Šamrole s vanilkovým krémom (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

Recept mám dávno.Jeden z prvých.No robievala som ich pred tým málo.Veľmi som sa s nimi zabavila.Kým som si nachystala domáce lístkové cesto a pokračovala,vždy to trvalo.Odkedy dostať hotové cesto,sem tam ich urobím.No neplním penou,ale šľahačkou,plním ich najradšej chutným vanilkovým krémom.

20
porcií
35 minút
príprava
30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravím si kovové formičky na natáčanie trubičiek.Nech vás nemýlia dve veľkosti.Robila som aj slané trubičky,len na schrumkanie.Tie už mám uvedené v receptoch na vareche. Kovové suché rúrky,potriem olejom.
  2. Po vyválkani cesta,malo by mať dĺžku asi od36-40 cm,aby sa vám pekne natáčalo na trubičky.Hrúbku po vyváľaní asi 2-3 mm.Šírka pásu 2,5 až 3 cm.Pomáham si dlhým pravítkom.Krájam pásy popri pravitku,ostrým nožom.Pásy sú pekné rovné pravidelné.Z jedného cesta urobím 18-20 pásov. Potom ich natáčam na poolejované trubičky.
  3. Šamrolky stáčam od úzkej strany smerom k širšej strane.Keď pásik dotočím,konček potriem rozšľahanym vajíčkom.Je to pre to,aby sa šamrolka neroztočila.Stáčané cesto sa musí asi 2-3 mm prekrývať.Po uložení na mastný papier a plech šamrolky natriem vajíčkom. Takto pripravené sa budú piecť.
  4. Rúru rozohrejem na 200 stupňov.Vyhrejem ju.Pri vložení šamroliek,teplotu stiahnem na 180 stupňov a pečiem25-30 minút. Po upečení,ešte horúce vyberám za pomoci kuchynských nožníc.Ináč by ste sa mohli popáliť.Na to pozor.A studené by sa vám rozpadávali.Trubičku uchytím na širšej strane a stiahnem smerom k úzkej strane.Nechám vychladnúť.
  5. Krém. -Uvarím si puding.Do mlieka zamiešam zlaté klasy a vanilkový cukor.Keď je puding uvarený,do horúceho pridám lyžicu masla,aby sa mi netvorila koža. Tiež nechám vychladnúť.
  6. Do pudingu dám cukor pol masla a štamperlík rumu.Všetko našľahám šľahačom.
  7. Našľahaný krém vložím do vrecka na zdobenie.Je vystlaný mikroténovým sáčkom.Na jednom konci zastrihnem.Koniec vrecka dobre zaviažem.Mne sa do vrecka zmestí toto celé množstvo plnky.
  8. Piekla som aj slané špirálky.Tie nech vás nemýlia. Sú už tu na vareche uvedené.
  9. Plním najprv z jednej strany a potom z druhej strany.Šamrole cukrujem len pred podávaním,aby vám nezvhli.Potom už nie sú chutné.Sú vlastne mokré.
  10. A tu ešte ukážka.Po naplnení mikroténového sáčku, je vrecko na zdobenie relatívne čisté a tak si ušetríte veľké čistenie vrecka.ktoré som veľmi nerada robila.