Rýchlojablčník

bonpari - fotkabonpari, 5. januára 2012
Rýchlojablčník
Foto: bonpari

Keď majú prísť nejakí hostia a mne sa nechce vymýšľať a skúšať novinky, či tráviť dlhý čas v kuchyni, upečiem tento rýchly jabĺčkový koláč. Zobraziť celý popisKeď majú prísť nejakí hostia a mne sa nechce vymýšľať a skúšať novinky, či tráviť dlhý čas v kuchyni, upečiem tento rýchly jabĺčkový koláč. A ešte sa nestalo, že by do druhého dňa zostal jediný kúsok nezjedený :)

12
porcií
20 minút
príprava
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1 šálka




Postup

  1. 1

    Heru dám do mrazničky, aby poriadne stuhla. Zatiaľ si v mise zmiešam suché suroviny a pripravím si menší plech na pečenie. Môj má 30 cm dĺžku a 20 cm šírku. Na plech používam buď klasický papier na pečenie alebo teraz po novom silikónovú podložku.

  2. 2

    Jablká dávam vždy odoka, priznám sa, že niekedy musím aj dostrúhať, lebo mi chýba. Takže jablká očistím, zbavím šupky a nastrúham na hrubom strúhadle. Podľa chuti ich zmiešam so škoricovým cukrom, mletou škoricou a dosladím, ak treba, hnedým cukrom.

  3. 3

    Keď je všetko pripravené, vyberiem Heru z mrazničky a na hrubom strúhadle ju nastrúham na dno plechu. Nie veľa ale tak, aby bol jemne pokrytý celý spodok. Vložím ju znova do mrazničky, aby sa netopila, kým budem plniť plech. Na Heru rovnomerne nasypem 1/3 suchej zmesi a potom príde vrstva jabĺk. Na jablká opäť suchá zmes, potom jablká a posledná suchá časť. Vlastne vytvoríme 3 suché a 2 mokré - jablkové poschodia. Navrch nastrúham znova Heru tak, aby som pokryla celý vrch. Väčšinou miniem tak 2/3 z celej Hery.

  4. 4

    Koláč pečiem na 200 stupňoch dovtedy, kým sa hore nevytvorí hnedá chrumkavá kôrka. Treba ho stále sledovať, väčšinou je to tak 30-40 minút. Koláčik necháme vychladnúť, tak, aby nepálil, ale bol ešte stále teplý. Podávame s čerstvo ušľahanou šľahačkou.

    Rýchlojablčník - obrázok 4

Diskusia k receptu

fialka49
Robím podobný, miesto jabĺk dávam riedky ochutený tvaroh (s mliekom) do tvarohu popichám zavárané ovocie. Koláč je výborný.
irenaw
podobný som jedla a bol veľmi dobrý, takže ukladám
betty21
Podobný som robievala pred rokmi, je výborný. Vtedy sme ho volali sypaná štrúdľa. Ukladám, dík za pripomenutie :)
sazuna
Hm, kolacik sa prave pecie v trube a uz sa velmi tesime!!!!! :o))
bonpari
sucha zmes je praskovy cukor a obe muky dokopy :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia