Rožková žemľovka s jablkami fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 20. septembra 2012
Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept)
Foto: rennatte

Z rožkov, žemlí, vianočky, použime to, čo zostalo z predošlého dňa.

6
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

8 ks
400 ml
2 PL
maslový krém:
100 g alebo maslo
4 PL
4
jablková plnka:
6 ks
1 balík
2 PL
sneh:
4
1 KL




Postup

  1. 1

    rožky nakrájame na kolieska a zalejeme teplým osladeným mliekom

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    očistíme si jabĺčka, jadrovníky odložíme do sáčku do chladničky a na prechádzke po lese odovzdáme lesnej zvery, šupky rozložíme na plech a dáme sušiť cez deň von na vzduch, na noc schováme a v zime si vylepšíme čaj voňavými šupkami

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    očistené jabĺčka postrúhame, pridáme cukor a škoricový cukor, premiešame

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    maslo, cukor a žĺtka vymiešame na kém

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridáme k namočeným rožkom, premiešame

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    polovicu zmesi dáme na vymastený pekáč, na to jabĺčka, môžeme pridať hrozienka, ja len na polovicu

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    prikryjeme druhou polovicou rožkovej zmesi, prikryjeme alobalom a dáme piecť

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    šťavu z jabĺk si odložíme

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po 15 minutách pečenia odokryjeme, pečieme bez alobalu asi 5 minút, zatiaľ vyšľaháme tuhý sneh a navrstvíme na žemľovku, ozdobíme grankom

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    dopečieme do zlatista. Odloženú šťavu z jabĺk zriedime s vodou podľa chuti a polejeme porciu na tanieri. Dobrú chuť.

    Rožková žemľovka s jablkami (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dajanca
najradšej robím žemľovku z vianočky.... narobila si mi chuť... :-)))
si Ty veru vzorná gazdinka... nič sa nevyhadzuje... :-)
mata3636
aj ja robím žemľovku z rožkov. nedávno som vyskúšala dať do žemľovky aj makovú plnku a bolo to veľmi, veľmi chutné, ako zákusok. uvarila som si mak s mliekom a cukrom a do pekáča som potom vrstvila: rožky, maková plnka, postrúhané, ochutené jablká, rožky. bielkovú penu ja navrch nedávam, ale vyšľahané bielka zamiešam do rožkov. mňam, naozaj pochúťka. nielen tá moja, ale aj tvoja, Rennatte :)
ancicka
Krásne vyzerajúca a isto aj chutná.
Ja robievam s dvoch vrstiev a dávam tak ,že na prvú dám tvaroh a na druhu jablká.
Ten maslový krém je fajn.ja maslo iba pokrájam na vrch a ono sa počas pečenia vstrebe.
garanco
Žemľovku robievam, teraz, keď je tak veľa jabĺk, tak častejšie. Ale inšpirovala si ma tou zmesou cukru, vajec a masla. Ja dávam žĺtka do mlieka na namáčanie rožkov, maslo nakrájam na povrch žemľovky a sneh z bielok tiež pridávam pred dopečením( niekedy doň pridám za lyžicu malinového lekváru a sneh je potom pekný ružový). Najbližšie urobím podľa Teba!:-)))
svetlana9
práve som dojedla tú moju žemľovku - urobila som ju z nakrájanej veky, namočenej v mlieku s rozhabarkovanými vajíčkami. Tvaroh som si rozmiešala s vajíčkom, hrozienkami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Jablká som nakrájala, zmiešala so škoricou a kryštálovým cukrom. Do menšieho pekáča štvorcového tvaru mi vyšli tri vrstvy veky, medzi ktoré som dala aj tvaroch aj jablká. Navrch som ešte dala maslo. Nezapeká sa to dlho, lebo by veka navrchu stmavla - treba prikryť alobalom. Po vybratí z rúry posypať práškovým cukrom.
lapikur
vyzera paradne, akurat sa ju chystam pripravit :) pri kolkych stupnoch to peciete ?:))))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia