Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
Recept mám dávno.Jeden z prvých.No robievala som ich pred tým málo.Veľmi som sa s nimi zabavila.Kým som si nachystala domáce lístkové cesto a pokračovala,vždy to trvalo.Odkedy dostať hotové cesto,sem tam ich urobím.No neplním penou,ale šľahačkou,plním ich najradšej chutným vanilkovým krémom.
20 porcií |
35 minút príprava |
30 minút na 200-180 °C |
Postup
- Pripravím si kovové formičky na natáčanie trubičiek.Nech vás nemýlia dve veľkosti.Robila som aj slané trubičky,len na schrumkanie.Tie už mám uvedené v receptoch na vareche.
Kovové suché rúrky,potriem olejom.
- Po vyválkani cesta,malo by mať dĺžku asi od36-40 cm,aby sa vám pekne natáčalo na trubičky.Hrúbku po vyváľaní asi 2-3 mm.Šírka pásu 2,5 až 3 cm.Pomáham si dlhým pravítkom.Krájam pásy popri pravitku,ostrým nožom.Pásy sú pekné rovné pravidelné.Z jedného cesta urobím 18-20 pásov. Potom ich natáčam na poolejované trubičky.
- Šamrolky stáčam od úzkej strany smerom k širšej strane.Keď pásik dotočím,konček potriem rozšľahanym vajíčkom.Je to pre to,aby sa šamrolka neroztočila.Stáčané cesto sa musí asi 2-3 mm prekrývať.Po uložení na mastný papier a plech šamrolky natriem vajíčkom.
Takto pripravené sa budú piecť.
- Rúru rozohrejem na 200 stupňov.Vyhrejem ju.Pri vložení šamroliek,teplotu stiahnem na 180 stupňov a pečiem25-30 minút.
Po upečení,ešte horúce vyberám za pomoci kuchynských nožníc.Ináč by ste sa mohli popáliť.Na to pozor.A studené by sa vám rozpadávali.Trubičku uchytím na širšej strane a stiahnem smerom k úzkej strane.Nechám vychladnúť.
- Krém. -Uvarím si puding.Do mlieka zamiešam zlaté klasy a vanilkový cukor.Keď je puding uvarený,do horúceho pridám lyžicu masla,aby sa mi netvorila koža.
Tiež nechám vychladnúť.
- Do pudingu dám cukor pol masla a štamperlík rumu.Všetko našľahám šľahačom.
- Našľahaný krém vložím do vrecka na zdobenie.Je vystlaný mikroténovým sáčkom.Na jednom konci zastrihnem.Koniec vrecka dobre zaviažem.Mne sa do vrecka zmestí toto celé množstvo plnky.
- Piekla som aj slané špirálky.Tie nech vás nemýlia. Sú už tu na vareche uvedené.
- Plním najprv z jednej strany a potom z druhej strany.Šamrole cukrujem len pred podávaním,aby vám nezvhli.Potom už nie sú chutné.Sú vlastne mokré.
- A tu ešte ukážka.Po naplnení mikroténového sáčku, je vrecko na zdobenie relatívne čisté a tak si ušetríte veľké čistenie vrecka.ktoré som veľmi nerada robila.