Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup)
Autor receptu: boise
Deti ich chcú. Čo si budeme klamať. Rožky...Voňavé, mäkké, s maslom, s lekvárom. Rožky so šunkou, syrom, s medom, s čímkoľvek aj s ničím, len tak do ruky...
8 porcií |
16 minút na 250 °C |
Postup
- Minule sa mi dostal pod ruky článok: http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohliku-obsahuje-vice-nez-30-latek-f14-/ekonomika.aspx?c=A130924_122036_ekonomika_spi Celkom vo mne hrklo a priznávam, mala som chuť vydrapiť synovi ten rožok z úst. Kváskové rožky som už piekla, ale deťom viac chutia klasické drožďáky. Tak mi neostávalo nič iné, ako sa do toho pustiť. V miske si zmiešame celozrnnú múku s polohrubou (nepodvádzajte s hladkou, namojdušu je to s tou polohrubou dokonalé!), soľou a cukrom.
- 3 lyžice masla (neokúňajte sa, doprajte tej lyžici načrieť do toho tvrdého hranola) rozpustíme. V miske zmiešame vlažnú vodu s droždím. Trošku pomiešame, nech sa droždie rozpustí. Pridáme rozpustené vlažné (nie horúce, ano?) maslo.
- Postupne primiešavame osolenú a ocukrenú múku a miešame varechou...
- ...kým nie je cesto tak husté, že môžme k dielu priložiť už aj ruku.
- Ručne miesime asi 15 minút. Keď sa cesto nelepí na steny misky ani na ruky, je pripravené na oddych. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 90 minút. Ale nie, neodchádzame z domu, pretože každú pol hodinu s ním bude treba spraviť nasledovné...
- Cesto roztľapkáme rukou...
- ...preložíme do strany...
- ...potom zdola nahor...
- ...rukami (oboma, ale nosom sa zle fotí, takže si domyslite druhú ruku oproti tej prvej) vytvarujeme z cesta guľu. A opäť ďalšia oddychová 30 minútovka. Toto zopakujeme po ďalších 30 minútach a potom ešte raz. Takto sa dopracujeme k celkovému času kysnutia - 90 minútam.
- Po poslednej oddychovke by cesto malo vyzerať asi takto:
- Rozdelíme ho na dva bochníky a necháme 5 minút v kľude.
- Každý z bochníkov rozdelíme na 4 časti...
- ...a z každej časti vyvaľkáme takéto čudo.
- Čudo následne zrolujeme smerom zdola nahor jedným pohybom a vyrobíme rožok.
- Rožky poukladáme na plech (celkovo ich bude teda 8 kusov). Postriekame ich vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorý rožky pred pečením preložíme...
- Za 30 minút by ste teda mali mať pekne podkysnuté rožky a fajnovo "rozhicovanú" rúru. A teraz to príde. Dajte dole fóliu, ktorou boli rožky prikryté. Opätovne ich postriekajte (alebo potrite) vodou. Z rúry vytiahnite horúci plech a rožky naň spolu s papierom opatrne prešuchnite. Pracujte čo najrýchlejšie. Rožky na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Pečte cca 16-20 minút, kým rožky nechytia zlatohnedú farbu.
- Hotové rožky poukladajte na mriežku a nechajte vychladnúť. Vychutnávajte s maslom alebo aj bez, jednoducho tak, ako ich máte radi :) Dobrú chuť!