Foto: boise
Deti ich chcú. Čo si budeme klamať. Rožky...Voňavé, mäkké, s maslom, s lekvárom. Rožky so šunkou, syrom, s medom, s čímkoľvek aj s ničím, Zobraziť celý popisDeti ich chcú. Čo si budeme klamať. Rožky...Voňavé, mäkké, s maslom, s lekvárom. Rožky so šunkou, syrom, s medom, s čímkoľvek aj s ničím, len tak do ruky...
porcií
na 250 °C
Postup
-
1
Minule sa mi dostal pod ruky článok: http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohliku-obsahuje-vice-nez-30-latek-f14-/ekonomika.aspx?c=A130924_122036_ekonomika_spi Celkom vo mne hrklo a priznávam, mala som chuť vydrapiť synovi ten rožok z úst. Kváskové rožky som už piekla, ale deťom viac chutia klasické drožďáky. Tak mi neostávalo nič iné, ako sa do toho pustiť. V miske si zmiešame celozrnnú múku s polohrubou (nepodvádzajte s hladkou, namojdušu je to s tou polohrubou dokonalé!), soľou a cukrom.
-
2
3 lyžice masla (neokúňajte sa, doprajte tej lyžici načrieť do toho tvrdého hranola) rozpustíme. V miske zmiešame vlažnú vodu s droždím. Trošku pomiešame, nech sa droždie rozpustí. Pridáme rozpustené vlažné (nie horúce, ano?) maslo.
-
3
Postupne primiešavame osolenú a ocukrenú múku a miešame varechou...
-
4
...kým nie je cesto tak husté, že môžme k dielu priložiť už aj ruku.
-
5
Ručne miesime asi 15 minút. Keď sa cesto nelepí na steny misky ani na ruky, je pripravené na oddych. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 90 minút. Ale nie, neodchádzame z domu, pretože každú pol hodinu s ním bude treba spraviť nasledovné...
-
6
Cesto roztľapkáme rukou...
-
7
...preložíme do strany...
-
8
...potom zdola nahor...
-
9
...rukami (oboma, ale nosom sa zle fotí, takže si domyslite druhú ruku oproti tej prvej) vytvarujeme z cesta guľu. A opäť ďalšia oddychová 30 minútovka. Toto zopakujeme po ďalších 30 minútach a potom ešte raz. Takto sa dopracujeme k celkovému času kysnutia - 90 minútam.
-
10
Po poslednej oddychovke by cesto malo vyzerať asi takto:
-
11
Rozdelíme ho na dva bochníky a necháme 5 minút v kľude.
-
12
Každý z bochníkov rozdelíme na 4 časti...
-
13
...a z každej časti vyvaľkáme takéto čudo.
-
14
Čudo následne zrolujeme smerom zdola nahor jedným pohybom a vyrobíme rožok.
-
15
Rožky poukladáme na plech (celkovo ich bude teda 8 kusov). Postriekame ich vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorý rožky pred pečením preložíme...
-
16
Za 30 minút by ste teda mali mať pekne podkysnuté rožky a fajnovo "rozhicovanú" rúru. A teraz to príde. Dajte dole fóliu, ktorou boli rožky prikryté. Opätovne ich postriekajte (alebo potrite) vodou. Z rúry vytiahnite horúci plech a rožky naň spolu s papierom opatrne prešuchnite. Pracujte čo najrýchlejšie. Rožky na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Pečte cca 16-20 minút, kým rožky nechytia zlatohnedú farbu.
-
17
Hotové rožky poukladajte na mriežku a nechajte vychladnúť. Vychutnávajte s maslom alebo aj bez, jednoducho tak, ako ich máte radi :) Dobrú chuť!
@boise-nebojse-objedn ávam si ťa domov-narobíš mi rožkov jak v hore stromov..dám do mrazáku...a budem bez ľaku-že čo ma čaká..ja som len na kecanie..nuž-taká...
jooooj-zabudla som ťa pochváliť..!!
ja musím nadalej bez tvojej šikovnosti žiť..:-)
blahoželám ti!
5 hviezdičiek som dala :-)
aj u mňa máš 5*
@silvia68 tak to mam radost :)
Mala by som otázku, myslíš že by im neublížilo najprv ich predpiecť, zmraziť a potom dopiecť. Rada by som si dopriala luxus, čerstvo upečených k raňajkám a vstávať o 3 hod skôr sa mi nechce, stačí keď kvôli kojeniu som v noci hore.