Ryžový nákyp zo zvyšku ryže... :-)

lenkanagy - fotkalenkanagy, 2. augusta 2011
Ryžový nákyp zo zvyšku ryže... :-)
Foto: lenkanagy
1
porcia
5 minút
príprava
20 minút
na 150 °C

Suroviny

120 g uvarená
40 g
1 ks surové
20 g
74 g
 na vysypanie plechu
 na vymastenie plechu




Postup

  1. 1

    Žítok vymiešame spolu s cukrom. Pridáme uvarenú ryžu, múku a bielko, ktoré sme najpr vyšlahali na sneh. Formu na pečenie - misku na jednu porciu - vymažeme olejom a vysypeme strúhankou. Nalejeme do nej vymiešanú zmes a poukladáme do zmesi černice. Pečieme vo vyhrietej rúre pri 200stupňoch C. 10 minút. Potom znížime teplotu na 150stupňov a dopekáme asi 10minút. Kdo má rád veľmi sladký nákyp, ten si môže hotové jedlo poliať sirupom, alebo posypať práškovým cukrom. Škoda, že som ešte nevidela práškový trstinový, alebo hnedý cukor...:-(

Diskusia k receptu

viera1
Neskúšala si ho pomlieť ?Ja myslím,že by to nemal byť problém.
domci4
wow, teraz som si natrhala znova černice... :) niečo podniknem ;)
viera1
Tiež meliem na mlynčeku na mak,ale to len takýmto spôsobom ho čistím,aby mi tam neostal mak.
Teraz som sa pozerala na trstinový cukor a myslím,že vôbec ho nepotrebuješ mlieť,je jemnučký a práveže oceníš to jemné chrumkanie,keď nákyp pocukruješ.Hnedý cukor nekupujem,je to pre mňa taký istý podvod na zákazníkoch ako tmavý chlieb (a je len prifarbovaný).Hnedý cukor je repný cukor.
jatanika
@viera1 , a veď to aj na obale hnedého cukru je napísané, že je z repy :-)) ... @lenkanagy , pekné servírovanie ... každému vlastnú mištičku ...
dorisa
Krásny nákyp. V tomto prípade platí, najprv jedia oči.
cvikla
Recept sa mi velmi paci. Vyskusam a ukladam do KK.
atka7
krasny receptik, hned by som si dala :)
lenkanagy
Nerafinovaný hnedý cukor obsahuje oproti bielemu cukru nespočetné množstvo minerálnych látok. Telu dodáva vápnik, železo, fosfor, draslík a sodík. Pri jeho výrobe sa biely cukor obaľuje melasou, teda sirupom, ktorý zmení jeho farbu a dodá mu živiny. Podľa hrúbky melasy a veľkosti kryštálov sa rozoznávajú jednotlivé druhy hnedého cukru. Má vlhkejšiu textúru, a preto je vhodný na prípravu koláčov a dezertov, ktorým pridáva vláčnosť a bohatú chuť. Nemôžeme ho skladovať tak dlho ako biely cukor, pretože rýchlo vyschne a stvrdne.

marienka44
Hnedy cukor kupeny v Kauflande ma na obale napisane, ze je trstinovy. Musime verit...
evanaaa
Ten cukor je ozaj dvojaký - hnedý repný, ako ho uvádza Lenkanagy a hnedý trstinový, takže je v tom rozdieľ. Ale ten ryžový nákyp je dobrý s oboma a j LENKA ten tvoj, ja robím podobne, len nedávam múku, zdá sa mi zbytočná, veď vajcie to spoja. Nikedy ho preložím kompótom, alebo polejem sirupom. A už dva týždne sa chystám ho urobiť.
evanaaa
...tie černice ho krásne dekorujú, ale sú aj chutné, škoda len, že sú v obchode tak drahé.
lenkanagy
evanaaa:
múku som tam pridala iba k voli tomu, aby toho bolo trošku viac... :-))) no a černice si treba zasadiť pri dome a tesne pred varením si natrhať :-) alebo ísť na prechádzku do lesa...tam rastú tiež.
aleana
skuste si kupit v obchode so zdravou vyzivou "Vollrohr zucker",vyzera skoro ako praskovy a ma uplne inu chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia