Sadlovníky
Autor receptu: mamickan
Vždy pred Vianocami sa v našej rodine robila zabíjačka. Keďže sme všetko museli zužitkovať z prasiatka, tak aj sadlo, ktoré malo v bruchu sa dalo zužitkovať na výborné koláčiky.
60 porcií |
120 minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Zmiesyme si zvlášť prvé cesto a druhé cesto. Druhé cesto si rozvaľkáme na múkou posypanej doske na plát a natrieme naň prvé cesto. Preložíme ho ako obálku a zakryté s utierkou necháme stáť 1/2 hod. Toto prekladanie opakujeme dva krát po polhodine. Potom natenko cesto rozvaľkáme a vykrajujeme menšie štvorčeky, ktoré plníme do stredu rôznou plnkou a v strede preložíme kraje cesta cez plnku. Ukladáme na plech a potierame vajíčkom. Pečieme asi 30 min. pri 180 stupňoch v rúre.
Plnky robíme makovú a orechovú tak, že si pomleté orechy a pomletý mak zabárame s mliekom a pridáme cukor podľa chuti. Použijeme aj lekvár najlepší je slivkový.
Upečené koláčiky ešte teplé obalíme v práškovom cukre s vanilkou.
Toto cesto sa dá použiť aj na slané pečivo a povrch sa natrie rozšľahaným vajíčkom, posype soľou, kmínom, sezamom a pod.
Já robím vždy dvojnásobnú dávku, lebo robím aj slané a rýchlo sa tieto sadlovníky zjedia.