Rožky z chlebového cesta

babidka - fotkababidka, 19. apríla 2010
Rožky z chlebového cesta
Foto: babidka

Keď pečiete chlieb , tak si skúste urobiť aj pár rožkov z chlebového cesta . Sú rýchlejšie upečené ako chlieb a nedočkavých hladošov zasýtite skôr:-) Keď ich upečiete viacej , tak ich dajte zmraziť a keď nemáte čerstvý chlieb , tak sa im každý poteší .

30-40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
100 g
2 ks
asi 2  dl
1/3 PL
20 g
1 čajovú lyžičku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Z droždia ,vlažnej vody a cukru /nemusí byť/ urobíme kvások . Neskôr ho pridáme do dobre preosiatej múky / ja preosievam aj 2-3 krát aby sa dobre prevzdušnila/ , pridáme soľ, ocot , vlažnú vodu podľa potreby, drvenú rascu , postrúhané zemiaky a vymiesime cesto. Necháme podkysnúť asi pol hodiny a znovu ho trošku premiesime . Tento postup zopakujeme ešte 2x.

  2. 2

    Keď pečiete chlieb , tak si iba odoberte trochu cesta a urobte rožky z neho . Cesto si rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme na okrúhly plát s priemerom asi 30 cm . Rozkrojíme ho na 8 častí a vznikne nám 8 trojuholníkov/ ako keď krájate pizzu/ . Ak chcete rožky väčšie , tak cesto rozkrojte na 6 alebo iba 4 časti .

  3. 3

    Cesto stáčame od širšej strany k stredu až nám vznikne rožok . Rožky poukladáme na plech , potrieme vlažnou vodou v ktorej sme rozpustili soľ a necháme ešte 10 -15 minút podkysnúť .Pečieme v rúre asi 15 - 20 minút na 180°C . Po vybratí z rúry znovu potrieme vlažnou slanou vodou .

  4. 4

    Na rožky môžte použiť akékoľvek chlebové cesto - ktoré máte odskúšané a chutí vám . Nie sú to klasické "ľahké " rožky aké kúpite v obchode - cesto je hutnejšie .Ale mne chutia viacej ako kupované rožky . Čas pečenia udávam iba orientačne , každý pozná svoju rúru a čas pečenia musíte upraviť podľa svojích skúseností.

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Aj ja robievam rôzne rožky z chlebového cesta, vnúčatá ich zjedia radšej ako chlieb. A tie papierové kupované tiež nemusím. Občas zatúžim po chrumkavom bielom rožku, ale už viem, že kúpiť sa nedá, tak si radšej upečiem svoje tmavé, zdravšie.
hhhhhhhm, az tu citim ako krasne vonaju :-) urcite upecieme, uz vidim, ze to budu oblubene ranajky nasich deti. Babi, tie zemiaky su male, alebo velke? Vies ake dostat u nas, kupujem tie giganticke americke a kazdy vazi asi tak 200 g. Mam dat polovicu?
@barborka , tak to staci aj polovicu zemiaka . oni su aj dost vodnate , tak skus kupit tie mensie francuzke , tie sa aj chutou viac priblizuju nasim domacim zemiakom .