Šafránový koláč Luciin kocúr (fotorecept)

Autor receptu: elixir

Už mám šafrán doma pomerne dlho a dumala som, na čo ho použiť. Potom som sa rozhodla venovať jeho časť tomuto nadýchanému, jednoduchému, vláčnemu koláčiku, ktorého recept som poctivo okopírovala z internetu. Originálne pochádza zo Švédska a volá sa Lussekatter - Luciin kocúr. :)

15 minút
príprava
45 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si surovinky. Ja som pri pečení použila okrúhlu formu s priemerom 20 cm, takže dávka cesta je len polovičná; hrnček má 250ml. Chcem ešte osvetliť tú 1/4 g šafránu: Na Slovensku som šafrán ešte nikdy nekupovala, ale tu ho dostať v gramových baleniach, takže z takého balenia som odobrala štvrťku. Už aj len z toho je koláčik pekný žltý. Inak sa dá ešte nabrať na špičku kávovej lyžičky...
  2. V miske si vymiešame vajíčko a cukor do penista, zmiešame šafrán a cukor do približne rovnomernej konzistencie a primiešame k vajíčkam.
  3. Potom pridáme roztopené maslo a mlieko. Nakoniec pridáme múku a prášok do pečiva, dobre premiešame.
  4. Vylejeme do vymastenej formy a dáme piecť.