potriem olejom.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po vyválkani cesta,malo by mať dĺžku asi od36-40 cm,aby sa vám pekne natáčalo na trubičky.Hrúbku po vyváľaní asi 2-3 mm.Šírka pásu 2,5 až 3 cm.Pomáham si dlhým pravítkom.Krájam pásy popri pravitku,ostrým nožom.Pásy sú pekné rovné pravidelné.Z jedného cesta urobím 18-20 pásov. Potom ich natáčam na poolejované trubičky.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šamrolky stáčam od úzkej strany smerom k širšej strane.Keď pásik dotočím,konček potriem rozšľahanym vajíčkom.Je to pre to,aby sa šamrolka neroztočila.Stáčané cesto sa musí asi 2-3 mm prekrývať.Po uložení na mastný papier a plech šamrolky natriem vajíčkom. Takto pripravené sa budú piecť.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru rozohrejem na 200 stupňov.Vyhrejem ju.Pri vložení šamroliek,teplotu stiahnem na 180 stupňov a pečiem25-30 minút. Po upečení,ešte horúce vyberám za pomoci kuchynských nožníc.Ináč by ste sa mohli popáliť.Na to pozor.A studené by sa vám rozpadávali.Trubičku uchytím na širšej strane a stiahnem smerom k úzkej strane.Nechám vychladnúť.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém. -Uvarím si puding.Do mlieka zamiešam zlaté klasy a vanilkový cukor.Keď je puding uvarený,do horúceho pridám lyžicu masla,aby sa mi netvorila koža. Tiež nechám vychladnúť.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do pudingu dám cukor pol masla a štamperlík rumu.Všetko našľahám šľahačom.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Našľahaný krém vložím do vrecka na zdobenie.Je vystlaný mikroténovým sáčkom.Na jednom konci zastrihnem.Koniec vrecka dobre zaviažem.Mne sa do vrecka zmestí toto celé množstvo plnky.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Piekla som aj slané špirálky.Tie nech vás nemýlia. Sú už tu na vareche uvedené.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Plním najprv z jednej strany a potom z druhej strany.Šamrole cukrujem len pred podávaním,aby vám nezvhli.Potom už nie sú chutné.Sú vlastne mokré.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A tu ešte ukážka.Po naplnení mikroténového sáčku, je vrecko na zdobenie relatívne čisté a tak si ušetríte veľké čistenie vrecka.ktoré som veľmi nerada robila.

    Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

ailuj82
rúrky na šamrony som si požičala od maminy už dávno, ale nejak sa mi do nich nechce pustiť. Ale veľmi si ma inšpirovala, tak dúfam, že skoro upečiem :) KK
zdezda
krásne, šamrole som ako dieťa zbožňovala, robievali sa u babky na hody :-)veľmi sa mi páči Tvoj zlepšovák s mikr.vreckom
huck
Mamma mia! ... to je nadhera! Ako v pravej cukrarni. Toto musi byt dobrotka. Krasne foto spracovanie s vynikajucim opisom postupu.Ukladam a skusim! Rurky mam ale len 12 ks - budem piect na viackrat.
michsamant
Pripomenuli mi babicku :) aj ked ona robievala s bielkovou plnkou, ale aj tak...samrole su samrole :)
katkat
no tie su krasne, chutili by mi urcite viac ako klasicke, tie velmi nemusim :)
tatranka
@michsamant bielkovú plnku som robievala.S ňou je to tá pravá šamrolka.No keď som skončila napĺňanie so snehovou plnkou,aj ja som bola šamrolka.Všade nasladkaná.Teraz robievam tieto,alebo so šľahačkou.
@ailuj82 , a požičané rúrky aj s ochutnávkou , s krásne upečenými šamrolkami dones mamke.Uvidíš,ako ju potešíš.
@huck Držím ti palce.Raz začať treba.Neboj sa toho.
@zdezda sama dobre vieš,ako si tým uľahčím prácu.Ale ušijem si niečo z voskového plátna a gumenou stranou nechám dnu,aby sa mi plnka a cesto šmýkali.No akosi som sa ešte k tomu nedostala.Nápad je len v hlave.
katkaszaboova
No nádhera! Ako z cukrárne, len určite chutnejšie, lebo boli robené láskou, je to vidieť! Gratulujem a skladám klobúk! Aj ostatné tvoje recepty sa mi veľmi páčia.
anina43
krásne spracovaný recept, musia ho pochopiť aj neskúsené kucháročky, milá tatranka, tvoje recepty sú úžasné a vidieť že variš a pečieš s láskou a veľkým zanietením, hoci už veľa nepekávam, po zhliadnutí tvojho receptu mám chuť pustiť sa do toho a potešiť svojich blízkych. oceňujem aj krásne foto, slovom nemá to žiadnu chybičku, páči sa mi aj plnka a nápad dať plnku do sáčku a potom vložiť do cukr. vrecka, aby sa neumazalo. túto prácu som neznášala. súhlasim, že všetky tvoje recepty sú výborné a aj mne sa veľmi páčia. a najviac sa mi páčia tvoje nápady a kultúra stolovania, úžasné
babkamt
Tatranka,šamrolky máš ako z cukrárne.Ja ich pečiem na vianoce a plním snehom.Moja mama sa ich nevie dojesť,hoci má cukrovku,stále po nich baží.Ukladám do kk,vyskúšam tvoju plnku.
ancicka
Je to výborný zákusok.Ked boli deti malé,tak som ich robila s ovocnou penou,ale teraz už pomenej.ja ich poznám podmenom trubičky,alebo rúrky,šamrole to je pre mňa novina.
ancicka
aten nápad s tým sačkom,to je dobré.Ja mám taku väčšiu špricu,sai to už @diabambulka raz mala zobrazenu pri niektorom zo svojích rcp.Tak tou plním zákusky,ale mám aj sačok.A väčšinou ho kvoli tomu nepouživam,že ho treba prať.Super nápad,ako všetký tvoje!
hubata
eeee.... s takouto vanilkovou plnkou robievam šátečky, skúsim teda aj šamrole, lebo sa mi stalo že mi varený sneh vytiekol a zasa šľahačku sa bojím dať hlavne keď je leto.
Ale u nás sa za zákuskami len tak zapráši, takže čo to tu ja vlastne melem .......
marcy
slintám ako malé batoľa,mňáááám .....zajtra pečiem krémeš,lebo rúrky nemám :(( vo Viedni pred Vianocami bol stánok len so šemrolkami rôznej dĺžky i hrúbky,predávala ozajstná princezna ...boli klasické so snehom,ja by som v nich spala....pedantné spracovanie,vkusne zaranžované,si STAR !!!
angelheart
Tak toto vyzerá dobre, tie klasické s penou a ani so šľahačkou mi nechutia, ale s takýmto krémom....hm...to by som neodmietla :) Ukladám
3sandra3
krásne šamrole...že som vyskúšala aj šamrole?.... len nemám tie rúrky
jerica
nemá koment,vypúlila som oči taká presnoť a zároveň krása s výbornou chuťou,hovorím "zlaté ruky"
alexola
mňam, vyzerajú veľmi lákavo :) super fotorecept
kata50
Ešte som ich nepiekla, ale podľa tvojho dokonalého popisu sa osmelím :-))
luda4
Milá Tatranka ,čo dodat´- úžasné. Ja ich milujem od detctva. Ukladám do KK a určite sa do nich pustím a upečiem. Super fotorecept !
ketty3811
krásne foto,chutný recept.Hneď by som si dala.Ja som šamrole ešte nepiekla,aj keď ich mám rada.Ešte šťastie,že mi ich občas upečie kmotra.:-)
tinca
@tatranka nápaditá plnka, trochu iná ako klasika,ale máš ich krásne ako všetko a vždy. Super fotočky:)
danculka
naozaj máš ich krásne,aj tá ktorá nikdy nerobila túto dobrotu,to podľa teba dokáže,super,pekné fptp...
kuchtik
skutočne úžasné a s tým krémom to musí byť vynikajúce
nemám zatiaľ tieto rúrky ale raz som kdesi vyčítala, že sa dá stočiť šunka /môže byť aj so syrom/ alebo na tenké párky a otočiť ich pásikmi lístkového cesta ako na tie rúrky, posypač rascou alebo syrom a dobrota
k vínku alebo pivku je na svete
gratulujem tatranka, spracovanie receptu je naozaj excelentné
marcy
keďže máme nejaké aktivity doma,pohybujem sa v kuchyni a keďže nemám rúrky,tak som upiekla 2 lístkové pláty,urobila krém a ten krém :-( nemala som 2 zlaté klasy,tak v panike som pridala k jednému sáčku zl.klasu 40 g zemiakového škrobu, + vanilkový cukor a jedno žĺtko.Uvaril sa hustejší krém,ochladila som v drese a vyšľahala pol masla s práš.cukrom,zašľahala do vychladnutého pudingu...a tam nastal problém,zrazu sa mi vytvoril naťahovací sliz,fňuk ,ako sopeľ :-DDDDD(prepáčte,ale ozaj ) dala som do chladničky,môže to byť tým škrobom ( zl.klas má kukuričný ) ???
tatranka
@marcy mrzí ma,čo sa ti stalo,ale je to naozaj tým škrobom.Nemala si doma hocijaký puding,ktorým by si bola nahradila zlatý klas?
tatranka
@kuchtik musíš vyskúšať,to čo navrhuješ a potom pridať na varechu.Určite to bude chutné k vínku.
marcy
@tatranka ,nech Ťa netrápi moja chyba,musím doplniť zásoby :)) tak mi treba,zvyčajne ak niečo dochádza,tak píšem na chladničku.V chlade plnka stuhla,určite je jedlá.... zaskočila ma situácia,kedy pri švŕľaní metličiek sa mi plnka ovíjala okolo tyčiek dohora ako gejzír ... adrenalín v kuchyni :)
tatranka
@marcy aj mne sa to stalo s cestom.Cesto mi pomaly vniklo do šľahača.No bolo to v začiatkoch a manžel prišiel na to,že špatné šľahače dva ľavé.Sľahač som reklamovala a chybu si výrobca priznal.Teraz mám jedn ľavý a jeden pravý.Majú opačný skrut.Takže zmes ktorú šľahám sa nemôže na šľahač navinúť.
dogagador
ja plnim samrole tesne pred podavanim, vtedy su uzasne. a mala som ich napecene pomerne dost dlho vopred, nic im nebolo, zostali super chrumkave, cerstve. mala som ich v papierovom servitku v plechovej krabici. pudingom som este neplnila, ale skusim. inak si si dala uzasnu robotu, este si ich aj merala...:-)
elisticka
Martuska konecne ich vidim na vareche:-)) nadherne samronky este som neplnila pudingom len snehom.. no tieto mozu byt vynikajuce chutou podobne kremesom... uz sa tesim ked ich vyskusam naozaj si krasne urobila postup :-))
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
No toto je bomba. Veď to sú kremeše v šamrolách. Oveľa krajšie, a lepšie sa to bude jesť. To je nápad vynikajúúúúci. Určite vyskúšam.
Ja robím slané na tenkých trubičkách, plnené nivovou plnkou a z každej strany dám mandľu alebo oriešok a dozdobím na koncoch vňaťou.
Super, ďakujem za skvelý typ.
tothka
Veľká škoda, teda moja, že som si ich nepozrela skôr, dnes som piekla
klasické šamrole s bielkovou penou, mohla som vyskúšať novú formáciu, takže sa odkladá na budúce, čo u nás nebude naozaj dlho trvať, pretože manžel šamrole miluje, no a ja sa pridám.
gabusa
To spracovanie fotiek je super,listkove cesto mame radi vtej slanej verzii, dali by sa niečim plniť tie slane šamroly.
tatranka
@gabusa ak sa vrátiš spätne na tejto stránke na moje odpovede,nájdeš tam aj link na plnené slané šamrolky.Áno,môžeš plniť rôznymi plnkami,ktoré natieraš na chlebíčky.
marcy
@tatranka nezostal ani kúsok :-DDDD,môj švrľač bežne nerobí problémy,len pri mnou " vylepšenej " plnke.....
orchidea
Moje zbožňované šamrole aj keď doteraz som ich robievala len so snehom, určite vyskúšam s tou tvojou plnkou, krásne spracovaný postup a samozrejme aj konečný výsledok je parádny.
sisinka131
Tatranka - klobúk dolu - úžasné ako vždy a všetko, čo sem dáš...zlaté ručičky..
medovnicek
Postup je vynikajúci, už ho mám odložený a dúfam, že ma nabudí ich konečne vyskúšať, prešla som všetky vaše recepty a sú presne podľa môjho gusta, prihlásiť sa na varechu ma podnietila aj vaša prezývka - takto len v množnom čísle sa mi podpisovali v maily moje dve výborné kamarátky a kolegyne z Popradu. Pripomenulo mi to krásne chvíle, ktoré som s nimi prežila, pretože už v našej firme nepracujú. Som vášnivá zberateľka receptov, pečenie pre mňa znamená veľký relax, určite mnoho z vašich receptov vyskúšam.
Ak by ste sa chcela pozrieť čo som upiekla, tak to nájdete na
 foto.dama.cz/galerie_user.php...

tatranka
@medovnicek na Vareche nájdeš množstvo vynikajúcich receptov.Som rada,že si zablúdila na moju stránku.Poprad je mesto,ktoré mi je blízke.Žijem od neho len 14 km.
Moja prezývka je myslím autentická s reginom v ktorom pôsobím.
Tiež rada varím pečiem.Sledujem trendy gastronómie no predsa som len zameraná na Slovenskú klasiku varenia.No rada vyskúšam aj niečo nové.Stránku ,ktorú si mi uviedla som prezrela,ale je tam veľa toho a neviem,čo patrí k tebe.
Ešte ráz ťa vítam na Vareche.Ponúkni svoje osvedčené recepty.
tatranka
Je mi to úprimne ľúto ale nijakým spôsobom sa na tie recepty nedostanem.Skopirovala som si link,ktorý si mi poslala jeden aj druhý,nalepila...nič.
tatranka
Tie recepty sú ohromné.Sú tam veci,ktoré nepoznám a určite vyskúšam.Myslím na to,že ich určite dáš aj na Varechu s postupmi.
medovnicek
Postupne určite popridávam, ja som začínala na slovenskom mimibazare, neskôr ma pozvali na dámu a keďže som chcela pridať tebe komentár (nevadí, že tykám?), tak som sa prihlásila aj na varechu. A už keď som sa prihlásila, tak som si povedala, že musím pridať aj nejaký receptík.
Na mimibazare mám aj fotopostupy:
 www.mimibazar.sk/recepty.php?user=11052...

môj nick tam je:Yvett, chcela som sa tak prihlásiť i tu, ale už bol obsadený, tak mám ten istý ako na dáme.
tatranka
Tiež ma priateľky lanárili na rôzne stránky o varení.No ostala som len na Vareche.Varecha sa mi páči a už som si zvykla.Mám tu okruh šikovných varecháčiek,ktoré pridávajú neuveriteľné recepty.
petka33
tá plnka je ľahučká penová, robila som z 3 lístkových, mám menšie formičky ako vy = 90ks mi vyšlo a neostalo po nich ani stopy
janet
veľmi pekne nafotené,tento recept som hľadala,budem ho robiť 1x na mamičkinu 60ku ako prekvapenie...má ich veľmi rada...Ďakujem za recept a vysvetlenie (fotky).
tatranka
@janet teším sa,že si si vybrala moje šamrole.Keď ich budeš robi,nech sa ti vydaria .Určite urobíš maminke radosť.
janet
Tak radosť bola a hlavne prekvapenie,podarili sa mi ...tie fotky-vysvetlenie je naozaj super...chválim-pomohlo mi to. ĎAKUJEM :-)
tatranka
@janet vieš ako sa vraví,že sa teším,ako malá.To znamená,že mamka už oslávila svoju 6O-ku ku ktorej jej želám veľa pevného zdravia a ty si jej urobila a prekvapila ju jej obľúbenými šamrolami.
Ďakujem,že si mi dala vedieť,ako si bola s receptom spokojná.
janka1011
@tatranka ja rozmýšľam, že ich spravím na vianoce, len sa chcem opýtať. či môžem cesto napiecť aj skôr, asi sa nepokazí, že?
no a ešte ako dlho môžem v chladničke skladovať naplnené šamrole, teda či je to trvanlivejšie alebo len 2-3 dni...Ďakujem a držte mi palce, aby som ich mala aspoň z polovice také krásne ako vy :)
tatranka
@janka1011 mrzí ma,ale šamrole nepatria k trvanlivým zákuskom.Cesto zmäkne po dvoch troch dňoch.Je to zákusok na čerstvé použitie,najlepšie hneď.
dydya
Martuska len ked som videla obrazok hned som vedela ze to bude tvoj receptik ,krasne vyzeraju,veru na vianoce aj ja vyskusam ,robim ten isty krem do obliz prstu tak urobim rovno viac kremu a urobim aj tieto tvoje samrolky ,Nadherne nafoteny a napisany receptik ,to ti pomaha asi tvoj zlaty manzel ..Ja uz si pomaly pozeram co idem piec na vianoce tak tato pochutka urcite bude patrit mojim vianocnym kolacikom a na silvestra veru urobim tie v slanom prevedeni. Dakujem zase za dalsi receptik od teba, lebo ich mam od teba asi vsetky..pekny den ti prajem
tatranka
@Dydya (30.10.2016 12:40)

Odpovedám ti dosť neskoro,mrzí ma to.No nie vždy sa dostanem k odpovediam správ.Ďakujem za pekný komentárik.
Slané sa ti naozaj na Silvestra hodí.Želám ti všetko dobre a nech sa ti darí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia