Ruské pečivo

catthy6093 - fotkacatthy6093, 5. januára 2013

Tento koláč sa u nás v rodine pečie pri každej rodinnej oslave od kedy si pamätám. Prečo tento názov netuším, možno z dôvodu, že Zobraziť celý popisTento koláč sa u nás v rodine pečie pri každej rodinnej oslave od kedy si pamätám. Prečo tento názov netuším, možno z dôvodu, že hotový koláč by sa mal vykrajovať do tvaru pol mesiaca, avšak v mojej domácnosti zatiaľ vykrajovátka chýbajú a preto som koláč nakrájala na kocky.

15 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

140 g
280 g
90 g
150 g
6 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Upozornenie: pri použití veľkého plechu je potrebné urobiť cesto z 1 a pol dávky. Žĺtka rozšlaháme, pridávame maslo, cukor, múku a nakoniec už ručne primiešame pomleté orechy.

    Ruské pečivo - obrázok 1
  2. 2

    Bielka rozšlaháme samostatne.

    Ruské pečivo - obrázok 2
  3. 3

    Bielka poriadne vmiešame do masy so žĺtkami. Polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto nastrúhame čokoládu.

    Ruské pečivo - obrázok 3
  4. 4

    Vylejeme druhú polovicu cesta a dáme piecť do trúby na cca 20 minút pri teplote 170 stupňov. Cesto je hotové keď trošku zhnedne a po vpichnutí spáradla alebo špajle sa cesto nelepí.

  5. 5

    V hrnčeku si vymiešame šťavu z jedného citróna s práškovým cukrom. Cukor pridávame dovtedy, kým hmota trošku nezhustne (má tiecť, avšak nie príliš). A vylejeme ju rovnomerne na hotový koláč. Následne na vrch ešte nastrúhame čokoládu a urobíme vzory vidličkou.

    Ruské pečivo - obrázok 5
  6. 6

    Necháme koláč vychladnúť a stuhnúť polevu a môže sa krájať. Ako som už spomínala, koláč by sa mal vykrajovať do polmesiačikov (u rodičov na to používame okrúhle vykrajovátko.

Diskusia k receptu

hubata
eeee..... reklamujem tie vzory vidličkou :)))
Koláčik vyzerá ohromne, tá kombinácia čokolády, orechov a vône citróna je neodolateľná. Ukladám, takýto ešte nemám. Vďaka za pekný fotopopis.
rajnica
280 g cukor práškový!
Catthy6093, to 93 v niku je tvoja na váha?
catthy6093
No, nie je to dokonale, ja som to robila prvy krat, vzory na vrchu z cokolady by vyzerali inak, keby som to robila hned za horuca. Citronovu polevu som si vsak zacala robit az ked som kolac vytiahla z rury, takze kym som dorobila, vyliala a dala cokoladu, uz nebol horuci a cokolada sa mi uz moc nechcela topit :)
@Rajnica - skoro - po vydeleni dvoma a este odpocitani 3 :P
@Marianne - ano, je to skoro to iste, len v poleve je rozdiel :)
evanaaa
Náhodou je iste dobrý. A @rajnica , vedz, že tak, ako ty odsudzuješ veľa cukru a sledké, sú ľudia, ktorým sa naopak sladké žiada, ako aj ja a nie som jediná. Ale zas to neznamená, že to musí byť presladené,a le ak sladké, tak sladké. Aj keď ja nemôžem,asi práve preto.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia