Ruský ražný kvas (квас c ржаного хлеба)

Autor receptu: jolkipalki

Kto ste tam boli (na východ od Vyšného Nemeckého) iste si pamätáte na cisterny s nápisom КВАС a tetuškou s nadváhou, čapujúcou nevábne vyzerajúcu tekutinu. Alebo v stánkoch s tým istým nápisom, kde pre zmenu tento letný nápoj čapoval fúzatý Kavkazec.

3 dni minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Možno si nabral odvahu a skúsil si sa napiť. A možno ti ani nechutil. No zjavne si nepil domáci kvas. V princípe sa nedá kvas v horúčavách ničím nahradiť. Zvyšuje chuť do jedla, je tonizujúci a hlavne vie zahasiť smäd. Na rozdiel od čistej chlórovanej vody, alebo sladkých malinoviek, kvas obsahuje obrovské množstvo zdraviu prospešných zložiek. Existuje strašne veľa druhov kvasu, aj doma občas meníme receptúru, aby sme sa „neobjedli“. Napríklad veľmi zdravý je cviklový kvas, robí sa zo zeleniny, citróna... Dnes napíšem o chlebnom kvase z ražného chleba, ale postupne pridám aj ďalšie recepty. Takže začíname chlebom. Ražný chlieb narežeme na kocky a nasušíme ich v rúre, aby sme získali sucháre.
  2. Tieto sucháre vložíme do hrnca a zalejeme кипятком (vriacou vodou) a necháme postáť tak 3 – 4 hodinky.
  3. Precedíme to čo vznikne a dodáme do precedeného vývaru droždie a cukor. Teraz to prikryjeme napr. utierkou alebo plienkou (v Rusku v každej rodine je základom kuchynskej výbavy марля ( niečo medzi naozajstnou plienkou a veľkým obväzom) a opäť necháme brodiť 5-6 hodín. Aby výsledná tekutina mala farbu, zvykneme dávať karamelizovaný cukor.
  4. Keď sa kvas začne peniť, treba ho rozliať do fliaš. Najlepšie do kompótových, my máme napríklad aj 5 l fľaše. Ale dá sa aj do plastových fliaš. Nezabudnite do každej fľaše vložiť zopár hrozienok a fľaše zatvorte.
  5. O také 2 - 3 dni je kvas готов (pripravený k pitiu). Хлебный квас je napríklad v lete na chate veľmi populárny для окрошки, čo je v princípe niečo ako náš parížsky šalat, ale okroške v ďaľšom recepte. Takže: na zdarovje druzia.