Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup)

boise - fotkaboise, 18. októbra 2013
Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup)
Foto: boise

Deti ich chcú. Čo si budeme klamať. Rožky...Voňavé, mäkké, s maslom, s lekvárom. Rožky so šunkou, syrom, s medom, s čímkoľvek aj s ničím, len tak do ruky...

8
porcií
16 minút
na 250 °C

Suroviny

420 g
80 g
3 PL
1/2 kocky
10 g
10 g
260 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Minule sa mi dostal pod ruky článok: http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohliku-obsahuje-vice-nez-30-latek-f14-/ekonomika.aspx?c=A130924_122036_ekonomika_spi Celkom vo mne hrklo a priznávam, mala som chuť vydrapiť synovi ten rožok z úst. Kváskové rožky som už piekla, ale deťom viac chutia klasické drožďáky. Tak mi neostávalo nič iné, ako sa do toho pustiť. V miske si zmiešame celozrnnú múku s polohrubou (nepodvádzajte s hladkou, namojdušu je to s tou polohrubou dokonalé!), soľou a cukrom.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 1
  2. 2

    3 lyžice masla (neokúňajte sa, doprajte tej lyžici načrieť do toho tvrdého hranola) rozpustíme. V miske zmiešame vlažnú vodu s droždím. Trošku pomiešame, nech sa droždie rozpustí. Pridáme rozpustené vlažné (nie horúce, ano?) maslo.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 2
  3. 3

    Postupne primiešavame osolenú a ocukrenú múku a miešame varechou...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 3
  4. 4

    ...kým nie je cesto tak husté, že môžme k dielu priložiť už aj ruku.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 4
  5. 5

    Ručne miesime asi 15 minút. Keď sa cesto nelepí na steny misky ani na ruky, je pripravené na oddych. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 90 minút. Ale nie, neodchádzame z domu, pretože každú pol hodinu s ním bude treba spraviť nasledovné...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto roztľapkáme rukou...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 6
  7. 7

    ...preložíme do strany...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 7
  8. 8

    ...potom zdola nahor...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 8
  9. 9

    ...rukami (oboma, ale nosom sa zle fotí, takže si domyslite druhú ruku oproti tej prvej) vytvarujeme z cesta guľu. A opäť ďalšia oddychová 30 minútovka. Toto zopakujeme po ďalších 30 minútach a potom ešte raz. Takto sa dopracujeme k celkovému času kysnutia - 90 minútam.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 9
  10. 10

    Po poslednej oddychovke by cesto malo vyzerať asi takto:

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 10
  11. 11

    Rozdelíme ho na dva bochníky a necháme 5 minút v kľude.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 11
  12. 12

    Každý z bochníkov rozdelíme na 4 časti...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 12
  13. 13

    ...a z každej časti vyvaľkáme takéto čudo.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 13
  14. 14

    Čudo následne zrolujeme smerom zdola nahor jedným pohybom a vyrobíme rožok.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 14
  15. 15

    Rožky poukladáme na plech (celkovo ich bude teda 8 kusov). Postriekame ich vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorý rožky pred pečením preložíme...

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 15
  16. 16

    Za 30 minút by ste teda mali mať pekne podkysnuté rožky a fajnovo "rozhicovanú" rúru. A teraz to príde. Dajte dole fóliu, ktorou boli rožky prikryté. Opätovne ich postriekajte (alebo potrite) vodou. Z rúry vytiahnite horúci plech a rožky naň spolu s papierom opatrne prešuchnite. Pracujte čo najrýchlejšie. Rožky na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Pečte cca 16-20 minút, kým rožky nechytia zlatohnedú farbu.

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 16
  17. 17

    Hotové rožky poukladajte na mriežku a nechajte vychladnúť. Vychutnávajte s maslom alebo aj bez, jednoducho tak, ako ich máte radi :) Dobrú chuť!

    Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup) - obrázok 17

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
s drozdim som nepiekla uz ani nepamatam, teraz ficim sice na kvasku, ale tvoja uvodna foto+postup ma lakaju vyskusat tieto fantasticky vyzerajuce rozteky! dik za krasne spracovani receptik!
aaa ved to je celá veda...tak narýchlo sa to nedá..??hej-ty-rožok domesticus-prečo je s tebou taký dlhý roboty kus..??..!!
@boise-nebojse-objedn ávam si ťa domov-narobíš mi rožkov jak v hore stromov..dám do mrazáku...a budem bez ľaku-že čo ma čaká..ja som len na kecanie..nuž-taká...
jooooj-zabudla som ťa pochváliť..!!
ja musím nadalej bez tvojej šikovnosti žiť..:-)
Deti ich chcú!? Čoby len deti, myslím že sliny sa musia v ústach zbehnúť každému, kto sa pozrie na úvodný obrázok. Nádherné, nebudem ich urážať prirovnaním k pekárenským, aspoň nie k súčasným, lebo tie sú božské, ani boh nevie čo do nich dali.
za taký fotopostup, perfektný a vtipný komentár si zaslúžiš pochvalu pred nastúpeným kolektívom :-) krásne si napiekla ani sa nečudujem, že ich tvoje deti ľúbia :-) vyskúšam...
jéééjha, to je krááásaaa, perfektný zrozumiteľný postup, nádherné ilustračné sprievodné foto, nádherne sa ti vydarili :-)))
blahoželám ti!
5 hviezdičiek som dala :-)
vyzerajú výborne, už som skúšala piecť rôzne rožky - aj tie Tvoje kváskové a určite vyskúšam aj tieto.
aj u mňa máš 5*
Rožteke sú prekrásne, sťaby ich jedna mať mala... ako podľa šablóny, dievča, Tebe to ale pečie! Tlieskam, chválim... 5*
Takéto rohlíčky, to už hej. Pekné, rovnomerné, ale aj keby neboli, dobré budú ista a aj sú. Len ja by som si (lenivá) trochu uľahčila prácu, ak by to šlo, vyvaľkať vcelku, nakrájať pásy a tie striedavo narezať na trojuholníky aby som nemusela toľko vaľkať. Ani kruhy by som nevaľkala. Ale každý má iný zvyk.
@boise ako prechádzam klikaním po receptoch, svieti ďaľší krásny inšpirujúci recept, prezentácia, aj pre, tuším sa to začína bl..ch, ale pekne, pre začiatočníka pri pečení pečiva :-)
ten latinsky nazov si nasla v nejakej encyklopedii? :-))) vydarene rozky, mne sa najviac paci to vyvalkane čudo, ty si moj clovek :-), nikdy som nepochopila, ako moze niekto vyvalkat z cesta okruhly format, ved to sa neda !!! a potom ten kruh nakrajat na diely, mne vzdy vyjde nejaky prapodivny utvar :-)
S tymi nazvami receptov treba opatrne, nachadzaju sa tu jazykovedci a gramaticka policia, ktori ked dopreskakuju vatry tak idu hned priamo z Matice sem kritizovat pravopis a nazvoslovia... :-)
@boise sice tieto moje hybridy tvarom vyzeraju ako vzdialeni pribuzni tvojich ukazkovych rozkusov, ale chutovo vynikajuce, dala som polohruhu, a dodrzala to skladanie a casovy hmg podla teba,, doslova sme ich zhltli este teple s masielkom, parada :)
Perfektny recept! Robila som ich uz dva krat a cesto je nenormalne hebke, kludne si ho viem predstavit aj na zavin :-). Ale rozky su preparadne!
Skvelá chuť, aj keď som prvú várku prismahla, dnes robím z dvojitej.
Mala by som otázku, myslíš že by im neublížilo najprv ich predpiecť, zmraziť a potom dopiecť. Rada by som si dopriala luxus, čerstvo upečených k raňajkám a vstávať o 3 hod skôr sa mi nechce, stačí keď kvôli kojeniu som v noci hore.
Zajtra ráno vyskúšam,rožky robievam často,ale miesim s mliekom.Uvidím ako budú chutiť tieto,ale vyzerajú krásne.

Pridaj komentár k receptu: