Šalamúnové rezy

anina6 - fotkaanina6, 4. mája 2013
Šalamúnové rezy
Foto: anina6

Neviem prečo sa ten koláč tak volá, ale pod takým názvom som ho našla v starom časopise, myslím, že to bola Rodina. Moje dievčatá Zobraziť celý popisNeviem prečo sa ten koláč tak volá, ale pod takým názvom som ho našla v starom časopise, myslím, že to bola Rodina. Moje dievčatá ho majú veľmi radi, tak som ho dnes upiekla. Je jednoduchý a nenáročný, možno trošku viac sladký, ale raz za čas, no čo už. Veď posúďte.

15 minút
príprava
15-20 minút
na 180 °C

Suroviny

5 ks
2 hrnček 2,5 dl
1,5 hrnček 2,5 dl
1 ks
1/2 hrnček 2,5 dl
1
2-3 PL
1 ks




Postup

  1. 1

    Vodu, cukor, kakao a Heru pomaly zohrievame v kastróli na miernom plameni. Stále miešame, aby sa to pekne rozpustilo, nemalo by to vrieť. Takto rozpustenú zmes necháme trošku vychladnúť asi 10 minút. Z tejto zmesi odoberieme 1 hrnček a dáme do chladu.

  2. 2

    Do mierne vychladnutej zmesi primiešame múku s práškom do pečiva, vanilku a 5 vajíčok celých. Prešľaháme a vylejeme na vymastený plech. Ja som ho piekla na väčšom plechu. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov a pečieme zhruba asi 15-20 minút pri teplote 180 stupňov.

  3. 3

    Keď je koláč upečený, necháme ho trošku vychladiť, tak asi 10 minút a polejeme ho zmesou, ktorú sme si odobrali na začiatku. Povrch koláča môžme posypať kokosom, alebo posekanými orechami. Ja som mala orechy, tak som použila tie. Potom už len čakáme, aby vychladol a servírujeme.

    Šalamúnové rezy - obrázok 3

Diskusia k receptu

manya
zaujímavý koláčik, ukladám si pre manžela, ktorý môže akékoľvek, takéto jednoduché, bez plnky, piekla aj svokra, vyskúšam .
jeka
@Anina6 ,nemusíš čakáť,môžeš ho hned poliať,ja ho robím a mám ho pod názvom "desaťminútový",lebo netreba čakať,len všetko spracovavať,je fakt dobrý.
manya
keď desaťminútový tak zajtra skúsim.
anina6
ďakujem za komentáre dievčence, prajem pekný deň.
lidia3
ja ho mam pod nazvom vareny kolač a robim ho na mnoho spôsobov a mam ho už roky
anina6
lidia3 tiež ho poznám už dlho a teraz som ho upiekla mojej dcérke, ktorá sa učila na štátnice, má rada jednoduché koláčiky. díky za nahliadnutie.
martamm
Tieto rezy robievala moja mama kedysi, aj som zabudla na ne. Dakujem za pripomenutie. Heru nahradím maslom a koláč upečiem :)
anina6
martamm ja som tiež delila, 1/2 Hera a 1/2 maslo, ale v origináli receptu bola písaná Hera alebo Palmarín, tak som to uvádzala takto. zdezda vidím, že aj v tvojom recepte sa to uvádza pod názvom Šalamún. Takže koláčik už je dosť známy a dalo by sa povedať, že aj dosť dlho známy, no niekedy je dobré zopakovať si staré osvedčené a jednoduché recepty. a ďakujem za komentáre dievčatá.
mesiar50
Koláčik robievala kedysi moja žena... je jednoduchý ale príma.Tvoj vyzerá naozaj skvelo.
havino
nedávno tu bol pridaný, neviem pod akým názvom, ale to nepíšem preto, nech sa len dobré veci opakujú, len tam som to tiež spomínala, že tiež som ho dosť často piekla, mám ho napísaný medzi prvými receptami už pomaly, až ma zmrazilo ked som si to prerátala v hlave, 30 ročnom zošite. Naozaj rýchly a veľmi chutný koláč, sem tam som aj orechy pridala, hrozienka. ja som ho roky nepiekla, neviem čo človek zabudne aj na dobré a chutné jedlá. to je tým skúšaním nového. Koľko krát už ozaj neviem čo by som upiekla rýchle a osvedčené a na tento som pozabudla úplne. odporúčam a ja tiež veru upečiem, už nezabudnem.
anina6
mesiar50 ďakujem a ozaj je jednoduchý a tak ako píšeš je príma
anina6
havino je to možné že už tu bol podobný koláč pridaný, ale asi som ho minula. Tiež som ho už dlho nepiekla, mala som tu však dcéru, učila sa na štátnice a na jej želanie sa koláčik piekol a potom s ňou cestoval do BA. Takže díky za nahliadnutie.
ericka
aj ja som ho pár krát už piekla, keď som potrebovala len niečo rýchle,ale už som skoro naň aj zabudla.Určite ho najbližšie upečiem,ďakujem za pripomenutie.Je jednoduchý a výborný..
anina6
petka33 a ericka ďakujem za komenty, veru dobre je niekedy si pripomenúť aj staršie osvedečené recepty.
evanaaa
Toto je jeden z dosť častých koláčov uvedených tu na Vareche, len vždy pod iným názvom, ale to nevadí, lebo je dobrý, ja som si ho istý čas u nás kupovala, ani kupovaný nebol zlý....no, už nemôžem, ale mohla by som si upiecť.
anina6
evanaaa, ozaj je ten koláčik dobrý, a verím, že sa ti podaril. díky za komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia