Vždy pred Vianocami sa v našej rodine robila zabíjačka. Keďže sme všetko museli zužitkovať z prasiatka, tak aj sadlo, ktoré malo v bruchu sa Zobraziť celý popisVždy pred Vianocami sa v našej rodine robila zabíjačka. Keďže sme všetko museli zužitkovať z prasiatka, tak aj sadlo, ktoré malo v bruchu sa dalo zužitkovať na výborné koláčiky.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Prvé cesto : | |
20 dkg |
|
30 dkg pomleté |
|
Druhé cesto : | |
25 dkg |
|
1 ks |
|
2 pol. lyžice |
|
1 pol. lyžica |
|
1/2 kávovej lyžičky |
|
podľa potreby |
|
PLNKA: | |
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Zmiesyme si zvlášť prvé cesto a druhé cesto. Druhé cesto si rozvaľkáme na múkou posypanej doske na plát a natrieme naň prvé cesto. Preložíme ho ako obálku a zakryté s utierkou necháme stáť 1/2 hod. Toto prekladanie opakujeme dva krát po polhodine. Potom natenko cesto rozvaľkáme a vykrajujeme menšie štvorčeky, ktoré plníme do stredu rôznou plnkou a v strede preložíme kraje cesta cez plnku. Ukladáme na plech a potierame vajíčkom. Pečieme asi 30 min. pri 180 stupňoch v rúre. Plnky robíme makovú a orechovú tak, že si pomleté orechy a pomletý mak zabárame s mliekom a pridáme cukor podľa chuti. Použijeme aj lekvár najlepší je slivkový. Upečené koláčiky ešte teplé obalíme v práškovom cukre s vanilkou. Toto cesto sa dá použiť aj na slané pečivo a povrch sa natrie rozšľahaným vajíčkom, posype soľou, kmínom, sezamom a pod. Já robím vždy dvojnásobnú dávku, lebo robím aj slané a rýchlo sa tieto sadlovníky zjedia.
@jeka ,z bravčovej masti to nieje ono,lebo masť je už vyškvarená.
Z čerstveho sadla je to pravé!