Foto: kukulienka71
Je v nich skoro pol kila mrkvy ale vôbec to nebadať. Kakaový prášok, ktorý nahrádza múku, to totiž dostatočne maskuje. Plnka z mascarpone nepotrebuje Zobraziť celý popisJe v nich skoro pol kila mrkvy ale vôbec to nebadať. Kakaový prášok, ktorý nahrádza múku, to totiž dostatočne maskuje. Plnka z mascarpone nepotrebuje extra stuženie, takže je úplne jednoduchá. Po prezretí viacerých receptov na mrkvové koláče sa mi zdalo, že sú všetky na jedno kopyto. Zapojila som svoju fantáziu, skúsenosti a smelo vyhlasujem, že sa mi podarilo vytvoriť svoj najlepší zákusok bez múky. Malá rada: jedzte ho trochu povolnejší, vydá tak tie najlepšie chute;-)
porcií
príprava
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
450 g |
|
3 ks |
|
3 PL |
|
100 g (alebo iné) |
|
30 g |
|
1 dcl |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
Plnka: | |
500 g |
|
1 PL |
|
1 PL (alebo podobný) |
|
Postup
-
1
Plech 32x35cm som vyložila papierom na pečenie, odspodu ho fixujúc tukom. Mrkvu som očistila a najemno postrúhala. Pridala som k nej zlaté hrozienka, pomarančovú kôru, olej a celé som dôkladne premiešala.
-
2
Kešu oriešky som pomlela a premiešala v nich preosiaty kakaový prášok.
-
3
Celé vajcia som elektricky šľahala s cukrom aspoň 3 minúty, aby sa cukor rozpustil a pena dobre našľahala.
-
4
Rúru som zapla na 170°C. Do mrkvovej hmoty som pridala oriešky s kakaom, poriadne zmiešala a zľahka pridala aj našľahané vajcia. "Cesto" som vyliala a urovnala na plech.
-
5
Vložené do predhriatej rúry sa pieklo 25 minút. Medzitým som sa venovala plnke: mascarpone som premiešala s lyžicou medu.
-
6
Keďže do cesta som žiadne korenie ani extra ochucovadlo nedala, dovolila som si šmrcnúť plnku svojím hruškovým džemom s klinčekami. Sladkosť si zvoľte podľa vlastnej chuti, viac či menej.
-
7
Už som bola zvedavá, či sa cesto podarí, či sa bude dať vybrať z plechu, pokrájať a vôbec, či sa mi celé nepomrví. V najhoršom prípade by boli z neho nejaké fajn guľky. Bola som prichystaná aj na túto možnosť. Ale korpus ma nenechal v štichu. Po tých 25 minútach som z rožka odlomila a usúdila, že je hotový. Vybrala som ho, nechala vychladnúť a potom som na plech položila dosku, prevrátila spolu s plechom a tak som korpus vyklopila. Opatrne som z neho stiahla papier.Spodok bol trocha dokrkvaný, ale korpus ostal v kuse, čo ma potešilo.
-
8
Rozdelila som ho na štyri rovnako široké časti a opatrne poprekrajovala. Cesto je tenučké ale jemné, šťavnaté. Dalo by sa použiť aj vo vyššej forme, povedzme tortovej alebo chlebíkovej, to by sa priamo úmerne predĺžil čas pečenia. Mne sa táto plátová forma pozdávala teraz najviac. Plnku som odvážila, aby som ju vedela rovnomerne rozdeliť. Vtedy ma napadlo, že nebudem špiniť ďalšie riady, matematika mi pomôže. Plnka vážila skoro 560g, to je na tri časti cca 180g plus zvyšok na tenkú vrstvu na vrch.
-
9
Na prvý plát som teda odobrala toľko plnky z váhy, aby na váhe ostalo 560-180, čiže 380g plnky. Prvý natretý plát som zakryla ďalším cestom a z váhy ubrala zase 180g a potrela ním druhé poschodie, potom aj tretie a na štvrtý plát som naniesla zvyšok.
-
10
Niekoľko kešu orieškov som posekala nahrubo nožom, malú mrkvičku postrúhala a ozdobila vrch zákuska. Nič krajšie som nevymyslela, len takéto strapaté zdobenie.
-
11
Samozrejme, už mi tiekli slinky, malá tiež dobiedzala, tak som z oboch koncov ukrojila tenké plátky na ochutnávku. No výborno-výborné! To aby sa človek vedel udržať na uzde, keď niečo pečie. Nie je toho veľa, ale na víkend nám stačí.
-
12
Z celého koláčika som narezala postupne asi 12 kúskov, najskôr obdĺžniky a posledné štyri sa mi podarilo na trojuholníky. Tie vezmem dobrej susedke Katke. Plnky by stačilo aj menej, kľudne aj polovicu, z menšieho balenia mascarpone.
ked my tie recepty piseme zo srdca..:-) ze @kuku ?! ;-) Krasny zakusok,verim ze je aj vyborny.A fotka je tiez nadherne lakava ;-P
tvoju blogovu stranku navstevujem pravidelne a velmi sa mi paci, ze sa o svoje dobre recepty delis aj s nami tu na Vareche. len nechapem a priznavam aj, ticho zavidim, ze sa Ti vsetko tak pekne vydari. kruci keby si pre zmenu pridala aspon nejaky nepodarok? :-) prajem ti pekny podvecer
@zolik , ej, to si mi krásne napísala, veľká vďaka za podporu a návštevy, som poctená a potešená:-) nepodarok? porozmýšľam, čo by som také mohla pridať:-)) Aj tebe pekný zvyšok večera!
@remcula , no jo! to je to nočné prezeranie Varechy:-P Ďakujem pekne:-)
@hankaanka , som rada, že chutí, ďakujem za hodnotenie a odozvu - skúsenosť. Tvoj džem z cukety ma zaujal, nepridáš?
Ďakujem za pochvalu aj za výber môjho receptu. Cesto je krehké, preto som s ním manipulovala čo najmenej, dôležité je dať naň dosku a tak vyklopiť z plechu, potom opatrne zbaviť papiera. Krájanie nie je veľká veda, len korpus zbytočne nepremiestňovať, ak sa dá. Pri vrstvení som si pomohla lopatkou odspodu. Mne ostali pláty vcelku, takže sa to dá, pričom extra šikovná nie som:-) Čo sa týka tvarohu, môj názor je taký, že sem sa hodí viac to mascarpone, lebo je predsa mastnejšie, čo teda vplýva na konzistenciu pri krájaní, aj keď chápem tvoj zámer o racionalizáciu. Druhá vec- tvaroh je vlhkejšia surovina, cesto plné mrkvi tiež, nemá čo oddeľovať vrstvy.
Som ti vďačná, že si pridala svoju skúsenosť a hlavne ma teší, že zákusok chuťovo pasoval a zasýtil:-) Pekný zvyšok dňa!
Dakujem za recept. Vyborny.
Ďakujem:-) pekne sa podaril, aj to menšie množstvo plnky stačilo ako vidím.
Autorka sa nehnevá, naopak, vítam každú dobrú radu, čo prispeje k skvalitneniu;-) Som rada, že aj návštevníkom vašej cukrárne chutí, možno sa tam niekedy stavíme. Ďakujem za správu, maj sa pekne!
Sú utešené s tými mrkvičkami:-) Ďakujem za peknú fotku.
:-))), ale ja nechcem mať na svedomí tvoje bezsenné noci... neviem, prečo sa ti cesto rozsýpa, u mňa boli pláty vcelku, nedrobili sa, vidieť aj na obr. 9. Na prekladanie som použila lopatku ale inak sa to dá dobre zvládnuť. Tvoje rady iste využijú dámy, ktorým to pôjde ťažšie, takže ďakujem. A pekné sníčky prajem!:-)
zaujímalo by ma, či si neskúšala z nejakého podobného cesta aj sušienky, tvoje odobrenie, či odporúčanie vždy vo mne vzbudí dôveru:)
tvoja vychytávka so strihaním sa mi veľmi páči, ďakujem ti. ušetrí nielen čas ale hlavne nervy:-)
ďakujem pekne za dôveru. Máš pravdu, že rôzne druhy mrkvy sú rôzne šťavnaté, to vplýva aj na konzistenciu cesta potom.
Mrkvové cesto som piekla tiež podľa tohoto receptu, so špaldovou múkou varecha.pravda.sk/recepty/mrkvove-satocky-spaldove-fotore...
pečivo bolo výborné. Predpokladám, že by sa skvele vykrajovalo na sušienky, prípadne aj po dve lepené lekvárom.
S týmto mojím receptom by sa tiež dalo experimentovať, naložiť cesto do dutých formičiek a tak piecť ako sušienky. V tom prípade by som ale dala pravé maslo, aby po vychladnutí stuhlo. Alebo aj úplne bez masla...komu sa chce, nech sa páči;-)
@Kukulienka71 (11.12.2016 14:45)
Ďakujem a želám tak isto aj ja tebe a tvojej rodine:-)
Oj, veľká vďaka za tak krásny komentár, milá @spetkasoli , som veľmi rada, že sa ti moje recepty páčia pred aj po vyskúšaní. Verím, že aj s týmto receptom budeš spokojná. Tiež prajem pekný večer:-)