Rožky z chlebového cesta

Autor receptu: babidka

Keď pečiete chlieb , tak si skúste urobiť aj pár rožkov z chlebového cesta . Sú rýchlejšie upečené ako chlieb a nedočkavých hladošov zasýtite skôr:-) Keď ich upečiete viacej , tak ich dajte zmraziť a keď nemáte čerstvý chlieb , tak sa im každý poteší .

30-40 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Z droždia ,vlažnej vody a cukru /nemusí byť/ urobíme kvások . Neskôr ho pridáme do dobre preosiatej múky / ja preosievam aj 2-3 krát aby sa dobre prevzdušnila/ , pridáme soľ, ocot , vlažnú vodu podľa potreby, drvenú rascu , postrúhané zemiaky a vymiesime cesto. Necháme podkysnúť asi pol hodiny a znovu ho trošku premiesime . Tento postup zopakujeme ešte 2x.
  2. Keď pečiete chlieb , tak si iba odoberte trochu cesta a urobte rožky z neho . Cesto si rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme na okrúhly plát s priemerom asi 30 cm . Rozkrojíme ho na 8 častí a vznikne nám 8 trojuholníkov/ ako keď krájate pizzu/ . Ak chcete rožky väčšie , tak cesto rozkrojte na 6 alebo iba 4 časti .
  3. Cesto stáčame od širšej strany k stredu až nám vznikne rožok . Rožky poukladáme na plech , potrieme vlažnou vodou v ktorej sme rozpustili soľ a necháme ešte 10 -15 minút podkysnúť .Pečieme v rúre asi 15 - 20 minút na 180°C . Po vybratí z rúry znovu potrieme vlažnou slanou vodou .
  4. Na rožky môžte použiť akékoľvek chlebové cesto - ktoré máte odskúšané a chutí vám . Nie sú to klasické "ľahké " rožky aké kúpite v obchode - cesto je hutnejšie .Ale mne chutia viacej ako kupované rožky . Čas pečenia udávam iba orientačne , každý pozná svoju rúru a čas pečenia musíte upraviť podľa svojích skúseností.