Ryža s kurkumou

strelec - fotkastrelec, 6. júna 2013
Ryža s kurkumou
Foto: strelec

Tento recept som čerpal z knihy: Varíme z potravín , ktoré zdolávajú rakovinu od autorov Richard Béliveau, Ph.D. a Denis Gingras Ph.D. Recept je Zobraziť celý popisTento recept som čerpal z knihy: Varíme z potravín , ktoré zdolávajú rakovinu od autorov Richard Béliveau, Ph.D. a Denis Gingras Ph.D. Recept je veľmi chutný, obsahuje značné množstvá látok s veľmi silnými protizápalovými účinkami - kurkumín v kurkume . Denná konzumácia kurkumy znižuje množstvo prozápalových látok v krvi. Keďže zápal má významný podiel aj pri vývoji rakoviny, protizápalová aktivita kurkumy znamená zaujímavý prístup v prevencii rakoviny.

4
porcie
90 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

60 ml
1 ks
1 ks
1 ks
250 g
400 g
2 ks
2 PL
1 l




Postup

  1. 1

    V hrubostennom hrnci zohrejeme olivový olej .Cibuľu s paprikou restujeme pri stredne vysokej teplote.

    Ryža s kurkumou - obrázok 1
  2. 2

    Keď začne zelenina hnednúť pridáme mrazený zelený hrášok. Varíme za stáleho miešania približne 3 minúty. Pridáme ryžu, znížime teplotu a neprestávame miešať. Pridáme bobkový list, kurkumu, osolíme hrubozrnnou soľou a okoreníme podľa chuti.

  3. 3

    Prilejeme len toľko vývaru, aby bola ryža ponorená. Prikryjeme a pečieme v rúre približne 1 hodinu. Vytiahneme z rúry a pred podávaním necháme prikryté 10 minút postáť.

Diskusia k receptu

marianne
kurkumu pouzivam casto,hlavne do ryze,ale aj pseno a pohanku som s nou robila,je to velmi dobre a ze ma take ucinky som nevedela,citala som,ze aj na klby je dobra...
frezia68
Áno,kurkuma má protizápalové ,antioxidačné vlastnosti,ako si uviedol a tento recept už je v KK,aby som nezabudla urobiť :-)
mracik9
Kurkumu som objavila nie tak dávno,ale zato ju teraz používam všade,tým že nemá žiadnu príchuť,je to výhoda,aj do ryže :))
angast
Zdravé jedlá sem patria. A ryža s kurkumou a zeleninou je nielen chutná , ale i pomáha uzdravovať. Výborný recept.
mariamka
toto si ukladam, a najblizsie urobim, dnes som varila ryzu 2x a just som to presvihla :)..je chvalyhodne, ze k peknemu receptu ste pridali aj cenne informacie o zdravotnych ucinkoch kurkumy, este ze je ta Varecha :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia