Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept)
Autor receptu: elixir
Už mám šafrán doma pomerne dlho a dumala som, na čo ho použiť. Potom som sa rozhodla venovať jeho časť tomuto nadýchanému, jednoduchému, vláčnemu koláčiku, ktorého recept som poctivo okopírovala z internetu. Originálne pochádza zo Švédska a volá sa Lussekatter - Luciin kocúr. :)
15 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup
- Pripravíme si surovinky. Ja som pri pečení použila okrúhlu formu s priemerom 20 cm, takže dávka cesta je len polovičná; hrnček má 250ml. Chcem ešte osvetliť tú 1/4 g šafránu: Na Slovensku som šafrán ešte nikdy nekupovala, ale tu ho dostať v gramových baleniach, takže z takého balenia som odobrala štvrťku. Už aj len z toho je koláčik pekný žltý. Inak sa dá ešte nabrať na špičku kávovej lyžičky...
- V miske si vymiešame vajíčko a cukor do penista, zmiešame šafrán a cukor do približne rovnomernej konzistencie a primiešame k vajíčkam.
- Potom pridáme roztopené maslo a mlieko. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva, dobre premiešame.
- Vylejeme do vymastenej formy a dáme piecť.