Sadlové rožky so šampanským fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 13. januára 2016

Dostala som domáce sadlo úplne čerstvé a vyskúšala som ho urobiť so šampanským, ktoré som si pre tento účel odložila v chladničke od Silvestra..

40
porcií
70 minút
príprava
2x20 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
700 g
400 g
2 PL
1 ks
1 ČL
1 PL
2 dl
1 dl
Plnka maková:
100 g
3 PL
Plnka orechová:
100 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Múku som si preosiala na pracovnú dosku...odobrala som z nej 100 g. a zmiesila som ju so sadlom..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    sadlo som premiesila s múkou a uložila do chladničky na pol hodinu..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    k preosiatej múke som pridala soľ, cukor,vajce,smotanu a v malých dávkach som pridávala šampanské..a potom som podľa potreby prilievala aj minerálnu vodu..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    cesto som dobre vypracovala...a uložila do chladničky na pol hodinu..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som ho vybrala, rozvaľkala na kruh a potrela som ho sadlom..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    cesto som začala rolovať..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zrolované cesto som prevaľkala na tvar tehly a z dvoch protiľahlých bokov som preložila..uložila som ho do chladničky na 20 min. potom som ho opäť rozvaľkala a uložila do tvaru obálky..opäť dala do chladničky..i tretí krát som ho prevaľkala, preložila a nechala odpočívať 20 min..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    cesto som si rozdelila na 2 polovice...jednu som rozvaľkala do tvaru kolesa pokrájala na 16trojuholníkov, položila som orechovú plnku a od širšieho konca zrolovala do tvaru rožka..potrela som ho vajcom a uložila na plech..druhú polovicu som pokrájala na obdĺžniky naplnila makovou plnkou a zložila do tvaru vankúšika...potrela vajcom a uložila na ďalší plech..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    upečené rožky som dala na mriežku vychladiť..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    vychladnuté som posypala práškovým cukrom..

    Sadlové rožky so šampanským (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

smejkad
neuveritelne chutky robis, vazne rozmyslam, kde zozeniem sadlo, krasne ich mas :-)
tatranka
Ďakujem Izabelka za pripnutie receptu na Facebook.Mám podobný recept,len nie mleté sadlo,ale potrieť stuhnutou masťou,nie roztopenou.No skúsila by som ich takto urobiť,len bude asi problém s tým sadlom,ako píše @smejkad a možno že aj nie.
terinka55
5*, úplne si viem predstaviť "zahryznutie" a to "nebíčko v papuľke" :-) Takéto ľúbim, mňam...
cesminaz
Sadlove pecivo som nejedla uz takych 16 rokov :-) Vzdy sa chystam,ze raz spravim,ale zostalo to doteraz len pri chystani.Mas ich pekne @izabelka ako vzdy od teba :-)
farbuska
láka ma urobiť ich, ale neviem, či zoženiem sadlo. vyzerajú veľmi chutne.
pilcik
Tie vyzerajú moc dobré hneď by som si dal.
zuzanka1367
Nič podobné som nikdy nejedla, kedže Tvoju zručnosť v kuchyni tíško obdivujem, rada by som to okoštovala, šumivý sekt by som so sebou priniesla :)
havino
vyzerajú chutne, orechové takéto ja rada, len sádlo, ja som ho nevidela od detstva, čo sme zabíjačky robili
lulo
tieto rožky určite urobim niečo podobné som robil a boli super
izabella929
Veľmi ste ma potešili vašimi komentármi.-)Je skutočne problém dostať sa k čerstvému sadlu..mám teraz šťastie, tu kde žijem, mám dobrú susedku, ktorá mi zabezpečuje všetky domáce suroviny úplne čerstvé takže vďaka jej mám takmer všetko čo sa domácej zabíjačky týka..toto cesto je skutočne krehké, lístkuje sa a má príjemnú chuť..teším sa, že sa vám recept páči a ďakujem pekne za milé slová..)
mramar
To sadlo je surové alebo sa používa vytopené? Lebo niekde sa sádelníky robia z vytopeného (ako bravčová masť) a niekde som videla recepty zo surového sadla (brušného tuku) - čo sa mi vidí trochu divné. Ale možno nie - veď ono sa to potom aj tak pečie
izabella929
@mramar , používa sa surové sadlo..neskúšala som robiť z vytopeného..určite je to tak, ako píšešte, to sa vypečie..
janger
Sadlo je zrejme nieco ine, ako slanina? Moc sa v tom nevyznam. Obycajna mast sa robi zo slaniny ( a ta je z chrbta, ci z brucha )? A sadlo nie je z okolia brusnych organov? @izabelka , vysvetli, prosim ta...nuz, ale kedze (bravcove
janger
Vidim, ze sa moj koment nezobrazil cely (asi je to preto, ze som pouzila smajlik)....kedze bravcove sadlo nemam, tak tieto paradne rozteky robit nebudem, ale pacia sa mi veru...
medovnicek
Izabelka sadlo mám v mrazničke, takže určite vyskúšam, veľmi ma zaujalo to šampanské pridané do cesta:)
danda3
Sadlové rožky som robievala, veľká pochúťka, vydržali dlho čerstvé, teda pokiaľ sa nezjedli, so šampanskýám novinka, asi cesto fajn prekyprí.
sracz
Krása, fantázia, úžasná chuť, milá Izka, @izabella929 a naviac moje veľké ĎAKUJEM za spomienky na dávno dávno odišlé detstvo!
izabella929
@sracz , to vieš, že varím a pečiem tak, ako ma to naučila maminka..a stále sa snažím myslieť na to všetko, čo mi radila..veď to sám vieš, čo to pre nás znamená...)veľké ďakujem.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia