Sadlovníky

mamickan - bez fotkymamickan, 8. decembra 2011

Vždy pred Vianocami sa v našej rodine robila zabíjačka. Keďže sme všetko museli zužitkovať z prasiatka, tak aj sadlo, ktoré malo v bruchu sa Zobraziť celý popisVždy pred Vianocami sa v našej rodine robila zabíjačka. Keďže sme všetko museli zužitkovať z prasiatka, tak aj sadlo, ktoré malo v bruchu sa dalo zužitkovať na výborné koláčiky.

60
porcií
120 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Prvé cesto :
20 dkg
30 dkg pomleté
Druhé cesto :
25 dkg
1 ks
2 pol. lyžice
1 pol. lyžica
1/2 kávovej lyžičky
 podľa potreby
PLNKA:




Postup

  1. 1

    Zmiesyme si zvlášť prvé cesto a druhé cesto. Druhé cesto si rozvaľkáme na múkou posypanej doske na plát a natrieme naň prvé cesto. Preložíme ho ako obálku a zakryté s utierkou necháme stáť 1/2 hod. Toto prekladanie opakujeme dva krát po polhodine. Potom natenko cesto rozvaľkáme a vykrajujeme menšie štvorčeky, ktoré plníme do stredu rôznou plnkou a v strede preložíme kraje cesta cez plnku. Ukladáme na plech a potierame vajíčkom. Pečieme asi 30 min. pri 180 stupňoch v rúre. Plnky robíme makovú a orechovú tak, že si pomleté orechy a pomletý mak zabárame s mliekom a pridáme cukor podľa chuti. Použijeme aj lekvár najlepší je slivkový. Upečené koláčiky ešte teplé obalíme v práškovom cukre s vanilkou. Toto cesto sa dá použiť aj na slané pečivo a povrch sa natrie rozšľahaným vajíčkom, posype soľou, kmínom, sezamom a pod. Já robím vždy dvojnásobnú dávku, lebo robím aj slané a rýchlo sa tieto sadlovníky zjedia.

Diskusia k receptu

mamatata2
Moja mama robievala podobné, ale recept sa mi žiaľ neuchoval. Skúsim podľa Teba.
celia
poznáme tento recept má ho od mojej babky a už veľmi dávno je naozaj výborný
slavka11
hej najchutnejsie kolaciky mnam len problem je kde zohnat sadlo. Slanina je dostat ale sadlo nie :(
jaroslava31
Toto boli naše koláče starej Marky na každé Vianoce. Úžasné, chutné a jednoduché, chuť detstva. Ďakujem.
jeka
@sl ávka,skús použiť brav.masť,malo by to byť to isté nie?
ancicka
Poznám tento recept.Ako dieťa ,ale aj neskôr sme vždy po zabíjačke nechávali trocu sadla na sadlovniky.Tešili sme sa na ne,lebo sa počas roka nepiekli často.
@jeka ,z bravčovej masti to nieje ono,lebo masť je už vyškvarená.
Z čerstveho sadla je to pravé!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia