Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom fotorecept

dorisa - fotkadorisa, 20. februára 2012
Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept)
Foto: dorisa

Takto nezvyknem robievať ryžový nákyp, ale som chcela využiť čerešňový kompót, preto taká kombinácia. A verte, že chutil lepšie, ako klasika, s jablkami.

4-6
porcie
30 minút
príprava
40-50 minút
na 200 °C

Suroviny

1 a 1/2 hrnčeka
125 g
1 ks
200-250 ml na ryžu
500 ml na puding
1 ks
3+3 PL (3 do pudingu)
2 ks
1 ks
  na ozdobu




Postup

  1. 1

    Umytu ryžu osolime a uvaríme vo vode, pred koncom varenia pridáme mlieko a dovaríme. Ryžu v mlieku necháme vychladnúť.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do ryže vmiešame maslo, vymiešane so žĺtkami a cukrom.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Tento sneh miešame do ryže.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z mlieka , cukru a pudingového prášku uvaríme puding, necháme ho trocha vychladnúť.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zoberieme si misu na zapekanie z janskeho skla a vytrieme ju maslom. Na spodok navrstvíme polovicu ryžovej zmesi...

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na ryžu naukladáme vykôstkované čerešne z kompótu.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na čerešne nalejeme puding.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Potom na puding dáme ostatnú ryžu.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vrch posypeme škoricovým cukrom a polejeme maslom. Nákyp dáme piecť do rúry.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Po upečení rozkrájame na porcie, posypeme ešte práškovým cukrom a podávame poliate sirupom. Dobrú chuť.

    Ryžový nákyp s čerešňami a vanilkovým pudingom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

salinka
Ryžový nákyp robievam pre dcéru, ale v tvojom recepte mal zaujal ten puding. To musím vyskúšať.
vierik
Takto pred obedom?Vyzerá výborný a veru s pudingom som ešte ani ja nerobila,musím vyskúšať ...:-) ♥
tiny77
...a to som si myslela, ze robim najlepsi ryzovy nakyp na svete :) tak ok, posuvam sa na druhe miesto :) zajtra mame na obed tento. ukladam :) kraaaasne. a ten zapeceny vrch....
bejgi
joj @Dorisa , vyzerá lákavo na zjedenie, akurát som premýšľala, že čo už uvariť, pripomenula si mi, zajtra bude na obedík :)
elisticka
super urobim synovi hrozne lubi ryzovy nakyp a teraz maju vykostkovane visne v akcii tak vyskusam:-))
izabella929
krásny nákyp.-)) toto je aj u nás šláger...ryžu na sladko aj 2X za týždeň by sme chceli..-) výborné papaníčko.-)
3sandra3
super nákyp,,,, to verím, že ste si pochutnali... :-))
ola111
Urobím v sobotu podľa teba,vyzerá výborne,kde majú vykôstkované
višne @elisticka ?
tykadielko
mňamušky-hamušky...ďakujem za inšpiráciu...tento týždeň upečieme :D
rigocka
Jééj to je dobrý nápad s tým pudingom,musí to byť výborné:),s čerešňami som už robila ale s pudingom nie.Môj malinký synátor (len 24 ročný:)) miluje ryžový nákyp určite sa poteší.
dorisa
@rigocka , ďakujem za komentár, pozdravujem synátora, určite sa ryžovému nákypu poteší.
dorisa
@palokuchki , aj ja som prvýkrát dala do ryžového nákypu puding, bála som sa, či to moju stravníkovi bude chutiť...ale, chutilo:)ďakujem za komentár
alena45
už sa teším na sobotu, určite si takýto nákyp urobím.
cica2
lákavé a krásne, mňam...ja zbožňujem ryžový nákyp :-)
irenaw
vyzerá to výborne s tým pudingom, ukladám si :)
jerica
@dorisa pekné aj určite dobré ako koláčik, inšpirácii nie je nikdy dosť! :-)
foto na jedničku :-)
janger
Ryzovy nakyp mam rada s ceresnami, ale vzdy som ich dala len tak ako prilohu. Vyskusam aj tento tvoj sposob, paci sa mi to, aj s tym pudingom.
dorisa
@janger , ja mám najradšej s jablkami, ale treba využiť kompóty, tak som zmenila a.....vyšlo to nad očakávanie:ďakujem za komentár. @jerica , ďakujem za pochvalu.
tiny77
s jablkami robievame len zemlovku. Musim vyskusat aj nakyp s jablkami. Robila som tento s pudingom, len pomer ingrediencii som prispobila nasej obrovskej rodine :) Akurat som to mala dat do vacsieho pekaca, lebo to v mensom pekaci (ako robievam obvykle) bolo vdaka pudingu takmer kopcovite, a masielko zvrchu mi postekalo a dymilo. Inak chutovo ok, aj deti ocenili, ze som ceresne odkôstkovala :) ryzovy nakyp robim takmer tak isto (iny pomer surovin) vzdy s ceresnami, citronovou korou, na vrch cukrovy sneh z bielkov. K pudingovemu sa vsak urcite este vratim, aj s vacsim pekacom :)
marta23
@dorisa , nemáte v rozpise surovín uvedený cukor ani jeho množstvo, ktoré treba pridať do uvarenej ryže. Cukor je uvedený len do pudingu a na posypanie. A prečo aj Vy nazývate tú sklenenú misu ako jánsku? Už to tiež niekto pripomienkoval. Volá sa jenská misa a jenské sklo. Je to varné borokremičité sklo, ktoré odoláva vyššiemu teplu. Schválne píšem, že teplu lebo teplota je nesprávne. Teplota je len prejav tepla. Vyrábať sa začalo prvýkrát v nemeckom meste JENA a odtiaľ je ten názov.
dorisa
@marta23 , @tatranocka , áno, s cukrom :tak je to myslené a je to tak aj pripravené. Tak neviem, ako mám zapekaciu misu nazývať, aby som ulahodila...... ja to volám misa z janskeho skla. Odkiaľ je názov tiež viem, že z mesta Jena v Nemecku.Či je pomenovanie správne, ale každý asi vie o čo sa jedná. Ďakujem za komentáre a prajem dobrú chuť.
wonderalice
A aký objem ma tá janská/jenská/sklenená misa, v ktorej robievaš nákyp? Ja by som ho chcela tiež upiecť, len neviem či to mám naložiť do podobnej misy alebo do menšieho plechu.
gordonko
@dorisa
...ak dovolíš urobím zmenu a budem sa čudovať ,,Ty si tam dala ryžu ????,, ..... ostatní sa čudujú pudingu
ešte nikdy som rýžový nákyp nerobil ,ale budem ho robiť len čo dojem čo mam navarené ...Tvoj recept sa mi páčí a už sa pohrávam s myšlenkou že tam dam mix ovocia
..vdaka za recept
dorisa
@gordonko , si predstav, že RYŽU som tam dala, guľatučkú.....xixi. tak ti vrele doporučujem túto lahôdku nebudeš ľutovať. Môžeš kľudne dať iné ovocie, ja väčšinou dávam strúhané jablká potom ale nedávam puding. Ďakujem za komentár a prajem dobrú chuť.
janealli
Dnes som robila ryžový nákyp podľa teba s pudingom a strúhanými jablkami pre prázdninujúce vnučky a bol vynikajúci. Jedna z nich neje kompótové ovocie v ničom a táto kombinácia jej veľmi chutila. Vďaka za inšpiráciu.
jozka2
dorisa,ale ryzovy nakyp sa robi s ceresnami ako robis a zemlovka s jablkami,ci sa mylim?Ja som ho nerobila daaavno, az minuly tyzden a tiez s ceresnami a na vrch sneh.Inac vyzera chutne.
dorisa
@jozka2 , ja robím ryžový s jablkami, mám ich veľa , aj natlačené v pohároch a tak nám to chutí, môj muž bývalý zas ma rad na vrchu sneh, to ja zas neznášam, tak si varím, ako mne chutí a to je hlavné. Aj žemľovku robievam aj s tvarohom, ale aj bez neho, iba s jablkami. Ďakujem za pochvalu a komentár.
toskana184
Dobry den, chcem sa opytat, v akom mnozstve vody ste najprv ryzu varili a ako dlho priblizne? Dakujem :)
dorisa
@toskana184 , až do polomäkka, tak asi 10-12 minút, tak,ako keď variš normálne ryžu k mäsu, len s tym rozdielom,ze sa nedáva olej,ani cibuľa :) , aby nebola tam žiadna voda a potom dolievať mlieko podľa potreby až do požadovanej konzistencie, aby mliečko vsiaklo do ryže. Treba skúšať a dávať na ryžu pozor, premiešavať. verím, že sa nákyp podarí.

strelka
Vyyyborny nakyp :-) mne boli tri lyzice cukru na cely objem trochu malo, ale manzelovi to prave tak vyhovovalo.
bonco
Manželka to spravila k obedu,je to výborné s pudingom....
altyn
Výborný recept! Nemal som višne, ale červené ríbezle a málo, tak som pridal strúhané jablká zavárané, tiež malý pohár. A puding len obyčajný vanilkový. No aj tak to je výborné, ten puding z toho spravil iný level.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia