Šafránový koláč Luciin kocúr fotorecept

elixir - fotkaelixir, 1. decembra 2012
Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept)
Foto: elixir

Už mám šafrán doma pomerne dlho a dumala som, na čo ho použiť. Potom som sa rozhodla venovať jeho časť tomuto nadýchanému, jednoduchému, vláčnemu Zobraziť celý popisUž mám šafrán doma pomerne dlho a dumala som, na čo ho použiť. Potom som sa rozhodla venovať jeho časť tomuto nadýchanému, jednoduchému, vláčnemu koláčiku, ktorého recept som poctivo okopírovala z internetu. Originálne pochádza zo Švédska a volá sa Lussekatter - Luciin kocúr. :)

15 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

1 ČL
1/4 g
Cesto:
4/5 hrnček
100g
1 ks
150 g
125 ml
1 ČL
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Pripravíme si surovinky. Ja som pri pečení použila okrúhlu formu s priemerom 20 cm, takže dávka cesta je len polovičná; hrnček má 250ml. Chcem ešte osvetliť tú 1/4 g šafránu: Na Slovensku som šafrán ešte nikdy nekupovala, ale tu ho dostať v gramových baleniach, takže z takého balenia som odobrala štvrťku. Už aj len z toho je koláčik pekný žltý. Inak sa dá ešte nabrať na špičku kávovej lyžičky...

    Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske si vymiešame vajíčko a cukor do penista, zmiešame šafrán a cukor do približne rovnomernej konzistencie a primiešame k vajíčkam.

    Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom pridáme roztopené maslo a mlieko. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva, dobre premiešame.

    Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme do vymastenej formy a dáme piecť.

    Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

hubata
Neviem síce ako chutí ten šafran, ale mne sa zdá veľmi suchý tento koláčik. Skôr tak cesto na bábovku, mafiny, alebo naplniť ho aspoň džemom ak nie krémom. Ako cesto to nevyzerá zle, len sa mi zasa nezdá to jedno vajíčko .......
afataga
mne sa zas kolacik paci preto, ze nie je kremovy :-) kazdy mame ine chute, nemam rada kremove torty, ked krem, tak tvaroh, smotana a pod.
medulienka122
to by bolo niečo pre môjho syna - tiež nemá rád krémové , len mi nie je jasné, že stačí jedno vajíčko, a ty ich na obr.č.1 máš dve:-)?,so šafranom som ešte nikdy nerobila, ale mám doma , tak najbližšie ho tam trochu šupnem
elixir
Vidím, že je viac vecí, čo tu musím upresniť. Dve vajíčka išli do celej dávky, použila som však nie klasickú veľkú formu, ale menšiu, ktorá má priemer len 20 cm... Tak som sa rozhodla dať len polovičnú dávku, lebo som sa bála, že by sa mi koláčik dobre neprepiekol. Preto sú na obrázku 2 vajíčka, ale použila som len jedno. To aj stačilo. :) Koláčik nie je krémový, to je jasné, ale nie je ani taký, že sa vám zastaví v krku od toho, že by bol suchý. Šafran nemá špecifickú chuť nejakú výraznú, ide skôr o farbu ktorú zanecháva na potrave, farbí pekne do žlta, ako som zistila. Schválne som si našla tento jednoduchý recept a spravila presne podľa neho, lebo som bola zvedavá sama na šafrán a chcela som mu dovoliť vyniknúť nejakým spôsobom. Nabudúce by som to možno skúsila aj s hrozienkami a orieškami.
Inak verím, že tá prvá fotka je zavádzajúca, neuvedomila som si, že sú na nej dve vajíčka, ospravedlňujem sa... :)
elixir
Tak som trošku poopravila úvod, pridala som hlavne veľkosť formy.
smajliqa
ak su vajicka domace a pekne zlte, nie je ten safran aj zbytocny? a tiez mam rada taketo kolaciky ku kavicke :) ako babovka :)
lusinkab
Mne sa tento kolacik velmi paci :-) jednoduchy a urcite vyborny,ukladam do KK ale este jedna otazka (kedze som blondinka) aky rozmer ma ten hrncek?Dakujem
3sandra3
aj ja by som rada vyskúšala,,, ale aký druh múky treba použiť?
mesiar50
@elixir ,
Suchy,nesuchy mne sa to pozdava.
Zajtra na ranajky by sa mi takyto kolacik zisiel.
Viem si ho predstavit ako ho zapijam s kakaovym mliekom.Tu v holandsku si ho sotva upeciem
Mozno doma zatial si ho ulozim moja polovicka
nerada mastne veci.Vdaka
elixir
@mesiar50 : dúfam, že budeš spokojný...s kakaovým mliečkom je to dobrý nápad :)
ywett
@elixir nielen lákavé polievky robíš, ale aj koláče, páči sa mi :-)
iva63
@elixir...tvoj rcp sa mi veľmi páči-:), tiež si šafran kupujem v nemecku...tak môžem koláčik vyskúšať...
mataliptak
mne sa tiež koláčik velmi páči ... nemusím krémové zákusky ale takéto mám rada ... niekto tu písal , že sa zdá suchý ale mne sa naopak zdá , že je jemný a vláčny ... ukladám a zajtra urobím ... ale bez toho šafránu,lebo ho nemám ale asi to nebude vadiť :-)
elixir
@mataliptak , @stacy777 Dúfam, že vám bude chutiť. Možno by ten šafran aj nechýbal, neviem. Zdal sa mi ten koláčik z neho len trošku žltší, než obvykle taký svetlý koláčik býva, už aj v ceste to bolo vidno po chvílke. Ale chuť nebola žiadna výrazná z neho. Čítala som o tom už predtým, ale predsalen som očakávala aj nejakú tú aspoň malú príchuť. :) Ale je to ozaj len o tej farbe.
elixir
@petra69 : to je v poriadku, múka mala byť naplnená do 2 dl v hrnčeku. Ale vďaka, som rada, že čítaš pozorne a premýšľaš :)
svedka
Kuk moje recepty, ako vyzera ,, luciin kocúr" naozaj :) tak sa vola, lebo ma mat ocka.toto je len safranovy kolac, nazov vooobec nesedi, ale kolacik je vyborny :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia