Ruské pečivo

Autor receptu: catthy6093

Tento koláč sa u nás v rodine pečie pri každej rodinnej oslave od kedy si pamätám. Prečo tento názov netuším, možno z dôvodu, že hotový koláč by sa mal vykrajovať do tvaru pol mesiaca, avšak v mojej domácnosti zatiaľ vykrajovátka chýbajú a preto som koláč nakrájala na kocky.

15 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Postup

  1. Upozornenie: pri použití veľkého plechu je potrebné urobiť cesto z 1 a pol dávky. Žĺtka rozšlaháme, pridávame maslo, cukor, múku a nakoniec už ručne primiešame pomleté orechy.
  2. Bielka rozšlaháme samostatne.
  3. Bielka poriadne vmiešame do masy so žĺtkami. Polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto nastrúhame čokoládu.
  4. Vylejeme druhú polovicu cesta a dáme piecť do trúby na cca 20 minút pri teplote 170 stupňov. Cesto je hotové keď trošku zhnedne a po vpichnutí spáradla alebo špajle sa cesto nelepí.
  5. V hrnčeku si vymiešame šťavu z jedného citróna s práškovým cukrom. Cukor pridávame dovtedy, kým hmota trošku nezhustne (má tiecť, avšak nie príliš). A vylejeme ju rovnomerne na hotový koláč. Následne na vrch ešte nastrúhame čokoládu a urobíme vzory vidličkou.
  6. Necháme koláč vychladnúť a stuhnúť polevu a môže sa krájať. Ako som už spomínala, koláč by sa mal vykrajovať do polmesiačikov (u rodičov na to používame okrúhle vykrajovátko.