Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. marca 2014

Panenku často nerobievam,dnes sme si dopriali jej jemnú chuť okorenenú pre mňa netradičným rozmarínom...

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
3 PL
1 ks
1 ks
1 ČL
1 ČL
4 - 5 ks
1 ks
2 - 3 PL
1 dcl (na vysmážanie)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú panenskú sviečkovú umyjeme a nakrájame na 1,5-2cm plátky,dlaňou jemne naklepeme,okoreníme čiernym mletým korením a nadrobno pokrájanými lístkami rozmarínu.Dáme aspoň na pol hodiny do chladničky odležať.

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Olej na panvici rozpálime,mäso jemne osolíme a zprudka opečieme z oboch strán,aby sa uzavrelo a nevytekala z neho šťava.Potom plameň trocha znížime a dopekáme medailónky z každej strany asi 3-4 minútky.Musia zostať šťavnaté,nie vysušené.

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso vyberieme a dáme do tepla odpočívať.Do výpeku pridáme na krúžky nakrájanú cibuľu a orestujeme ju.

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zaprášime múkou,aj tú chvíľu pražíme a zalejeme malým množstvom vody(asi 0,5dcl),rozmiešame,necháme dusiť,ked sa voda skoro odparila,plameň zhasneme a primiešame ešte kúsoček masla.

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kroketky si musíme pripraviť ešte pred mäsom,lebo mäso je minútka,pripravuje sa tesne pred podávaním.Očistené zemiaky pokrájané na kocky dáme variť do osolenej vody,asi v polovici varu pridáme ošúpané a tiež pokrájané jablko ,mierne osolíme a dovaríme spolu do mäkka.Vodu zlejeme a zemiaky s jablkom popučíme alebo rozmixujeme na kašu.

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Množstvo múky som písala orientačne,pridávame opatrne,podľa toho,ako sa lepia zemiaky.Vypracujeme podľa možnosti nie veľmi múčnatú zmes,ktorú na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku 1 cm,vykrajujeme formičkou ľubovoľné tvary a vyprážame na horúcom oleji z oboch strán do červena. Hneď po upečení necháme na servítke vysušiť od tuku.

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z písaného množstva mi vyšla takáto kôpka kroketiek,bohate stačí pre 4 osoby

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na taniere naservírujeme medailónky,kroketky,pridáme za lyžicu opečenej cibule,vetvičku rozmarínu a môžeme zapriať dobrú chuť!

    Rozmarínová panenka s jablkovo-zemiakovými kroketkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

eviana
Krásne a voňavé jedlo si dnes navarila veru @kukulienka71 moja milá, tie zemiakovo-jablkové kroketky sa mi nesmierne páčia, rada používam zemiakové cesto, takže isto tento Tvoj fígeľ vyskúšam, KK... a panenka s rozmarínom musela byť tiež famózna, od pohľadu šťavnatá a krehká... u mňa za 5* jasných :)
afataga
vyzera to uplne vyborne, u mna je rozmarin dost bezna bylinka, rada ho pouzivam aj tie kroketky s jablkom mozu byt zaujimave, aj si sa s nimi vyhrala, len jednu malu vyhradu mam - tu muku by som vynechala, inak super obed
mariamka
wau!, nadherna kreacia, nechala si vyniknut prirodzene chute, velmi sa mi to paci, kk*
evusik
pripájam sa k pochvalným komentárom, vyzerá to výborne a tie kroketky obvzlášť :-)
jerica
perfektné, foto s popisom aj pre začiatočníka s vareškou v ruke, ešte k tomu šalátik, nebíčko na jazyku.
Keď môžem poradiť, kroketky môžeš robiť s vreckom na zdobenie, dať na plech papier na pečenie a s vreckom spravíš ozdobné kopčeky :-)
elysa
vydarené, ja moc rozmarín nemusím, ale toto mäsko a krokety- krásne áno...
kukulienka71
Ďakujem vám veľmi pekne všetkým za uznanie,@jerica ,videla som už také ružičky zapečené,určite niekedy skúsim,tam treba /alebo ani netreba/iste ešte menej múky:-)ďakujem ti za tip...tú cibuľku som robila ako prílohu,aby to nebolo moc suché,ale šalátik by sa tiež hodil;-)@elysa ,rozmarín som použila prvý raz,bála som sa jeho výraznej chuti podľa vône,ale nie je to chuťovo tak výrazné(snažila som sa neprehnať to,malej dcérke som robila bez korenia aj rozmarínu),rada vyskúšam aj jahňacinu a baraninu,kam sa rozmarín priam žiada...
hanak
Nádhera! Pekne upravené a tie kroketky nemajú chybu. @kukulienka , urobila si mi radosť:-)))
palokuchki
Velmi pekny recept. Tie kroketky su vynikajuci napad. Recept si samozrejme ukladam.
labutus
Ďakujem za krásny receptík. Panenku milujeme, robím ju dosť často. Tvoja zemiakovo-jablková príloha ma očarila, určite vyskúšam.
havino
no ale si to krásne navarila, naservírovala, akoby som tanier pred sebou mala a veruže by som si aj džobla trošku, podľa surovín ozaj chutné, jednoduché a chutné