Ruské pečivo
Autor receptu: catthy6093
Tento koláč sa u nás v rodine pečie pri každej rodinnej oslave od kedy si pamätám. Prečo tento názov netuším, možno z dôvodu, že hotový koláč by sa mal vykrajovať do tvaru pol mesiaca, avšak v mojej domácnosti zatiaľ vykrajovátka chýbajú a preto som koláč nakrájala na kocky.
15 minút príprava |
20 minút na 170 °C |
Postup
- Upozornenie: pri použití veľkého plechu je potrebné urobiť cesto z 1 a pol dávky.
Žĺtka rozšlaháme, pridávame maslo, cukor, múku a nakoniec už ručne primiešame pomleté orechy.
- Bielka rozšlaháme samostatne.
- Bielka poriadne vmiešame do masy so žĺtkami.
Polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na cesto nastrúhame čokoládu.
- Vylejeme druhú polovicu cesta a dáme piecť do trúby na cca 20 minút pri teplote 170 stupňov.
Cesto je hotové keď trošku zhnedne a po vpichnutí spáradla alebo špajle sa cesto nelepí.
- V hrnčeku si vymiešame šťavu z jedného citróna s práškovým cukrom. Cukor pridávame dovtedy, kým hmota trošku nezhustne (má tiecť, avšak nie príliš). A vylejeme ju rovnomerne na hotový koláč. Následne na vrch ešte nastrúhame čokoládu a urobíme vzory vidličkou.
- Necháme koláč vychladnúť a stuhnúť polevu a môže sa krájať.
Ako som už spomínala, koláč by sa mal vykrajovať do polmesiačikov (u rodičov na to používame okrúhle vykrajovátko.