Rožok domáci (Rožkus Domesticus) (fotopostup)

Autor receptu: boise

Deti ich chcú. Čo si budeme klamať. Rožky...Voňavé, mäkké, s maslom, s lekvárom. Rožky so šunkou, syrom, s medom, s čímkoľvek aj s ničím, len tak do ruky...

8
porcií
16 minút
na 250 °C

Suroviny

Postup

  1. Minule sa mi dostal pod ruky článok: http://ekonomika.idnes.cz/slozeni-rohliku-obsahuje-vice-nez-30-latek-f14-/ekonomika.aspx?c=A130924_122036_ekonomika_spi Celkom vo mne hrklo a priznávam, mala som chuť vydrapiť synovi ten rožok z úst. Kváskové rožky som už piekla, ale deťom viac chutia klasické drožďáky. Tak mi neostávalo nič iné, ako sa do toho pustiť. V miske si zmiešame celozrnnú múku s polohrubou (nepodvádzajte s hladkou, namojdušu je to s tou polohrubou dokonalé!), soľou a cukrom.
  2. 3 lyžice masla (neokúňajte sa, doprajte tej lyžici načrieť do toho tvrdého hranola) rozpustíme. V miske zmiešame vlažnú vodu s droždím. Trošku pomiešame, nech sa droždie rozpustí. Pridáme rozpustené vlažné (nie horúce, ano?) maslo.
  3. Postupne primiešavame osolenú a ocukrenú múku a miešame varechou...
  4. ...kým nie je cesto tak husté, že môžme k dielu priložiť už aj ruku.
  5. Ručne miesime asi 15 minút. Keď sa cesto nelepí na steny misky ani na ruky, je pripravené na oddych. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať cca 90 minút. Ale nie, neodchádzame z domu, pretože každú pol hodinu s ním bude treba spraviť nasledovné...
  6. Cesto roztľapkáme rukou...
  7. ...preložíme do strany...
  8. ...potom zdola nahor...
  9. ...rukami (oboma, ale nosom sa zle fotí, takže si domyslite druhú ruku oproti tej prvej) vytvarujeme z cesta guľu. A opäť ďalšia oddychová 30 minútovka. Toto zopakujeme po ďalších 30 minútach a potom ešte raz. Takto sa dopracujeme k celkovému času kysnutia - 90 minútam.
  10. Po poslednej oddychovke by cesto malo vyzerať asi takto:
  11. Rozdelíme ho na dva bochníky a necháme 5 minút v kľude.
  12. Každý z bochníkov rozdelíme na 4 časti...
  13. ...a z každej časti vyvaľkáme takéto čudo.
  14. Čudo následne zrolujeme smerom zdola nahor jedným pohybom a vyrobíme rožok.
  15. Rožky poukladáme na plech (celkovo ich bude teda 8 kusov). Postriekame ich vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ešte 30 minút kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov. Na dno rúry dajte starý pekáč, do stredu dajte vyhriať veľký pekáč, na ktorý rožky pred pečením preložíme...
  16. Za 30 minút by ste teda mali mať pekne podkysnuté rožky a fajnovo "rozhicovanú" rúru. A teraz to príde. Dajte dole fóliu, ktorou boli rožky prikryté. Opätovne ich postriekajte (alebo potrite) vodou. Z rúry vytiahnite horúci plech a rožky naň spolu s papierom opatrne prešuchnite. Pracujte čo najrýchlejšie. Rožky na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Pečte cca 16-20 minút, kým rožky nechytia zlatohnedú farbu.
  17. Hotové rožky poukladajte na mriežku a nechajte vychladnúť. Vychutnávajte s maslom alebo aj bez, jednoducho tak, ako ich máte radi :) Dobrú chuť!