Ruský ražný kvas (квас c ржаного хлеба)

jolkipalki - fotkajolkipalki, 14. októbra 2009

Kto ste tam boli (na východ od Vyšného Nemeckého) iste si pamätáte na cisterny s nápisom КВАС a tetuškou s nadváhou, čapujúcou nevábne vyzerajúcu tekutinu. Alebo v stánkoch s tým istým nápisom, kde pre zmenu tento letný nápoj čapoval fúzatý Kavkazec.

3 dni minút
príprava

Suroviny

1 kg
8 -10 l
200 g
25  g
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Možno si nabral odvahu a skúsil si sa napiť. A možno ti ani nechutil. No zjavne si nepil domáci kvas. V princípe sa nedá kvas v horúčavách ničím nahradiť. Zvyšuje chuť do jedla, je tonizujúci a hlavne vie zahasiť smäd. Na rozdiel od čistej chlórovanej vody, alebo sladkých malinoviek, kvas obsahuje obrovské množstvo zdraviu prospešných zložiek. Existuje strašne veľa druhov kvasu, aj doma občas meníme receptúru, aby sme sa „neobjedli“. Napríklad veľmi zdravý je cviklový kvas, robí sa zo zeleniny, citróna... Dnes napíšem o chlebnom kvase z ražného chleba, ale postupne pridám aj ďalšie recepty. Takže začíname chlebom. Ražný chlieb narežeme na kocky a nasušíme ich v rúre, aby sme získali sucháre.

  2. 2

    Tieto sucháre vložíme do hrnca a zalejeme кипятком (vriacou vodou) a necháme postáť tak 3 – 4 hodinky.

  3. 3

    Precedíme to čo vznikne a dodáme do precedeného vývaru droždie a cukor. Teraz to prikryjeme napr. utierkou alebo plienkou (v Rusku v každej rodine je základom kuchynskej výbavy марля ( niečo medzi naozajstnou plienkou a veľkým obväzom) a opäť necháme brodiť 5-6 hodín. Aby výsledná tekutina mala farbu, zvykneme dávať karamelizovaný cukor.

  4. 4

    Keď sa kvas začne peniť, treba ho rozliať do fliaš. Najlepšie do kompótových, my máme napríklad aj 5 l fľaše. Ale dá sa aj do plastových fliaš. Nezabudnite do každej fľaše vložiť zopár hrozienok a fľaše zatvorte.

  5. 5

    O také 2 - 3 dni je kvas готов (pripravený k pitiu). Хлебный квас je napríklad v lete na chate veľmi populárny для окрошки, čo je v princípe niečo ako náš parížsky šalat, ale okroške v ďaľšom recepte. Takže: na zdarovje druzia.

Diskusia k receptu

jarco
Nemá chybu, dávam si Ťa medzi obľúbených a budem pravidelne sledovať. Poučné aj zábavné :-)
jarco
Funkicia na pridávanie medzi obľúbených teraz nefunguje, tak nabudúce :-)
zats
Не надо путать Украинский (kysly a hnusny) квас и Русский квас!
В России для приготовления кваса продают прекрасное сусло(roztok kvasu). Priprava je velmi rychla a nie zlozita. Potrebujeme trochu drozdia, cukru, vody a roztokz kvasu. Slovakom to chuti ako Koffola.
jolkipalki
Re: Zats - tych receptov je strasne vela. Ja som napisal ako to robime my doma. Ty uz vidim reklamujes "roztok kvasu". NO - niet nad domaci kvas:-))))
voz12
Pili sme kvas dobrý aj menej dobrý, V horúcom lete výborne osvieži.Vkladám do kk
carisma
Je to ozaj výborný nápoj, pila som ho v Užgorode čapovaný k šašliku, určite vyskúšam domáci
mauosko
Ja som ho pil niekedy v 1978 , keď som tam bol s rodičmi na dovolenke. Je to dlhá doba. Už si poriadne ani nepamätám akú mal chuť. Pamätám si, že mi vtedy chutil. Alebo som sa len hral na to, že si verejne už môžem vypiť pivo? Teda ako že pivo. Neviem presne kde všade som ho pil. Prešli sme autom až do Jerevanu. Pili sme ho prakticky všade kde sme sa zastavili. Teda isto som pil aj ukrajinský, aj arménsky, gruzínsky, či moldavský. Neviem teda posúdiť ani to, či bol niektorý z nich lepší, či horší. Jedno mi však utkvelo v pamäti. Presne to, čo Jolkipalki uvádza o jeho predaji. Bábušky vzadu pod pláteným prístreškom za cisternou. A ešte niečo. Na dnešné pomery doslova nehygienické podávanie. Jeden malý lavór so špinavou vodou v ktorom sa poháre len tak opláchli a išli znovu do obehu. Inak fajn.
jozka2
Jolkipalki ja ti nesmierne dakujem za tento recept to som az oci vyvalila ked som ho citala.V roku 1966 sme sli autom do Odesy atam som ho pila,denne,naramne mi chutil pre jeho osviezujucu chut.Od vtedy pytam recept na jeho vyrobu a nikdy som ho nedostala fiha atk to idem skusit no to je parada.Presne ako pise mauosko laavor s vodou a nenachytali sme ziadne bacile a pil sa az sa do teba tahalo
tancotanka
kvas je senzačný... pila som ho niekedy v 1983, trochu pripomínal Kofolu... ukladám :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha