Ryža s kurkumou

Autor receptu: strelec

Tento recept som čerpal z knihy: Varíme z potravín , ktoré zdolávajú rakovinu od autorov Richard Béliveau, Ph.D. a Denis Gingras Ph.D. Recept je veľmi chutný, obsahuje značné množstvá látok s veľmi silnými protizápalovými účinkami - kurkumín v kurkume . Denná konzumácia kurkumy znižuje množstvo prozápalových látok v krvi. Keďže zápal má významný podiel aj pri vývoji rakoviny, protizápalová aktivita kurkumy znamená zaujímavý prístup v prevencii rakoviny.

4
porcie
90 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. V hrubostennom hrnci zohrejeme olivový olej .Cibuľu s paprikou restujeme pri stredne vysokej teplote.
  2. Keď začne zelenina hnednúť pridáme mrazený zelený hrášok. Varíme za stáleho miešania približne 3 minúty. Pridáme ryžu, znížime teplotu a neprestávame miešať. Pridáme bobkový list, kurkumu, osolíme hrubozrnnou soľou a okoreníme podľa chuti.
  3. Prilejeme len toľko vývaru, aby bola ryža ponorená. Prikryjeme a pečieme v rúre približne 1 hodinu. Vytiahneme z rúry a pred podávaním necháme prikryté 10 minút postáť.