Šalátová polievka

hanach - bez fotkyhanach, 22. augusta 2011

Väčšiu hlávku zeleného šalátu po umytí rozoberiem na lístky a posekám na slížiky. Dám variť do osolenej vody s kôprom. Po uvarení, je to Zobraziť celý popisVäčšiu hlávku zeleného šalátu po umytí rozoberiem na lístky a posekám na slížiky. Dám variť do osolenej vody s kôprom. Po uvarení, je to veľmi rýchlo dám bledú zásmažku a zátrepku s mlieka a múky. Prevaríme a dochutíme octom. V lete s chlebíkom ale aj bez. Výborná desiatková polievočka.

Suroviny

1 hlávka na ozdobu
 čerstvý nasekaný




Postup

  1. 1

    Väčšiu hlávku zeleného šalátu po umytí rozoberiem na lístky a posekám na slížiky. Dám variť do osolenej vody s kôprom. Po uvarení, /je to veľmi rýchlo/ dám bledú zásmažku a zátrepku s mlieka a múky. Prevaríme a dochutíme octom. V lete s chlebíkom ale aj bez. Výborná desiatková polievočka.

Diskusia k receptu

evanaaa
Hanach, ve*ď ten šalát si ani variť nemusíš, stačí spraviť bešamel, povariť - ochutiť a doň vložiť šalátik na 1-2 minútky, tam nie je čo povariť.A potom dochutiť, a ak dávaš kôpor, tak úplne nakoniec, pred vypnutím. Moja mama mala túto polievku veľmi rada, síce kôpor nedávala, ale nekrájala nadrobno, lež väčšie kusy,listy dávala, lebo to tak mala najradšej, keď ich mohla "sŕkať" do úst. My, deti sme ju nejedli, tak si robila sama pre seba.
marta23
Hanach, to je vedomé ničenie vitamínu C varom, ktorý obsahuje šalát a najmä kôpor. A zátrepku z mlieka a múky ("z" je správne) tiež nedávam, stačí väčšia zápražka zaliata mliekom a vodou, ktorú nechám povariť. Potom nakoniec pridám pokrájaný šalát a kôpor a už nevariť! Pridávam aj červenú sladkú papriku a cukor-trochu. Ocot sa pridáva po vychladnutí.
babav
Moja verzia:zaprazku urobim na vysmazenej slaninke,zalejem vodou,posolim,necham prejst varom ,primiesam kyslu smotanu,
zahrejem znova do varu,odstavim z ohna a nakoniec primiesam
listy salatu(tie nekrajam iba natrham na kusky).
Moja svokra zvykla do salatovice rozbijat vajcia(stratene),
podla poctu porcii.Kazdy vari ako mu chuti...;-)
marienka44
@Hanach , tak ako napisali ostatne, kopor a salat sa nevari, prida sa do uz odstaveneho hrnca. Kopor je proti naduvaniu a varom straca tuto schopnost. Kopor sa nikdy nevari!
hanach
Dík za komentáre, škriatok zaúradoval pri predložke. Ospravedlňujem sa.
zinnajdha
moja verzia: slabú ( málo múky ) zápražku, len na "pošpinenie"polievky, zalejem vývarom (zeleninovým alebo mäsovým, podľa toho, čo dom dá, povarím asi 5 - 10 minút (múka by sa mala variť 10 minút) a keď vypnem plyn, až potom pridám ten šalát. Niekedy robím polievku pridaním mladých púpavových listov - na jar, a výborná je zo žihľavy. Ak nemám žiadny vývar, použijem vodu z vodovodu a nejakú Magi kocku, "Zlatý bujón".




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia